Kolo za slepe in slabovidne (video)

Kolo za slepe in slabovidne (video)
02.11.2013 AVTOR: D. Z.
Proizvajalci so ga poimenovali Ultrabike. Izdelali so posebne senzorje, ki namesto človeka zaznavajo morebitne nevarnosti.

Kolo so predstavili v Glasgowu. Pravzaprav ne gre toliko za kolo, kot za senzorje, ki jih lahko namestimo na katerokoli kolo.

Namestiti jih moram na sprednji del kolesa, po vsej verjetnosti je to najlažje montirati kar na balanco. Senzorji zaznavajo različne morebitne nevarnosti in pasti za slepe kolesarje. Kolesarje pa kar prek posebnih gumbov na balanci opozorijo, kaj lahko pričakujejo v naslednjih metrih.

»Bil sem presenečen, kako hitro sem se počutil samozavestnega. Ko enkrat zaupaš tehnologiji, potem hitro postaneš del kolesa. Bilo je neverjetno, « je po preizkusu sistema dejal paraolimpijec Michael Smith, ki je vid izgubil šeče pred tremi leti.

In kaj je proizvajalce gnalo k razvoju takega sistema? »Izguba vida bo v prihodnosti postal vse bolj pogost pojav, saj se populacija stara. Nov izziv je, da z razvojem tehnologije slepi in slabovidni ne bodo prikrajšani, « je dejal John Legg, direktor podjetja RNIB Scotland.

Predstavitev posebnega sistema

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ