Kolesarjenje pod streho

Kolesarjenje pod streho
22.11.2021 AVTOR: Uredništvo

Kolesarjenje v zaprtih prostorih in e-dirkanje se je strmo povzpelo na začetku leta 2020. Globalna pandemija nas je prisilila, da smo ostali doma in tako upočasnili širjenje virusa.

Sledile so odpovedi prireditev na prostem, od lokalnih skupinskih voženj do profesionalnih kolesarskih dirk.

Ni trajalo dolgo, da so kolesarji in organizatorji začeli prirejati svoje navidezne dirke na različnih platformah. Čeprav so trenažerji in sobna kolesa v fitnesih prisotni že desetletja, se je nova revolucija kolesarjenja v zaprtih prostorih začela z razvojem pametnih trenažerjev. Okorne trenažerje so zamenjale naprave, ki lahko spremljajo in nadzorujejo upor, ki ga čuti kolesar, dodajajo se možnosti zavijanje in simulacija vzpenjanja in spuščanja. Z urejenimi spletnimi povezavami so različne platforme vzpostavile navidezna družabna okolja. S povezovanjem kolesarjev s celega sveta so omogočene skupinske vožnje v navideznih svetovih. Težaško samotno vrtenje na glasnem trenažerju pa je vse bolj oddaljen spomin.

Avtor, izkušeni trener Joe Friel, v knjigi Kolesarjenje pod streho, ki je izšla pri založbi Aktivni mediji, v prevodu Jolande Blokar ne gradi gradov v oblakih. Namesto tega predstavi vse, kar morate vedeti, da boste od kolesarjenja v zaprtih prostorih imeli kar največ in da boste v njem tudi uživali. Kot trenerju mu je jasno, da je tehnološki napredek v kolesarjenju na trenažerju v zadnjih 10 letih nekoč drugorazredno možnost povzdignil v osnovno orodje, ki lahko ponudi številne prednosti pred treningi zunaj.

Navidezno dirkanje bo v prihodnosti v profesionalnem kolesarstvu verjetno postalo stalnica. Med pandemijo covid-19 so profesionalci merili moči na „etapni dirki“ Zwift Tour for All. Govori se celo, da bi e-dirke lahko postale olimpijski šport. V profesionalnem kolesarstvu so se dirke znašle v težavah predvsem zato, ker morajo za sponzorje tekmovati z drugimi športi. Stroški organizacije profesionalne dirke so ogromni in še naraščajo.

V knjigi Kolesarjenje pod streho avtorja predstavita vse, kar morate vedeti, da boste od kolesarjenja v zaprtih prostorih imeli kar največ in da boste v njem tudi uživali.

Avtorja odgovorita na vprašanja o kolesarjenju v zaprtih prostorih, ki se med drugim glasijo:

• Kako združiti notranjo pripravljenost z zunanjo?

• Ali obstajajo psihološke razlike med kolesarjenjem v zaprtih prostorih in na prostem?

• Kakšno opremo in tehnologijo potrebujete, da začnete kolesariti v zaprtih prostorih?

• Kako uredite prostor za trening doma?

• Kako namensko združite notranji trening z dirkami na prostem in drugimi prireditvami?

• Naj bo vaš trening v zaprtem prostoru načrtovan drugače od vožnje na prostem?

• Kako se vključite v navidezne skupinske vožnje ali e-tekmovanja?

• Kakšne vaje lahko opravite znotraj, da boste najbolje izkoristili čas za trening?

Značke: Literatura
Ključne besede:
trenažerji Joe Friel
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ