Kocjan izvrsten peti v Franciji, Slovenci v ozadju na vetru v Katarju (video)

Kocjan izvrsten peti v Franciji, Slovenci v ozadju na vetru v Katarju (video)
04.02.2013 AVTOR: D. Z.
Jure Kocjan je na dopoldanski etapi dirke Etoile de Besseges osvojil peto mesto. Zmagal je Samuel Dumoulin. V Katarju pa je uvodno etapo dobil Brent Bookwalter.

Etoile de Besseges, končni vrstni red:
1. Jonathan Hivert (Fra) Sojasun 16:29:35
2. Jerome Cousin (Fra) Europcar 0:04
3. Anthony Roux (Fra) FDJ 0:05
4. Jeremy Roy (Fra) FDJ 0:11
5. Cyril Gautier (Fra) Europcar isti čas
6. Pierrick Fedrigo (Fra) FDJ 0:17
7. Romain Bardet (Fra) Ag2r-La Mondiale 0:20
8. Lieuwe Westra (Niz) Vacansoleil-DCM 0:31
9. Arthur Vichot (Fra) FDJ 0:35
10. Julien Antomarchi (Fra) La Pomme Marseille 0:36
45. Grega Bole (Slo) Vacansoleil-DCM 1:51
69. Jure Kocjan (Slo) Euskaltel-Euskadi 2:48
95. Aldo Ino Ilešič (Slo) UnitedHealthcare 13:54

Dirka po Katarju, skupni vrstni red
1. Brent Bookwalter (ZDA) BMC Racing 3:28:37
2. Martin Elmiger (Švi) IAM Cycling 0:04
3. Gregory Rast (Švi) RadioShack-Leopard 0:06
4. Bernhard Eisel (Avt) Team Sky
5. Taylor Phinney (ZDA) BMC Racing Team vsi isti čas
75. Kristjan Koren (Slo) Cannondale Pro Cycling 16:12
89. Borut Božič (Slo) Astana
109. Blaž Jarc (Slo) NetApp-Endura
125. Luka Mezgec (Slo) Argos-Shimano
128. Marko Kump (Slo) Saxo-Tinkoff Bank vsi isti čas

Kocjan za konec peti
Na dirki Etoile de Besseges je za kolesarji še zadnji dan dirkanja. Dopoldne je bila kratka, 69 kilometrov dolga etapa, ki se je končala s sprintom glavnine. Zmage se je veselil izkušeni domačin Samuel Domoulin, ki je premagal odkritje te dirke Bryana Coquarda in Mathieua Drujona. Jure Kocjan je dokazal, da odlično stopnjuje formo, saj je etapo končal na petem mestu. Aldo Ino Ilešič je bil 17.

Dirka pa se je končala z 9,7 kilometra dolgim posamičnim kronometrom. Dobil ga je Anthony Roux, ki je za tri sekunde premagal Jeremyja Royja, za 23 pa Lieuweja Westro. Slovencev tokrat ni bilo v ospredju. Končne zmage na dirki se je veselil Jonathan Hivert. Štiri sekunde počasnejši je bil Jerome Cousin, zmagovalec kronometra Roux pa je dirko končal na tretjem mestu.

Roy je bil četrti. Med prvo deseterico je kar devet Francozov. Štrene jim je z osmim mestom poskušal premešati zgolj prej omenjeni Westra. Najboljši Slovenec je bil Grega Bole, ki je z zaostankom minute in 51 sekund zasedel 45. mesto. Jure Kocjan je bil 69., Aldo Ino Ilešič pa 95. Na desni strani si lahko ogledate fotografije Slovencev, ki smo jih prejeli iz Francije. Na so vsi trije naši predstavniki.

Številni zvezdniki in pet Slovencev na vetru v Katarju
Začela pa se je tudi dirka po Katarju, ki je po profilu sicer bolj ali manj ravninska, a zato za kolesarje nič lažja, saj se morajo boriti predvsem z močnim vetrom. In to so nastopajoči spoznali že v prvi, 145 kilometrov dolgi etapi. Prav zaradi hudega ritma v vožnji na veter so se med etapo izoblikovale številne skupine kolesarjev. V zaključku pa se je v ospredju znašla skupina dobrih 70 kolesarjev.

Vsi ubežniki so bili ujeti in zdelo se je, da bodo sprinterji vendarle prišli na svoj račun. A slabih deset kilometrov pred ciljem so napadli trije kolesarji. Bookwalter, Rast in Elmiger. Privozili so si dobre pol minute prednosti in šele takrat so se v ozadju v lov podali člani Skya ter Omega Pharme Quick Stepa. Sky je pomagal Hagnu, Quick Step pa Cavendishu. A zaman. Ubežniki so uspeli priti v zaključek.

Zaradi spogledovanja so se jim zasledovalci povsem približali, a ubežniki so med sabo lahko obračunali za zmago. Ta je pripadla kolesarji moštva BMC Brentu Bookwalterju. Elmiger je bil drugi, Rast pa tretji. Jasno, Bookwalter je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Eisel je zasedel četrto mesto, Viviani je bil peti, Cavendish pa šesti. Vsi so ciljno črto prečkali v času zmagovalca. Na dirki nastopa tudi pet Slovencev. Borut Božič, Luka Mezgec, Kristjan Koren, Blaž Jarc in Marko Kump so se v cilj pripeljali v skupini, ki je zaostal za 16 minut.

Poročilo s pete etape dirke Etoile de Besseges


Zadnjih pet kilometrov prve etape dirke po Katarju
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ