Kolumbijska konjenica blestela na vseh kolesarskih frontah

Kolumbijska konjenica blestela na vseh kolesarskih frontah
18.02.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

V nedeljo se je zaključila dirka po Provansi, ki je ob lepih razgledil ponudila tudi izvrstno dirkanje in kar nekaj miselne hrane. Mezgeca je kaos v šprintu ločil od zmage, pri Jumbu Vismi pa imajo vse več težav.

Prestop k Arkei se vsaj na začetku sezone kaže kot zadetek v polno za Bouhannija in Quintano.

Sredi februarja se je kolesarska sezona povsem razživela in čeprav tokrat slovenski kolesarji niso bili povsem v ospredju, smo vseeno spremljali zelo zanimive kolesarske predstave. V spodnjih vrsticah smo zbrali šest dogodkov, ki so zaznamovali pretekli teden dni.

V novem dresu Nairo Quintana dirka kot prerojen …

Na polovici minulega desetletja se je zdelo, da bo Nairo Quintana najresneje uspel ogroziti prevlado Chrisa Frooma. A v zadnjih letih se je rezultatska krivulja nizkoraslega Kolumbijca zasukala močno navzdol, kar je bila tudi posledica notranjih trenj v Movistaru, kjer nikakor niso uspeli uskladiti želja treh velikih zvezdnikov.

Skoraj tri leta je čakal Nairo Quintana, da je na etapni dirki spet stopil na najvišjo stopničko.

Mikel Landa in Quintana sta pred sezono 2020 odšla (Landa kariero pri Bahrain McLarnu začenja ta teden v Andaluziji), Kolumbijec pa po prestopu na prokontinentalno raven k Arkei Samsic doživlja drugo pomlad. Samozavesten je bil že v izjavah pred sezono, na prvi dirki v Provansi pa je spet dirkal z nasmehom in željo po zmagah v očeh. Čeprav smo šele sredi februarja, je eno veliko že pospravil v žep. Na Mont Ventouxu (do Chalet Reynarda) je strl konkurenco in postavil rekordni čas, ta vožnja mu je na koncu prinesla tudi skupno zmago, prvo na etapnih dirkah po skoraj treh letih!

Quintana ima z Arkeo Samsic zagotovljen nastop na dirki po Franciji in morda bo letos, ko ga je večina že odpisala, spet posegel v boj za najvišja mesta. Kolesarske dirke so z razpoloženim Nairom Quintano nedvomno bolj zanimive.

… tudi francoski boksar še ni rekel zadnje besede

Ostajamo kar pri Arkei, ki je najbolj zaznamovala dirko po Provansi. Prva etapa se je končala s šprintom, pri pripravi vlaka je sodeloval tudi Quintana, čeprav v minulih sezonah prav velikokrat ni delal za ekipne kolege, nalogo pa je z dobrim šprintom dokončal Nacer Bouhanni.

O talentu kontroverznega francoskega šprinterja nikoli ni bilo dvoma, zaustavljal ga je njegov temperamentni karakter. Bouhanni ima za seboj katastrofalno obdobje pri Cofidisu, v katerem se je med drugim stepel z vodjo ekipe Robertom Damianijem in bil »izgnan«, brez Toura je ostal zaradi pretepa z domnevno pijanimi navijači v hotelu, sprl se je z glavnim pomočnikom v šprintih Christophom Laportom, … Bouhannijeve incidente bi lahko naštevali kar nekaj časa.

Vseeno so se pri Arkei odločili, da mu namenijo še eno priložnost, oba še lani odpisana zvezdnika pa vodstvu ekipe na začetku sezone za zaupanje vračata z zmagami. Dokler bodo pri Arkei na sporedu objemi, ne spopadi s pestmi, bo tudi za Kolumbijca in Francoza še obstajalo upanje, da se vrneta na pota stare slave.

Mezgec še išče zmagovalne občutke

Luka Mezgec je blizu vrhu. FOTO: Mitchelton Scott

V nedeljo je drugo zaporedno zmago na klasiki v Almerii slavil Pascal Ackermann, zaključni šprint pa bi precej več veselja lahko prinesel tudi slovenskim navijačem. Mitchelton Scott je pripravil odličen šprint za Luko Mezgeca, ki pa napetih dvobojev s komolci v zadnjem kilometru ni zdržal in izgubil je zavetrje ekipnih kolegov, ki so svoje delo dobro opravili. Mezgec je tako namesto iz ospredja šprint začel povsem v ozadju in kaj drugega kot pospešek v samem zaključku, ki mu je prinesel peto mesto, mu ni preostalo.

Dobro vidno je, da ima Mezgec že spomladi prave noge, ki v sebi skrivajo dovolj dinamita, po grdem padcu na Vuelti pa očitno glava še ni čisto prava. Ko bo tudi v zadnjem kilometru spet nastopil brezkompromisno, bo tudi Mezgec zagotovo spet našel pot do najvišjih stopničk.

Kolumbijski Tour presegel vsa pričakovanja

Dirka po Kolumbiji spada med dirke prve kategorije, torej nižje tudi kot dirka po Sloveniji, a se je kolumbijska preizkušnja hitro uveljavila kot zelo zanimiva dirka na začetku sezone. Potekala je na visoki nadmorski višini, zelo motivirani pa so bili predvsem kolumbijski kolesarji. Egana Bernala so v rojstni Zipaquiri pozdravili kot narodnega heroja, ob cestah je bilo vsak dan na desettisoče navijačev, ki so pozdravljali kolesarje, tudi končna zmaga pa je ostala doma.

V šprintih je blestel Juan Sebastian Molano, dobil je tri etape, po eno pa sta si razdelila kolesarja EF Pro Cyclinga Daniel Martinez in Sergio Higuita, ki je stopil tudi na najvišjo stopničko v skupnem seštevku.

Odziv gledalcev na dirko po Kolumbiji je le še potrdil, kar smo vedeli že dolgo – takšno strast, kot smo jo spremljali na poti od Tunje do Zipaquire, kolesarske dirke izvabijo le redkokje.

Načrti Jumbo Visme se počasi podirajo

V nizozemski ekipi so presenetili javnost, ko so že na predstavitvi razkrili celotno zasedbo za dirko po Franciji in hkrati pojasnili tudi, kateri kolesarji bodo kapetani na ključnih dirkah. Ob Primožu Rogliču, ki bo zaključni del priprav na novo sezono opravil na Tenerifih, bi morala biti kapetana na Touru še Tom Dumoulin in Steven Kruijswijk, a se je začelo zapletati.

Dumoulin bi moral sezono začeti v Valencii, a je zaradi bolezni moral najprej odpovedati dirko, nato pa še načrtovane priprave na višini, brez katerih je ostal tudi brez nastopa na Tirrenu – Adriaticu. Pri Jumbu zaenkrat vztrajajo, da težave metulja iz Mastrichta (še) niso razlog za preplah, vse po načrtih pa ne gre niti Stevenu Kruijswijku.

Steven Krujswijk bo, če bo šlo vse po sreči, sezono začel šele konec marca.

Lani tretji z rumene pentlje bi, tako kot Roglič, moral začeti sezono na dirki Pariz – Nica, a ima Nizozemec težave s poškodovanim kolenom, zato se je tudi njegov uvod v sezono zamaknil za nedoločen čas, nov cilj naj bi bila dirka po Kataloniji konec marca. Razloga za preplah res še ni, do julija je tako za Dumoulina kot za Kruijswijka še več kot dovolj časa, da ujameta formo, vseeno pa zdravstvene težave na začetku sezone niso tisto, kar so si v vodstvu ekipe želeli. A če bodo na koncu Toura domov prinesli rumeno majico, bodo spomladanska razočaranja hitro pozabljena.

Adria Mobil Cycling z istimi orožji novim zmagam naproti

Na sedežu glavnega sponzorja, ki novomeške kolesarje podpira že 15 let, so se pred novo sezono predstavili kolesarji Adrie Mobil. V zasedbi večjih sprememb ni bilo, glavni adut v lovu za zmagami bo še naprej Marko Kump, v skupnem seštevku pa ekipa Bogdana Finka in športnega direktorja Branka Filipa največ stavi na Janija Brajkoviča, ki želi dokazati, da v kolesarstvu še ni rekel zadnje.

Priložnost, da sezono uspešno začnejo, bodo imeli že ta teden na štiridnevni etapni dirki po Antaliji, kjer so nastopali že lani, Dušan Rajović pa je v prvi etapi zaostal le za Mathieujem van der Poelom. Letos bo Kump svojo priložnost iskal v prvi, drugi in zadnji etapi, uvrstitev med prve tri pa bi bila dobra popotnica za »dolenjsko puščico« pred novo sezono. Sezono, ki bo tako zanj kot za Adrio Mobil zelo pomembna.

Do naslednjega torka!

Značke: Hudičev jezik
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ