Kocjan zapravil priložnost za zmago, Jarc šesti v sprintu

Kocjan zapravil priložnost za zmago, Jarc šesti v sprintu
18.08.2012 AVTOR: D. Z.
Vodilni v skupnem seštevku dirke Tour du Limousin Jure Kocjan ni uspel ubraniti rumene majice. Kocjan je odstopil, končne zmage pa se je veselil Yukiya Arashiro.
Kocjan odstopil
Jure Kocjan je na dirki ekstra kategorije Tour du Limousin zadnjo etapo začel v rumeni majici vodilnega v skupnem seštevku. Imel je štiri sekunde prednosti pred najbližjim zasledovalcem Julienom Simonom. Ta etapa je bila dolga dobrih 170 kilometrov. Že kmalu po startu pa je prišlo do pobega več kot 50 kolesarjev.

Ta skupina se je v nadaljevanju še nekoliko povečala, medtem ko je Kocjan ostal v ozadju - v skupini, ki se za ubežnike ni zmenila in tako je bilo jasno, da bo Kocjan prav v zadnji etapi izgubil rumeno majico. Ta skupina si je kmalu nabrala več kot sedem minut zaostanka. V ospredju pa se je vnel boj za končno zmago. Dobrih deset kilometrov pred ciljem sta napadla Jeremy Roy in Yukiya Arashiro. Francoz je bil precej močnejši od Japonca, tako da je ciljno črto prečkal 21 sekund pred njim.

Vendar to ni bilo dovolj. Arashiro je imel pred začetkom etape dovolj veliko prednost, tako da se je lahko veselil končne zmage. Z enakim časom kot Roy, le da je Arashiro dosegal boljše uvrstitve v posameznih etapah. Tretje mesto v skupnem seštevku je zasedel Fabien Schmidt, ki je zaostal za dve sekundi. Kocjan je bil eden izmed številnih kolesarjev - dirko je končalo zgolj dobrih 50 kolesarjev -, ki so predčasno odstopili.

Sella po dolgem pobegu
V Italiji se nadaljuje serija enodnevnih preizkušenj prve kategorije. Tokrat je bila na sporedu 66. Coppa Agostoni. Dolga je bila dobrih 190 kilometrov. Že od začetka dirke so se vrstili številni napadi, vendar so bili vsi neuspešni. Do odločilne poteze pa je prišlo po dobrih uri dirkanja, ko se je v ospredju znašla skupina okrog 30 kolesarjev. Že prvi zahtevnejši vzpon na dirki sta za nov napad iz ubežne skupine izkoristila Sella in Baliani.

S skupnimi močmi sta iz kilometra v kilometer samo še povečevala prednost pred zasledovalci. Po skoraj štirih urah in pol dirkanja je zmagovalca odločil sprint dvojice, ki ga je dobil Emanuele Sella. Fortunato Baliani se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Sprint najbližjih zasledovalcev - ti so zaostali kar za dve minuti in 50 sekund - je dobil Danilo Di Luca. Premagal je Mucellija in Chiarinija. Na dirki sta nastopila Robert Vrečer in Grega Bole, vendar se z najboljšimi nista mogla kosati.

Bos ugnal Sagana, Jarc z najboljšimi
Na Nizozemskem so se kolesarji pomerili na enodnevni dirki prve kategorije Food Valley Classic. Ta še zdaleč ni tako zahtevna kot prej omenjena Coppa Agostoni. Prav zato je zmagovalca po pričakovanjih odločil šele sprint večje skupine kolesarjev. Po 200 kilometrih dirkanja se je zmage veselil Theo Bos, ki je premagal Petra Sagana.

Za mladega Slovaka je bila to prva dirka po Touru, kjer je osvojil zeleno majico. Tretje mesto je zasedel Bosov klubski kolega pri Rabobanku Mark Renshaw. V tem sprintu se je odlično znašel tudi Blaž Jarc, ki je zasedel šesto mesto. Drugi slovenski predstavnik, ki je pomagal Saganu Kristjan Koren je dirko končal na 46. mestu.

foto: sirotti
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ