Komisarji odločili v prid domačina ... oškodovali Pogačarja?

Komisarji odločili v prid domačina ... oškodovali Pogačarja?
17.05.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Na dirki po Kaliorniji bo kmalu na sporedu predzadnja in odločilna etapa. A komisarji so v četrti etapi vsekakor poskrbeli za ogromno ogorčenja. Pogačar odlično na poti.

Dirka po Kaliforniji ima dve gorski etapi. Prvo je dobil Asgreen, Tadej Pogačar je bil četrti. Vodstvo pa je prevzel Tejay Van Garderen. Američan, vajeni smo že, da blesti predvsem na domačih dirkah v Ameriki, je vodstvo v nadaljevanju uspešno branil, medtem ko je bil Tadej Pogačar vseskozi v skupnem seštevku na četrtem mestu. Vsi so pričakovali zadnjo gorsko etapo na Mont Baldy.

Še prej pa je prišla na vrsto četrta etapa. V zaključku se je dogajalo marsikaj in okrog deset kilometrov pred ciljem je padel tudi vodilni Van Garderen. Zamenjal je kolo in vzel Mortonovo, k ipa ima zavore ravno obrnjene in tako je Američan padel še drugič Dobre tri kilometre pred ciljem pa se je moral zgolj ustaviti v ozadju, ker je naletel na monžico kolesarjev, ki so ravno tako padli.

Ciljno črto je prečkal 50 sekund za zmagovalcem Jakobsenom in sprva se je zdelo, da bo izgubil vodstvo. Ker je bil v padec 3,2 km pred ciljem vpleten tudi Moscon, bi vodstvo prevzel Asgreen, Pogačar pa bi napredoval na drugo mesto. Komisarji pa so se odločili, da mu prisodijo čas zmagovalca. Posledično je obdržal vodstvo, a ogorčenje se je začelo. Rezultati so obveljali, pa čeprav so se najprej pritožili pri Astani.

Glasen je bil tudi Patrick Lefevre, glavni menedžer moštva Deceuninck Quick Step: "Morda zato, ker je Američan? Upam, da ni res! Ne razumem. Gre za kolesarstvo in nesposobno komisijo UCI. Kar smo videli, ni normalno. Ljudem smo zaupali odgovornost, ki je ne prenašajo dobro. Mi se kot ekipa borimo, da bi ostali spredaj. Če Van Garderena tam ni, ni naša krivda. Šport je pač vojna med startno in ciljno črto. Vse vmes je dirkanje."

Zanimivo dogajanje je opisal tudi Van Garderen: "Prav tako zmeden sem bil, kot vsi ostali. Po prečkanju ciljne črte sem se šel v avtobus stuširati. Potem pa so mi sporočili naj pohitim, ker moram na oder, saj naj bi še vedno imel majico. Kmalu zatem so mi sporočili, da so si premislili. Potem pa, ko sem se že preoblekel, so mi spet sporočili, da sem obdržal rumeno majico."

Pri Astani so izpostavili, da Van Garderen ni bil vpleten v padec 3,2 km pred ciljem, ampak je takrat že zaostajal in mu vsekakor ne bi smeli prisoditi istega časa. Sicer pa je Pogačar odlično na poti. Prvo gorsko etapo je končal na četrtem mestu, naslednji dan je bil deseti, zdaj pa še deveti. Zmagovalci po etapah so: Peter Sagan, Kasper Asgreen, Remi Cavagna, Fabio Jakobsen in Ivan Garcia Cortina. Do cilja sta še dve etapi. Najprej 127 km dolga gorska s ciljem na Monut Baldyju, potem pa 141 kilometrov dolga razgibana etapa do Pasadene.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ