Ko se slovenski profiji razveselijo domače dirke

Ko se slovenski profiji razveselijo domače dirke
13.06.2023 AVTOR: DZ, foto: Sportida

"Vsako leto se zelo veselim te dirke in se malce bolje pripravim, kot bi se sicer v tem času," je priznal Luka Mezgec. "Komaj čakam, da vidimo, kje smo," pa pravi Domen Novak.

"Grem čisto sproščen in brez pričakovanj. Mislim, da ne bom vozil na skupni seštevek."


Matej Mohorič
"Meni je všeč dirka tudi zato, ker je vse bolj umirjeno. Mirno pričakujemo jutrišnji start," je na predstavitvi treh kolesarjev dan pred začetkom dirke po Sloveniji dejal Matej Mohorič, ki bo tudi letos nastopal na največji domači preizkušnji.

Glede ciljev je že pred dnevi za TV Slovenija dejal: "Dirka po Sloveniji mi bo služila kot zadnji sklop priprav na dirko po Franciji. Pripravljenost še ni na taki ravni kot lani, ampak me za Tour ne skrbi. Na dirko po Sloveniji odhajam brez pričakovanj. Seveda bi bila etapna zmaga dobra popotnica za Tour, saj tudi na majhnih dirkah ni enostavno zmagati. So tudi za ekipe našega ranga pomembne." Mohorič je izpostavil zadnjo etapo čez Trško goro. Lani je bil tam med najboljšimi.

Izgubil je sprint za zmago proti Tadeju Pogačarju. O skupnem seštevku pa: "Bomo videli, grem čisto sproščen in brez pričakovanj. Mislim, da ne bom vozil na skupni seštevek, saj nisem še dovolj dobro pripravljen. Je pa res, da nikoli ne moreš vedeti, dokler se ne pomeriš z drugimi, ker vseeno nisem bil na višinskih pripravah z ostalo ekipo za Tour, saj mi višina nekako ne ustreza. Tako da pogrešaš tisto primerjavo z ostalimi, tako da ne veš točno kje si, dokler ne prideš na dirko."

"Že v drugi in tretji se lahko zelo intenzivno dirka v zaključku, tako da če Dylan ne bo zdržal čez tiste klance v zaključku, potem bom jaz iskal svojo priložnost."


Luka Mezgec
Na predstavitvi kolesarjev je bil poleg Mateja Mohoriča in Diega Ulissija še Luka Mezgec. Vrnil se je po dolgih višinskih pripravah, ki jih je opravil v bližini Livigna. Priznal je, da se domače preizkušnje še posebej veseli:

"Vsekakor je to nekaj posebnega. Vsako leto se zelo veselim te dirke in se malce bolje pripravim, kot bi se sicer v tem času. Glede na to, da so do Toura še trije tedni, sem zdaj kakšen odstotek boljši, kot bi bil sicer v tem obdobju. Ampak, vemo, da je to v Sloveniji ena in edina dirka po državnega prvenstva, na kateri lahko kot profesionalec nastopim. Je poseben dogodek." V prvi etapi bo zagotovo moral pomagati Dylanu Groenewegnu, potem pa bo upal tudi na lastne priložnosti.

Prav lahko bi ponovil uspeh iz leta 2019, ko je dobil etapo v mestu, ki bo tokrat gostilo veliki začetek dirke - Celje. "Vemo, da je dirka zelo razgibana. Etape niso lahke. Že v drugi in tretji se lahko zelo intenzivno dirka v zaključku, tako da če Dylan ne bo zdržal čez tiste klance v zaključku, potem bom jaz iskal svojo priložnost. Druga, tretja in peta etapa se mi zdijo zanimive. Vemo, da sem bil v peti etapi že lani blizu in letos upam spet na dobre noge čez Trško goro."

"Vesel sem, da lahko nastopam doma, ker je tukaj vedno najlepše vzdušje. Veselim se tega."
Domen Novak
Za TV Slovenija je tudi Domen Novak priznal, da se vedno razveseli, ko lahko dirka na domači dirki. Tu se je že izkazal tudi v dresu Adrie Mobila, lani pa je v dresu Bahrain Victoriousa prišel do končnega tretjega mesta.

"Komaj čakam, da vidimo, kje smo, če smo se prav pripravili. Vesel sem, da lahko nastopam doma, ker je tukaj vedno najlepše vzdušje. Veselim se tega." Predvsem pa je Novak že dolgo razmišljal o tej dirki. Čeprav je prišel tudi Diego Ulissi naj bi imel tudi Domen proste roke: "Vse priprave, vse smo podredili dirki po Franciji, ampak zame je velik cilj tudi dirka po Sloveniji. Forma je zelo dobra, ni še optimalna, ampak do dirke bo že dobra. Morda bi manjka tekmovalni ritem, ampak do odločilne etape imam še tri in mislim, da bo tudi to prišlo."

Značke: Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ