Komaj 22-letni Miguel Lopez nasledil Simona Špilaka

Komaj 22-letni Miguel Lopez nasledil Simona Špilaka
19.06.2016 AVTOR: D. Z.
Miguel Angel Lopez dobil dirko po Švici. Simon Špilak 9., Jan Polanc 15. Zadnja etapa Jarlinsonu Pantanu.

Skrajšana dirka
Zadnja etapa na dirki po Švici bi morala biti dolga 117 kilometrov. Začeti in končati bi se morala v Davosu, kolesarji pa bi morali premagati dva zahtevna vzpona. Najprej vzpon na 2315 metrov visoki prelaz Albulapass.

Po stotih kilometrih pa še Fluelapass, katerega vrh leži na 2383 metrih nadmorske višine. Govorimo o dveh vzponih ekstra kategorije. A letošnjo dirko po Švici je zaznamovalo predvsem slabo vreme. Nič drugače ni bilo v zadnji etapi. Organizatorji so bili zato primorani v skrajšanje etape na vsega 57 kilometrov. Kolesarji so morali tako premagati le en vzpon. To je bil Fluelapass. To pa ne pomeni, da so bili gledalci prikrajšani.

Lopez v rumeni majici, trije ubežniki
Videli smo lahko nadvse zanimivo dirkanje. V rumeni majici najboljšega v skupnem seštevku se je vozil mladi, komaj 22-letni kolesar Astane Miguel Angel Lopez. Na startu pa so bili tudi trije Slovenci. Kristijan Koren, Jan Polanc in Simon Špilak, ki je bil deveti v skupnem seštevku. Kmalu po startu so se v pobeg odpravili trije kolesarji.

Ubežno skupinico so sestavljali Max Richeze (Etixx – Quick-Step), Magnus Cort (Orica – GreenEdge) in Jasper Stuyven (Trek – Segafredo). Richeze je dobil prva dva leteča cilja in si je tako dokončno zagotovil majico najboljšega po točkah. Na vzponu je v ospredju kmalu vztrajal samo Stuyven, ki pa dolgo ni zdržl. V ozadju pa je akcijo začel David Lopez. Ritem v glavnini so narekovali člani BMC in Astane, ki so posrkbeli za prvo pravo selekcijo.

Špilak spet napadal
Sledili so novi napadi in do Lopeza sta se kmalu preselila Simon Špilak in Hubert Dupont. Na ta napad pa so odgovorili vsi najbojši. Napadel je tudi nosilec rumene majice, ki se je hitro uspel preseliti med vodilne. Takoj se je izoblikovala skupinica Špilak, Pantano, Miguel Angel Lopez, Tejay van Garderen in Rui Costa. Prva sta popustila prav Špilak in Costa.

V ozadju sta ostala 2. in 3. v skupnem seštevku pred to etapo Talansky in Izagirre. 2 kilometra pred vrhom je vse vajeti v svoje roke vzel vodilni Lopez. 22-letni Kolumbijec je napadel in vrh prečkal pol minute pred van Gardernom in Pantanom. Sledil je zahteven spust po mokri cesti. Nekateri kolesarji so še ujeli priključek. Deset kilometrov pred ciljem je manjša skupinica kolesarjev (Izagirre, Čenetski, De la Parte, Pantano in Van Garderen) ujela Lopeza.

Pantano dobil sprint, Lopez dirko
Sledili so napadi in tudi taktiziranje, tako da sta se iz ozadja skupini priključila še Barguil in Costa. Sledil pa je sprint za zmago. Najmočnejši je bil Jarlinson Pantano. Drugi je bil Sergej Černetski, tretji pa Ion Izaggire. Sledili so Lopez, Van Garderen, Costa in Barguil. Ti so se na cilj pripeljali 56 sekund pred skupinico Talansky, De La Parte in Dombrowski.

V skupini, ki je zaostala za minuto in 17 sekund sta se pripeljala Jan Polanc (13. mesto) in Simon Špilak (21. mesto). Lopez se je pri 22 letih veselil končne zmage. Kot prvi Kolumbijec je dobil dirko po Švici, pa čeprav je to šele njegova druga sezona med profesionalnimi kolesarji. Ion Izaggire je za njim zaostal za 12 sekund. Tretji Warren Barguil pa za 18 sekund. Sledili so Pantano, Talansky, Van Garderen, Costa, Kelderman. Simon Špilak je dirko, ki jo je lani dobil, tokrat končal na devetem mestu. Njegov zaostanek pa 2:48. Jan Polanc je bil 15. Kristijan Koren je dirko končal na 74. mestu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ