Ko ti čelada reši življenje

Ko ti čelada reši življenje
22.02.2024 AVTOR: DZ, foto: UAE Tour

Včerajšnji padec Adama Yatesa na dirki UAE Tour je vzbudil veliko pozornosti. Glede na posnetke lahko rečemo, da je čelada odigrala pomembno vlogo pri zaščiti glave.

Adam Yates je v včerajšnji etapi na dirki UAE Tour padel okrog 45 kilometrov pred ciljem. Do padca je prišlo, potem ko se je zapletel v glavnini, ob pristanku na tla pa je z glavo udaril ob tla. Ob ogledu posnetka lahko rečemo, da je ključno vlogo pri vsem skupaj vsekakor odigrala čelada.

Yates, ki je branil lansko zmago je z dirko sicer nadaljeval, a je moral kasneje odstopiti. Razlog so pri ekipi razkrili. “Na žalost je Adam Yates ob padcu utrpel pretres možganov. Zaenkrat je z njim vse v redu. Ima tudi nekaj površinski ran. Z vidika njegovega zdravja, pa tudi zaradi protokolov, ki jih imamo ob pretresu možganov je moral odstopiti. Zdaj potrebuje čas za okrevanje. Zdravniško osebje pa bo spremljalo nevrološko sliko in okrevanje,” so sporočili iz moštva UAE Team Emirates.

31-letni Yates ima za sabo izjemno uspešno sezono 2023, letos pa je že dobil dirko po Omanu. Na za ekipo UAE domači dirki je bil glavni favorit, a pri moštvu so trenutno tako dobri, da imajo tudi brez njega velike možnosti za končno zmago, saj v skupnem seštevku vodi Jay Vine. Prav slednji je o Yatesu dejal: “Padca se ne spomni, tako da vsi mislimo nanj in mu želimo hitro okrevanje. Klubskega kolega vsekakor ne želiš videti, da na tak način zapusti dirko.”

Kot že zapisano, Yates je z dirkanjem najprej nadaljeval, potem pa je enemu izmed klubskih kolegov priznal, da ga muči glavobol. Takrat so se odzvali tudi pri ekipi, a dokončno odločitev o odsotpu je sprejel Yates sam. “Pomembno je, da je prisluhnil sam sebi. V taki situaciji se moraš zavedati, da moraš poskrbeti zase, saj gre konec koncev samo za kolesarsko dirko,” je za GCN dejal Mikkel Bjerg.

Za ekipo je dirka nadvse pomembna in jasno je, da do za Združenih arabskih Emiratih vsi pomembnejši predstavniki moštva, tudi Mauro Gianetti, ki je o Yatesu dejal: “Sprva je dejal, da je vse v redu, vendar pa so iz avtomobila opazili, da vse ni OK, tako da so ga prosili, naj se ustavi. Sicer je želel najprej nadaljevati z dirko, a prejel je moča udarec in ob pretresu smo rekli, da nima nobenega smisla nadaljevati z dirko.”

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ