Kolesa, kolesarji in oprema med elito v 2021

Kolesa, kolesarji in oprema med elito v 2021
07.02.2021 AVTOR: DZ, foto sirotti

Med World Tour ekipami bomo vsekakor videli nekaj sprememb tudi pri proizvajalcih koles. Torej, kolesa, oprema, največje spremembe? Vse v nadaljevanju.

Tadej Pogačar in Jan Polanc ostajata na Colnagih. Matej Mohorič, Jan Tratnik in Domen Novak bodo še vedno vozili Meride. Spremembo pa sta doživela Luka Mezgec in Primož Roglič. Mezgec je kot član moštva BikeExchange do zdaj uporabljal kolesa Scott, zdaj pa ima kolesa Bianchi. Prav na Bianchijih je vse največje uspehe dosegel Roglič. Ta bo letos z Jumbo Vismo nastopal na kolesih Cervelo. Katera kolesa bomo torej gledali v World Tour karavani in kako bodo proizvajalci prilagodili barve ekipam? Tu so vse World Tour ekipe in njihova oprema.

AG2R-Citroen

Kolesa: BMC
Oprema: Campagnolo
Obroči: Campagnolo
Opis:
Pri francoski ekipi so vsekakor doživeli ogromno sprememb. Najprej so zamenjali drugega največjega sponzorja. Ne gre več za zavarovalniško podjetje La Mondiale, ampak za proizvajalca avtomobilov Citroen. Zamenjali so tudi proizvajalca koles. Eddy Merckx se je umaknil, prišel je BMC. Poleg tega jih je zapustil njihov glavni adut za tritedenske dirke Romain Bardet, prišel pa je mojster za enodnevne klasike Greg Van Avermaet.

Astana Premier Tech

Kolesa: Wilier
Oprema: Shimano Dura-Ace Di2
Obroči: Corima
Opis: Kazahstanci so se znašli v finančnih težavah in izgubili Miguela Angela Lopeza. Ostajata pa Jakob Fuglsang in Aleksander Vlasov. Premier Tech je že prej podpiral ekipo, a je zdaj povečal vložek. Tudi proizvajalec koles ostaja Wilier. Seveda z nekoliko spremenjenimi barvami. Kolesarji bodo uporabljali modela 0 SLR in Wilier Filante SLR, za kronometer pa Turbine. Oprema bo Shimanova.

Bahrain Victorious


Kolesa
: Merida
Oprema: Shimano
Obroči: Vision
Opis: Ekipa je največjo spremembo doživela pri drugem največjem sponzorju. McLaren se je umaknil, zdaj bomo ekipo, ki je vsekakor najbolj slovensko zaznamovana poznali pod imenom Bahrain Victorious. Poleg številnega slovenskega osebja - športni direktor, maserji, mehaniki - so v ekipi ostali še trije slovenski kolesarji. Jan Tratnik, Matej Mohorič in Domen Novak. Grega Bole in Luka Pibernik sta ostala brez pogodbe, ostal pa je prvi zvezdnik Mikel Landa. Kolesarji bodo še naprej uporabljali kolesa Merida. Za ravninske etape Reacto Team E, za gorske preizkušnje pa model Scultura. Kolo za kronometer ostaja Time Warp. Tudi tu bodo uporabljali Shimanove komponente in Vision obroče. Ostali večji partnerji so Continental, FSA, Prologo in Garmin.

BikeExchange

Kolesa: Bianchi
Oprema: Shimano
Obroči: Shimano
Opis: Ekipa, ki je doživela veliko sprememb. Najprej spremembo imena, potem odhod Adama Yatesa in vrnitev Michaela Matthewsa. Luka Mezgec ostaja član tega moštva, ki je letos zamenjalo tudi proizvajalca koles. Scott je odšel, prišel pa Bianchi. Tako ženska različicia ekipe - članica te je letos postala Urška Žigart - kot moška ekipa bo vozi Bianchije. Modeli pa že znani. Oltre XR4, Specialissima in kolo za kronomete rAquila CV. Tudi barve bodo drugačne. Jumbo Visma je uporabljala črno oziroma za Bianchi značilno Celeste barvo. Tu gre bolj za barve ekipe. Kolesarji ostajaji pri Shimanovi opremi. Gume bodo Pirelli, opazna pa sta vsekakor še FSA in Garmin.

Bora hansgrohe

Kolesa: Specialized
Oprema: Shimano
Obroči: Roval
Opis: Kar se sponzorjev tiče ekipe vsekakor ni doživela bistvenih sprememb. Ostaja Shimano, pa tudi obroči Roval. Ostaja pa tudi proizvajalec koles Specialized. Kolesarji bodo uporabljali modela Works Tarmac SL7 in Roubaix. Za vožnjo na čas pa Shiv. Ekipa, ki veliko stavi na Petra Sagana, pa tudi na Pascala Ackermanna in Emanuela Buchmanna se je letos okrepila še z Wilcom Keldermanom. Prišel je tudi Nils Politt.

Cofidis Solutions Credits

Kolesa: De Rosa
Oprema: Campagnolo
Obroči: Fulcrum
Opis: Cofidis bo tudi letos veliko stavil na sprinterja Elio Vivianija, ki pa je imel zdravstvene težave. Se je pa z zmago v prvi etapi dirke Etoile de Besseges v Bellegardu izkazal Christophe Laporte. na tritedenskih dirkah bodo stavili na Guillaumeja Martina, ki je lanski Tour končal na 11. mestu, na dirki po Španiji pa je bil najboljši na gorskih ciljih. Ne samo glavni sprinterski adut, tudi kolesa in večji del ostale opreme je italijanski. Znamka koles De Rosa. Modela pa Merak in Pininfarina z opremo Campagnolo Super Record EPS.

Deceuninck Quick Step

Kolesa: Specialized
Oprema: Shimano
Obroči: Roval
Opis: Ekipa se pred sezono 2021 ni veliko spremenila. Po zaslugi osebnega sponzorja se je vrnil Mark Cavendish, a se bo soočil z ostro konkurenco že v sami ekipi, saj je lani zeleno majico na Touru osvojil Sam Bennett. Že v pripravljalnem obdboju se s težavami z lansko poškodbo še vedno ukvarja Remco Evenepoel, v mavrični majici pa bo nastopal Julian Alaphilippe. Govorimo o v zadnjih letih vsekakor najuspešnejši ekipi po številu zmag. Opreme pa pred novo sezono prav veliko ni spremenila. Kolesarji ostajajo na Specializedih, torej na modelih Tarmac SL7 in Roubaix. Oprema bo Shimano Dura-Ace Di2, obroči pa Roval.

EF Education Nippo

Kolesa: Cannondale
Oprema: Shimano
Obroči: Vision
Opis: Ekipa, ki vsako leto - ali pa tudi večkrat v letu - preseneča z dresi je za sezono 2021 dobila novega sponzorja. To je Nippo, ki je investiral dovolj, da je celo v imenu ekipe. Tudi v kadru je prišlo do sprememb, saj sta odšla izjemno uspešna kolesarja Michael Woods in Daniel Martinez. Odšel je tudi Sep Vanmarcke. Med vidnejšimi okrepitvami sta Michael Valgren in Will Barta. Ekipa je po imenih nekoliko slabša, ostaja pa zvesta znamki koles. S proizvajalcem koles Cannondale so podpisali novo pogodbo vse do leta 2023. Cannondale jim zagotavlja modela SuperSix EVO in SystemSix za cestne dirke ter SuperSlice za vožnje na čas. Američani so še ena izmed številnih ekip, ki uporabljajo Shimanove komponente in Vision obroče.

Groupama FDJ

Kolesa: Lapierre
Oprema: Shimano
Obroči: Shimano
Opis: Ekipa, ki se tudi vse bolj širi. Poleg razvojne ima tudi žensko različico. Med elitno druščino pa večjih sprememb ni. Imajo sprinterja Arnauda Demarja, ki bo spet dobil priložnost, da zasije na dirki po Franciji. Thibaut Pinot pa se bo očitno osredotočil na dirko po Italiji, potem ko mu že vrsto let ne uspe izpeljati zares dobre tritedenke preizkušnje. Vse boljši postaja David Gaudu, prišel pa je tudi 22-letni Madžar Valter Attila. Pri opremi večjih sprememb ne bo. Kolesa ostajajo Lapierre, bodo pa uporabljali najnovejši model Aircode DRS. Poleg tega še Xelius, za vožnjo na čas pa Aerostorm. Shimano bodo tako komponente kot obroči, na katerih bodo Continentalove gume.

Ineos Grenadiers

Kolesa: Pinarello
Oprema: Shimano
Obroči: Shimano
Opis: Ineos Grenadiers. Vsekakor najbogatejša ekipa je doživela nekaj sprememb. Zapustil jih je Chris Froome, a so se okrepili s kolesarji, kot so Adam Yates, Daniel Martinez, Richie Porte, Laurens De Plus, Thomas Pidcock … Ostajajo pa Geraint Thomas, Tao Geoghegan Hart, Richard Carapaz … Obeta se torej še ena sezona z ekipo polno zvezdnikov. Prisegajo na spremembe, a ne pri proizvajalcu koles. Pinarello kolesa uporabljajo že od ustanovitve ekipe, prav tako Shimanovo opremo. Model kolesa pa Pinarello Dogma F12. Kolo za vožnjo na čas pa Bolide.

Intermarche Wanty Gobert

Kolesa: Cube
Oprema: Shimano
Obroči: Newmen
Opis: Novinec med elito. Ob slabih novicah v lanski sezoni in ob dejstvu, da je razpadel CCC, so iz Belgije sporočili, da želijo prestopiti med elito. Pridobili so World Tour licenco in se preimenovali v Intermarche Wanty Gobert. Drese izdeluje Santic, modra kolesa z odtenki rumene pa Cube. Model Litening C:68X. Prisegajo na Shimanovo opremo, Continentalove gume in kolesarske računalnike Bryton.

Israel Start Up Nation

Kolesa: Factor
Oprema: Shimano
Obroči: Black Inc
Opis: Israel Start Up Nation je lani vzbudil veliko pozornosti predvsem zaradi prestopa Chrisa Frooma. Lahko Britanec dobi še peti Tour? Zagotovo bo težko. Poskušal pa bo z ekipo, ki do zdaj ni bila vajena dirkati na skupni seštevek na tritedenskih dirkah. Froome bo po dolgem času zamenjal tudi proizvajalca koles. V tej sezoni bo vozil kolesa Factor. Nov moder pa je Ostro VAM. Model kolesa za kronometer se imenuje SLiCK. Obroči so Black Inc, gume pa Maxxis. Več o vsem skupaj bo v naslednji številki revije bicikel.com pisal Jošt Zevnik, ki je tudi eden izmed pomembnejših članov osebja v tej ekipi.

Jumbo Visma

Kolesa: Cervelo
Oprema: Shimano
Obroči: Shimano
Opis: Po uspešni sezoni 2020 - s Primožem Rogličem imajo najboljšega kolesarja na lestvici UCI, kot ekipa pa so tudi prvi na lestvici UCI - so se pri Jumbo Vismi poslovili od dolgoletnega partnerja Bianchija. Prišel pa je Cervelo v črno-rumeni barvi. Primož Roglič in ostali bodo imeli na voljo modela R5 in bolj aerodinamično različico S5. Model za vožnjo na čas je P5. Nizozemci ostajajo zvesti Shimanu in Vittoria gumam. Vodstvu je uspelo podaljšati pogodbo z Woutom Van Aertom. Glavna aduta za visoka mesta v skupnem seštevku tritedenskih dirk sta Roglič in Steven Kruijswijk, več svobode naj bi dobil Sepp Kuss. Maja se bo na dirke po odsluženi kazni vrnil sprinter Dylan Groenewegen. Vprašanje pa je, če se bo sploh vrnil Tom Dumoulin, ki j januarja mnoge presenetil z informacijo, da se za nedoločen čas umika iz kolesarstva. Po Rogličevi zaslugi je ekipa dobila zadnji dve dirki po Španiji, francoski Tour pa je Roglič končal na drugem mestu, tako da so pri ekipi jasni, da je glavni cilj te sezone prav uspešen nastop na Touru. Sicer pa Cervelo kolesa in ostalo opremo uporabljajo tudi pri razvojni ekipi in novoustanovljeni ženski različici ekipe.

Lotto Soudal

Kolesa: Ridley
Oprema: Campagnolo
Obroči: Campagnolo
Opis: Pri belgijski ekipi do večjih sprememb pred novo sezono ni prišlo. Lotto Soudal že po tradiciji povezujemo s proizvajalcem koles Ridley. In Ridley ostaja zvest ekipi. Modela tega kolesa pa dva. Helium, ki je lažja različica za gorske etape, ter aerodinamična različica Noah Fast. Model kolesa za kronometer ostaja Dean. Komponente in obroči tudi ostajajo Campagnolo. Tudi kadrovsko do večjih sprememb ni prišlo. Glavni aduti ostajajo sprinter Caleb Ewan, potem pa Tim Wellens, ki se je izkazal na dirki Etoile de Besseges, pa Philippe Gilbert, John Degenkolb, Thomas De Gendt … se prav veliko ni spremenila.

Movistar

Kolesa: Canyon
Oprema: SRAM
Obroči: Zipp
Opis: Pri Movistarju je prišlo do nekaterih kadrovskih sprememb. Po lanski “razprodaji” mnogih izpostavljenih kolesarjev, je zdaj ekipo okrepil Miguel Angel Lopez. Ostaja seveda zimzeleni Alejandro Valverde, veliko pa pričakujejo tudi od Enrica Masa in Marca Solerja. V žensko ekipo so pripeljali eno izmed najuspešnejših kolesarsk Annemiek Van Vleuten. Obe ekipi pa ostajata na kolesih Canyon. Na izbiro bodo kolesarji imeli modela Ultimate CFR in Aeroad CFR. Za vožjno na čas pa je Canyon nekoliko spremenil model Speedmax. Če so v preteklosti prisegali na Pinarello in Campagnolo, pa imajo zdaj SRAM menjalnike in Zipp obroče.

Qhubeka Assos

Kolesa: BMC
Oprema: Shimano
Obroči: Hunt
Opis: Ekipa, ki bi skorajda razpadla, a so jo v zadnjem trenutku rešili. Še lani ekipa, poznana pod imenom NTT, je zdaj poznana pod imenom Qhubeka Assos. Kljub tem spremembam pa kolesarji ostajajo na kolesih BMC - sploh prvič v zgodovini bo BMC v World Touru prisoten z dvema ekipama (AG2R Citroen). Pri Afriški ekipi ostajajo zvesti Shimanovi opremi, obroči, uporabljajo pa obroče Hunt. BMC? Modeli so seveda poznani. Predvsem dva. Teammachine SLR01 in Timemachine za vožnjo na čas. Ekipo so številni kolesarji zaradi negotove prihodnosti zapustili, prišel pa je Fabio Aru, ki se v zadnjih letih nikakor ne znajde več, tako da upa, da bo lahko zdaj izkoristil ponujeno priložnost. Omenimo še kolesarje, kot so Victor Campenaerts, Simon Clarke, Sergio Henao, Giacomo Nizzolo, Domenico Pozzovivo, Max Walscheid …

Team DSM

Kolesa: Scott
Oprema: Shimano
Obroči: Shimano
Opis: Še lani Sunweb, zdaj pa DSM. Na presenečenje mnogih. In spet so pri ekipi doživeli veliko sprememb. Že med kolesarji. Odšli so trije zelo uspešni kolesarji, kot so Marc Hirschi, Michael Matthews in Wilco Kelderman. A pri ekipi so znani po tem, da če izgubijo najboljše, hitro najdejo mlade, ki to vrzel nadomestijo. Okrepili so se z Romainom Bardetom, ostajajo Tiesj Benoot, Jai Hindley in Soren Kragh Andersen. Sprememba pa je tudi pri proizvajalcu koles. Predtem so imeli kolesa Cervelo, zdaj pa je kolesarji vozijo kolesa Scott. Dva modela dobro poznamo. To sta aerodinamični Foil in lažji Addict. Za vožnjo na čas pa je na voljo Plasma. Komponente ostajajo Shimanove.

Trek Segafredo

Kolesa: Trek
Oprema: SRAM
Obroči: Bontrager
Opis: Pri Trek Segafredu so lani vendarle prišli na oder za zmagovalce na največji dirki. Richie Porte je dirko po Franciji končal na tretjem mestu, a ekipo je po sezoni zapustil. Kar se tritedenskih dirk tiče, vse upe ekipa polaga na Vincenza Nibalija. Je eden izmed redkih, ki je že dobil vse tri tritedenske dirke, a v lanski sezoni ni bil več prepričljiv. Tu je še Bauke Mollema. Na enodnevnih dirkah bi tudi lahko bili zelo uspešni, saj imajo v svojih vrstah nekdanjega svetovnega prvaka Madsa Pedersena, tu sta še Jasper Stuyven in Edward Theuns. Glede na ime je jasno, da pri opremi ni prišlo do sprememb. Trek je edini proizvajalec koles, ki v World Touru nastopa kot glavni sponzor. Tudi modeli koles so poznani: Madone, Domane in za vožnjo na čas Speed Concept. Oprema ostaja SRAM, obroči pa po pričakovanjih Bontrager.

UAE Team Emirates

Kolesa: Colnago
Oprema: Campaganolo
Obroči: Campagnolo
Opis: Ekipa, ki ima v svojih vrstah zmagovalca dirke po Franciji. Tadej Pogačar je postal prvi zvezdnik zdaj že zares zvezdniške ekipe. Poleg njega je tu še Jan Polanc, ki je v predhodnici te ekipe že od začetka svoje profesionalne kariere. Takrat je bila ekipa italijanska, zato ni čudno, da še zdaj vodilni prisegajo na italijanske znamke. Colnago - ustanovitelju Ernestu je Tadej Pogačar z zmago na Touru izpolnil sanje - ostaja kot proizvajalec koles. Oprema in obroči pa so Campagnolovi. Hribolazci uporabljajo predvsem Colnagov model V3RS. Poleg tega sta tu še C64 in Concept. Za vožnjo na čas imajo kolesarji na voljo model K.one. Da je italijanski pridih še močnejši, poskrbijo tudi komponente DEDA. Ekipa se je dodatno okrepila z Marcom Hirschijem, Rafalom Majko in Matteom Trentinom. Tu so še Davide Formolo, Fernando Gaviria, Alexander Kristoff, Brandon McNulty, Mikkel Bjerg, Diego Ulissi …

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ