Kolesar na cilj prišel z gledalčevim kolesom

Kolesar na cilj prišel z gledalčevim kolesom
21.01.2016 AVTOR: D. Z.
Prav zanimiva zgodba se je odvijala v tretji etapi dirke Tour Down Under. Tyler Farrar se lahko zahvali gledalcu, da je sploh lahko prišel do cilja.

Pokvarjen menjalnik
Sicer se, ko se piše o dirkah, vedno piše samo o uspehih, zmagovalcih in velikih podvigih. A tudi v ozadju se velikokrat odvijajo zanimive zgodbe. 20 kilometrov pred ciljem tretje etape je prišlo do padca.

Tyler Farrar je sicer nadaljeval z dirko, a je pet kilometrov kasneje ugotovil, da z dirko zaradi pokvarjenega menjalnika ne bo mogel nadaljevati. Spremljevalno vozilo njegove ekipe Dimension Data ga je že prehitelo, tako da kaj veliko izbire sploh ni imel, saj ga je čakal še vzpon na Corkscrew Hill. Potem pa je pomoč našel pri gledalcu, ki mu je odstopil svoje kolo.

Cervelo zamenjal za De Roso
»Ob cesti sta bila dva navijača, ki sta mi priskočila na pomoč. Vprašala sta me, kako velik sem in hitro sta mi ponudila kolo. Ker nisem imel istih čevlje, mi je posodil še čevlje. Na srečo imava podobno številko noge. Do konca dirke se je zaradi mene peljal v zadnjem vozilu. V 14 letih profesionalnega kolesarstva se mi je kaj takega prvič zgodilo, « je dejal Tyler Farrar.

Seveda bi člana ekipe Dimension Data lahko tudi diskvalificirali, a so komisarji takoj po dirki sporočili, da tega ne bodo storili. »Pri tem smo upoštevali, da gre za športni duh v izjemnih okoliščinah. Običajno bi bil kolesar, ki bi med dirko prejel tako pomoč diskvalificiran, « so zapisali komisarji. Farrar, ki sicer vozi kolo Cervelo, je na cilj prišel z De Roso.

Gledalec razkril podrobnosti
In, kdo je bil ta gledalec? Pri cyclingweekly so ga predstavili. Gre za Anthonyja Toomana iz Nove Zelandije. »Rekel je, ne, obroč ne bo dovolj. Potem pa se je zgoba nadaljevala. Katere pedale uporabljaš? On je uporabljal Speedplay, jaz pa Shimano. Ko smo prišli do dogovora, sem rekel, no, lahko vzameš kar vse skupaj, « je stvari opisoval Tooman:

»Potem smo prišli do velikosti čevljev. On nosi številko 43, jaz pa 44. Tako sva zamenjala še čevlje. Skočil je na kolo, dali smo mu še nekaj vode. « Tooman je na cilj prišel z 'metlo'. Podrobnosti o 'nagradi' oziroma zahvali niso znane. Nekateri mediji poročajo, da je gledalec dobil dres Dimension Data.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ