Kocjan kot prvi začel sezono, konec dirke v Argentini

Kocjan kot prvi začel sezono, konec dirke v Argentini
27.01.2013 AVTOR: D. Z.
Kolesarska sezona 2013 se je začela tudi v Evropi. Tako kot je to že običajno z enodnevno dirko v Franciji GP Cycliste La Marseillaise. Zmage se je veselil Justin Jules.

Dirka po San Luisu, skupni vrstni red
1. Dani Díaz (San Luis Somos Todos) 24:03:16
2. Tejay Van Garderen (BMC Racing Team) 0:33
3. Alex Diniz (Funvic Brasilinvest) 0:39
4. Alberto Contador (Saxo Bank-Tinkoff) 1:02
5. Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol) 1:47
6. Mauro Santambrogio (Vini Fantini-Selle Italia) 2:29
7. Miguel A. Rubiano (Androni Giocattoli) 2:34
8. Janier Acevedo (Jamis Hagens Berman) 3:00
9. Bart De Clercq (Lotto-Belisol) 3:14
10. Vincenzo Nibali (Astana) 3:17

GP Cycliste La Marseillaise

1. Justin Jules (Fra) La Pomme Marseille 3:40:05
2. Samuel Dumoulin (Fra) AG2R La Mondiale
3. Thomas Damuseau (Fra) Team Argos-Shimano
4. Anthony Roux (Fra) FDJ
5. Sander Armee (Bel) Topsport Vlaanderen-Baloise
6. Maxime Bouet (Fra) AG2R La Mondiale
7. Maxime Vantomme (Bel) Crelan-Euphony
8. Warren Barguil (Fra) Team Argos-Shimano
9. Björn Leukemans (Bel) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
10. Pieter Vanspeybrouck (Bel) Topsport Vlaanderen-Baloise vsi isti čas
89. Jure Kocjan (Slo) Euskaltel-Euskadi 3:45

Dirka prve kategorije je bila dolga slabih 150 kilometrov in, kot smo lahko pričakovali, je zmagovalca odločil šele ciljni sprint večje skupine. Za zmago se je tako potegovalo dobrih 30 kolesarjev, na svoj račun pa so prišli predvsem Francozi. A najprej sta za presenečenje poskušala posrbeti Thomas Vaubourzeix in Jelle Wallays.

Po prvi uri dirkanja sta imela že več kot sedem minut prednosti, potem pa so v ozadju tempo začeli narekovati kolesarji moštva Ag2r La Mondiale. Na vrhu zadnjega izmed treh vzponov, ki se je končal 30 kilometrov pred ciljem, pa sta ubežnika imela samo minuto prednosti. To je bilo seveda premalo, da bi lahko upala na uspeh.

Kmalu po vzponu sta se jima pridružila še Pineau in Giraud, a še pred začetkom zadnjih desetih kilometrov je bil njihov poskus končan. Kasneje je napadel Armee, vendar ga je glavnina ujela tri kilometre pred ciljem. Začel se je sprint, kjer je bil najmočnejši Justin Jules. Lanski zmagovalec Samuel Domoulin se je moral zadovoljiti z drugim mestom, tretji pa je bil Thomas Damuseau.

Jure Kocjan je kot prvi Slovenec prav na tej dirki začel sezono 2013. Popustil je na prej omenjenem zadnjem zahtevnejšem vzponu dirke, tako da je ciljno črto prečkal na 89. mestu.

DIRKA PO SAN LUISU
S sedmo, 156 kilometrov dolgo etapo se je končala dirka po San Luisu, na kateri so sezono 2013 začeli številni zvezdniki. A tokrat so bili v senci predvsem domačih kolesarjev. Vseeno so tudi evropski kolesarji pustili pečat na sedemdnevnem preizkusu. Tudi v zadnji etapi, ki se je končala z zahtevnim sprintom, v katerem čisti sprinterji niso odigrali pomembnejših vlog.

To pa je znal izkoristiti Italijan v dresu Andronija Mattia Gavazzi, ki je kljub močnemu nasprotnemu vetru premagal Petra Sagana in Francisca Ventosa. V skupnem seštevku pa ni prišlo do sprememb. Presenetljive, a zaslužene zmage se je veselil 33-letni Daniel Diaz.

Diaz je član domače ekipe Somos Todos, ki se je lahko veselila še osvojitve majice za najboljšega na gorskih ciljih (Emmanuel Guevara) in najboljšega po točkah (Leandro Messineo). Drugo mesto v skupnem seštevku je osvojil Tejay Van Garderen, tretji pa je bil Alex Diniz.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ