Kolesar, ki mu manjka zmaga do popolnosti bo kariero končal leta 2022

Kolesar, ki mu manjka zmaga do popolnosti bo kariero končal leta 2022
19.04.2021 AVTOR: DZ, foto sirotti

Philippe Gilbert (Lotto Soudal). Mojster za enodnevne klasike, tudi že svetovni prvak. Belgijec je sporočil, da namerava športno pot končati konec sezono 2022. To bo njegova 20. sezona med elito.

Philippe Gilbert je eden izmed najuspešnejših kolesarjev na enodnevnih dirkah, največjih klasikah. Belgijec bo julija dopolnil že 39 let, za radijsko postajo RTBF pa je potrdil, da bo sezona 2022 njegova zadnja:

"To bo 20 let moje profesionalne kariere. Razmišljati moraš, da kolesarstvo ni edina stvar v življenju. Tu je še družina. V življenju sem veliko žrtvoval in čas je, da uživam v tem." Obenem je Gilbert dejal, da obžaluje, ker je moral izpustiti klasiko Amstel Gold Race - v karieri jo je dobil kar štirikrat - a si je moral po dirki Gent-Wevelgem spočiti. Očitno okrevanje po lanski poškodbi kolena ni potekalo tako dobro, kot si je želel.

"Kdaj je težko priznati, da pogrešaš take dirke. Amstel mi je pri srcu. Vesel bi bil, če bi lahko startal," je pojasnil Gilbert. Vrnil se bo na Valonski puščici, ki jo je tudi že dobil. To je bilo v zanj zlatem letu 2011. Takrat je blestel skozi celotno sezono. Dobil je dirko Strade Bianche, potem pa serijo: Barbantska puščica, Amstel Gold Race, Valonska puščica in za konec še Liege-Bastogne-Liege. Bil je neustavljiv.

Postal je še državni prvak in dobil uvodno etapo na dirki po Franciji ter tako nosil rumeno majico. Nadaljeval je z zmago na klasiki San Sebastian, pa na dirki Eneco Tour in GP Quebec. V Montrealu je bil tretji. Naslednje leto je v Valkenburgu postal še svetovni prvak. Po tako izjemnem delu kariere, ko je blestel na zaradi vzponov zahtevnih klasikah - dobil je tudi dirko po Lombardiji - se je prelevil v mojstra za tlakovane dirke.

Po epskem pobegu je kot član moštva Quick Step prišel do zmage na dirki po Flandriji. Dobil pa je tudi Pariz-Roubaix. To pomeni, da je dobil štiri od petih monumentalnih klasik. Manjka mu samo zmagoslavje na dirki Milano-Sanremo, kjer pa je tudi že bil med najboljšimi tremi. Zmaga pa bo vendarle težko dosegljiva. Očitno bo imel samo še eno priložnost. Zdaj se po premoru vrača na dirke.

"Bil sem v hudih bolečinah in težko se je bilo vrniti. Zdaj sem plačal za vse kilometre, ki sem jih prevozil kljub bolečinam v kolenu. Nekaj mesecev je bilo tako in odločitev, ki smo jo sprejeli z ekipo, da si vzamem krajši počitek je bila prava," je dejal Gilbert: "Najprej sem nekaj dni povsem počival, potem sem opravil nekaj voženj, daljših od šest ur. Da sem nekoliko izboljšal vzdržljivost. Fizično nisem slab, a vem, da bom pogrešal pripravljalno dirko, kot bi bila dirka po Baskiji. Na dirko grem brez pravih ciljev. Želim se zabavati. Morda bo dirkanje brez pritiska osvobajajoče. Upam, da bo zraven tudi v zaključkih teh dveh klasik." Seveda govori o Valonski puščici in Liege-Bastogne-Liege.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ