Kolesarska "obljubljena dežela" nad Londonom

Kolesarska "obljubljena dežela" nad Londonom
07.01.2014 AVTOR: Matej Zalar
Dizajner Norman Foster želi zgraditi 220 kilometrov dolgo in 15 metrov široko kolesarsko pot nad Londonom.

"SkyCycle je urbana kolesarska rešitev za London. Je kolesarska obljubljena dežela, brez avtobusov, brez avtov in brez stresa," je o projektu dejal idejni vodja Oli Clark.

Zaenkrat zgolj hipotetična pot, poimenovana SkyCycle, bi potekala po centru in okolici Londona, skupaj pa bi sprejela kar 12.000 kolesarjev na uro. Foster je načrtoval, da bi bilo tekom proge 200 ramp, preko katerih bi kolesarji prihajali in odhajali s steze. Tako bi manj kot 10 minut od prve rampe živelo več kot 6 milijonov ljudi v Londonu.

Brez gneče na cestah in prometne signalizacije, ki povzroča zamaške, bi se čas, ki ga povprečni londončan porabi za pot na delo, skrajšala za kar 29 minut. “SkyCycle je inovativni pristop k iskanju prostora v prenaseljenih mestih. Če bi uporabljali koridorje nad železniškimi tiri, bi ustvarili izjemno mrežo za kolesarje, ki bi bila varna, udobna in hitra, ” je svoj projekt opisal Foster.

Če odmislimo zahtevnost izvedbe projekta – gradnja bi potekala nad delujočimi železniškimi tiri – in astronomske stroške, bi bil SkyCycle kolesarjem prijazen projekt. Ker so bili tiri načrtovani za parne vlake, večinoma potekajo po ravnini, tudi SkyCycle pa bi bil večji del ravninski. Po besedah avtorja projekta bi bila gradnja dvignjene steze tudi cenejša od gradnje cest in tunelov, kakršne uporabljajo sedaj.

Ideja cest, namenjenih zgolj kolesarjem, v svetu ni novost, saj imajo na Danskem od leta 2012 naprej 17 kilometrov dolgo pot, namenjeno zgolj ljudem, ki se na dveh kolesih vozijo na delo in nazaj. Tudi v Sloveniji se razmere za kolesarje v večjih mestih, predvsem v Ljubljani, počasi izboljšujejo. Pomemben korak naprej je predstavljal projekt Bicikelj.

Projekt omogoč lastnikom kartice Urbana (registracija stane 5 evrov) zastonj izposojo koles v centru Ljubljane za eno uro. Po prenovi Slovenske ceste, ki bo po novem zaprta za promet, bo kolesarjem bolj prijazno tudi ljubljansko mestno jedro. O uspešnosti omenjenih projektov pa pričajo tudi vse bolj polne kolesarske steze. Tudi v drugih delih Slovenije je luč sveta ugledalo nekaj kolesarjem prijaznih projektov, izpostaviti velja kolesarsko stezo ob stari železniški progi od Mojstrane preko Trbiža vse do Pontebbe, ki je odlična za družinske kolesarske izlete.

Ekipa SkyCycla se trenutno trudi zbrati denar za postavitev testnega 6.5 kilometra dolgega odseka med Stratfordom in postajo na ulici Liverpool. Samo gradnja tega odseka bo stala vrtoglavih 220 milijonov funtov, če pa bo projekt uspešen, Norman načrtuje, da bo SkyCycle postavljen v naslednjih dveh desetletjih. Vsekakor je SkyCycle težko izvedljiv, a odličen projekt za kolesarje, kakršnih je v svetu še vedno premalo.

 
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ