Končno gre zares – prihaja uvodni vikend na belgijskih tlakovcih!

Končno gre zares – prihaja uvodni vikend na belgijskih tlakovcih!
25.02.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Omloop Het Nieuwsblad, FB

Za kolesarske tradicionaliste se sezona zares začne z uvodnim vikendom v Belgiji, ki ga sestavljata Omloop Het Nieuwsblad in Kuurne – Bruselj – Kuurne. Letos je forma glavnih favoritov precejšnja neznanka, zato je razmerje moči težko napovedati.

Včasih je bila pred uvodnim vikendom v Belgiji na sporedu le peščica dirk, zdaj je tekmovalni koledar poln zanimivih preizkušenj že od konca januarja dalje, v teh dneh spremljamo tudi prvo dirko svetovne serije v ZAE. Vseeno pa so klasike poseben del kolesarskega koledarja in del, ki pritegne največ navdušencev.

Uvodni vikend je sestavljen iz dveh precej različnih dirk. Sobotni Omloop Het Nieuwsblad je podoben dirki po Flandriji z mešanico kock in strmih vzponov, kolesarji se bodo povzpeli tudi na sloviti Kapelmuur, največkrat pa se dirka odloča na Bosbergu. Trasa od leta 2018 dalje močno spominja na staro traso dirke po Flandriji, zato so tudi cilj prestavili v Ninove. Letos kolesarje čaka 13 vzponov in devet sektorjev kock na skupno 204 kilometrih, zadnjič pa bodo Bosberg prečkali 15 kilometrov do cilja.

Možnih razpletov je zato ogromno, lani smo videli šprint večje skupine, a glede na bližino zadnjega vzpona bi lahko kolesar v vrhunski dnevni formi tudi sam zdržal do cilja, najbolj verjetna pa je različica s skupinico okrog petih kolesarjev, ki se bodo pomerili za zmago. Lansko zmago brani Davide Ballerini.

Kdo so letošnji favoriti?

Kot na vseh tlakovanih klasikah so v prvi vrsti to kolesarji QuickStep AlphaVinyla. Na začetku letošnje pomladi blesti Yves Lampaert, ki bo vsaj na prvi pogled njihovo najbolj nevarno orožje, na štartu pa bosta tudi Mikel Honore in Kasper Asgreen, ki pa še ni v najboljši formi, saj vrhunec načrtuje za Pariz – Roubaix. V ekipi QuickStepa lahko zmaga celotna osmerica, bodo pa nekoliko oslabljeni, saj so zaradi težav s srcem za letošnje klasike izgubili Tima Declerqa, ki lahko sam nadzoruje potek dirke.

Potem je tu Wout van Aert, ki bo nedvomno najbolj pod drobnogledom tekmecev, a tako kot Asgreen formo načrtuje za kasnejši del pomladi. Prihaja z višinskih priprav na Tenerifih, zato še ni v tekmovalnem ritmu, a ne skriva, da bi mu dober rezultat prišel prav za mirno nadaljevanje klasik. Podobno velja za Toma Pidcocka, ki na cesto prihaja po naslovu svetovnega prvaka v ciklokrosu, tudi njegova forma pa ostaja uganka.

Iz druge vrste napadajo kolesarji Bahraina s Sonyjem Colbrellijem in Matejem Mohoričem, ki bo glavni slovenski adut na dirki. Mohorič se je letos posebej pripravil na belgijske klasike, dobro formo je potrdil na dirki v Valencii in ob pravem razpletu bi bil lahko v igri za zmago. Dvojec AG2R Citroena Greg van Avermaet – Oliver Naesen ima ogromno izkušenj, a jima pogosto zmanjka nekaj sreče, potem so tukaj še kolesarji Lotto Soudala, pa Stefan Kung, … Favoritov je ogromno, najbrž pa bomo po sobotni dirki dobili precej bolj jasno sliko, kdo v naslednjih petih tednih v Belgiji lahko cilja na vrh.

Kuurne spet priložnost za šprinterje

Nedeljska dirka Kuurne – Bruselj – Kuurne je bila tradicionalno namenjena šprinterjem, ki se dobro znajdejo tudi v belgijskem vetru in na ozkih cestah. V zadnjih letih so se prireditelji malo »igrali« s traso in preizkušali različice, vmes je dirka postala že precej težka, zdaj pa so se odločili za preverjen recept in ravninsko preizkušnjo, na kateri bo odločal šprint.

Za nedeljsko dirko v ekipo QuickStepa prihaja Fabio Jakobsen, ki bo prvi favorit za zmago. Na štartu ne bo branilca lanske zmage Madsa Pedersena, bo pa v Trekovi ekipi nevaren Jasper Stuyven. Dirkal bo tudi Caleb Ewan, ki si želi pokazati svojo moč na klasikah, Pidcock je bil lani tretji, zelo visoko pa meri tudi Bryan Coquard, ki je sezono v dresu Cofidisa začel v izvrstni formi in bi moral biti v igri za zmago.

Tudi v nedeljo bo slovenske upe nosil Matej Mohorič, a bo v vlogi pomočnika Colbrelliju ali Philu Bauhausu, odvisno od razpleta dirke.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ