Kolesarska tržnica: Kdo gre kam?

Kolesarska tržnica: Kdo gre kam?
20.07.2017 AVTOR: D. Z.
Bo Contador nadaljeval kariero? Kaj bo storil Landa? Kam gre Kittel? Kam gre Aru? Ogromno je ugibanj ... kmalu pa bo vse jasno.

Pri cyclingnews.com so se posvetili zdaj zanimivi temi. Kje bodo kolesarji nadaljevali svoje kariere? Vsako leto se odvija podobna zgodba.

Kolesarji in ekipe, ki sklenejo dogovore in podaljšajo pogodbe, lahko to objavijo kadarkoli. Tisti kolesarji, ki pa podpišejo pogodbe z novo ekipo, pa mora na uradno objavo počakati do 1. avgusta. In tako se med Tourom – tam so kolesarski menedžerji in agenti nadvse aktivni – vedno se ugiba, kam bo kdo prestopil.

Kaj se dogaja v slovenskem kolesarstvu?
Junak Toura Primož Roglič je že predtem podaljšal pogodbo z moštvom LottoNL Jumbo. Tudi junak Gira Jan Polanc ima še veljavno pogodbo z moštvom UAE Team Emirates, zato pa je še nima Matej Mohorič. Pogodba s Cannondale Drapacom poteče Kristijanu Korenu … Morda bo še kdo od mladih v bližnji prihodnosti prestopil med elito …

Kaj pa med največjimi zvezdniki?
“Odkar sem v kolesarstvu, še nisem doživel tako pestrega prostega dneva, ” je neimenovani agent zaupal novinarjem cyclingnews.com.
V zadnjem času so se največkrat omenjali Contador, Aru, Kristoff, Kittel, Landa … tudi Quintana, pa čeprav ima še pogodbo z Movistarjem. Očitno pa se vse vrti okrog Aruja in Kittla, ki se še nista odločila, kje bosta nadaljevala kariero. Ekipe pa čakajo nanju … šele potem se bodo posvetile ostalim. Tako pišejo pri cyclingnews.com. Za primer so podali morebiten odhod Marcela Kittla iz Quick Stepa. S tem bi izpraznil mesto, prišel pa bi lahko Bryan Couqard.

Aru naj bi se pogajal vsaj z dvema ekipama. Z Astano za morebitno podaljšanje pogodbe in z zanj skorajda domačo ekipo UAE Team Emirates (jedro ekipe je italijansko). Tudi na Touru zelo dober Dan Martin je brez pogodbe in naj bi imel ponudbo za prestop, vendar naj bi čakal še na potezo glavnega menedžerja Quick Stepa Patricka Lefevreja, ki je za cyclingnews.com priznal: “Jaz sem tisti, ki ustavlja ta trg trenutno, saj vsi čakajo, če bomo nadaljevali z ekipo in s katerimi kolesarji. ” Lefevre tako čaka tudi na Marcela Kittla, ki se med Tourom ni želel pogajati.

Seveda bo težko zdržal vse kolesarje, saj si z uspehi višajo pogodbe. Uspelo mu je podaljšati pogodbo z Alaphilippom in Gavirijo, z Jungelsom naj bi se še pogajal. Potem pa je tukaj Naira Quintana. Kolumbijec ima še dveletno pogodbo. A izjave menedžerja Movistarja Euzebia Unzujea v enem izmed intervjujev naj bi sprožile buren odziv. Kljub vsemu pa je Quintanin menedžer Giuseppe Acquadro poudaril, da bo Quintana spoštoval pogodbo. Vseeno pa je dodal, da bo moral Unzue pojasniti nekatere izjave:

“Ima še dveletno pogodbo. Po Touru se bomo pogovorili z Eusebiem, vendar pa bomo po vsej verjetnosti ostali tu. Je pa nekaj običajnega, da se ekipe zanimajo zanj. Ni jih pa veliko, ki si ga lahko privoščijo. Zato je jasno, da so ga že povezovali z Astano in Skyjem. ” Tudi pri Orici Scottu naj bi bili zelo aktivni. Odšla naj bi Magnus Cort in Simon Gerrans, prišla pa med drugim Matteo Trentin (Quick Step) in iz Skyja zvesti Froomov pomočnik Mikel Nieve. Prav pri Skyju bo kar precej sprememb. Chris Froome in Geraint Thomas sta pogodbi že podaljšala.

Vse glasnejše so govorice, da Mikel Landa, ki je po nastopu na Giru tudi na Touru izjemno močan odhaja. Prestopil naj bi v Movistar. Pogodbo naj bi podaljšal Michal Kwiatkowski, medtem ko naj bi se podobno zgodilo s kolesarji, kot so Kirijenka, Lopez, Intxausti, Sebastian Henao … Elia Viviani bo ekipo zapustil in odšel v UAE Team Emirates. Pri Skyju so podpisali pogodbi z dvema mladima kolesarjema: Z zmagovalcem dirke po Italiji za mlade Pavlom Sivakovim in z Eganom Bernalom. Potem je tu nova prokontinentalna ekipa, ki jo bo ustanovil nekdanji kolesar Jerome Pineau.

Povedal je, da nima še nobene pogodbe sklenjene, vendar naj bi se že pogovarjal s kolesarji, kot so Coquard, Moinard, Rolland … Pri moštvu BMC lahko kolesarjem zaradi sponzorske pogodbe ponudijo samo enoletne pogodbe. Z največjimi zvezdniki Van Avermaetom, Portom, Van Gardernom so že podaljšali. Daniel Oss naj bi odšel v Boro Hansgrohe, De Marchi v UAE. Juregen Roelandts pa naj bi prišel v BMC. Omenili smo že Kristoffa iz Katjuše in Contadorja. Slednji še ni podaljšal pogodbe pri Trek Segafredu in sploh še ni jasno, če bo kariero nadaljeval.

Tudi pri Cannondalu – lastnik ekipe Jonathan Vaughters je napovedal prihod novega sponzorja – naj bi z glavnimi kolesarji sklenili dogovore. Tudi Uran in Rolland naj bi tako ostala. Vprašanje je, kam bo odšel Davide Formolo. Lahko se zgodi, da se v Dimension Dato vrne član moštva UAE Team Emirates Louis Meintjes, ki bi lani že skorajda prestopil v Bahrain Merido. Vsekakor je na trgu zelo pestro, od 1. avgusta naprej – takrat se prestopni rok začen – pa bo marsikaj tudi že uradno.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ