Končno lažja etapa in sprint glavnine

Končno lažja etapa in sprint glavnine
03.09.2015 AVTOR: D. Z.
Fabio Aru je v 12. etapi dirke po Španiji brez težav obdržal rdečo majico. Sprint glavnine je dobil Danny Van Poppel.

Na dirki po Španiji je za kolesarji že 12. etapa. Po kraljevski 11. preizkušnji so zdaj na svoj račun prišli sprinterji. Etapa je bila dolga 173 km. Začela se je v Escaldes Engordanyju, končala pa v bolj poznanem mestu Lleida. V glavnini prav veliko tistih pravih sprinterjev ni, tako da je bila etapa vseeno še kako odprta. Tokrat so morali kolesarji premagati samo en kategoriziran vzpon. To je bil vzpon druge kategorije na Coll de Boixols. 1370 metrov visoki vrh je bil na sporedu po prevoženih 54 kilometrih.

Na startu je manjkal Christopher Froome, ki je odstopil zaradi posledic včerajšnjega padca. Na startu pa so bili člani Tinkoff Saxa, pa čeprav je Oleg Tinkov grozil, da razmišlja o umiku z Vuelte, potem ko sta motorista v zadnjih dneh na tla zbila kar dva njegova kolesarja – najprej Sagana, potem pa še Paulinha. Na dirki vztraja tudi Luka Mezgec, ki vestno opravlja svoje dolžnosti in v sprintih pomaga Johnu Degenkolbu, pa tudi do včeraj vodilnemu Tom Dumoulinu. Tokrat so kolesarji, ki se borijo za najvišja mesta v skupnem seštevku upali na lažji dan.

Prav zato je hitro prišlo do pobega. Po nekaj napadih so se v ospredju znašli Maxime Bouet (Etixx-Quick Step), Miguel Ángel Rubiano (Colombia), Jaco Venter (MTN-Qhubeka), Bert Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo) in Alexis Gougeard (Ag2r-La Mondiale). V glavnini pa so narekovanje ritma prevzeli člani Astane, ki branijo vodstvo v skupnem seštevku. Fabio Aru namreč nosi rdečo majico. Ubežniki so si hitro privozili tri minute prednosti. Zdelo se je, da bo to za sprinterske vlake lahko delo, a ubežniki se nikakor niso predali.

V ozadju Astana ni imel interesa za lovljenje, saj nihče ni ogrožal Fabia Aruja, zato pa so se v lov podali člani Giant Alpecina in Treka. Deset kilometrov pred ciljem je defekt dobil glavni up Treka Danny van Poppel, a je kljub težavam hitro ujel priključek. Zdelo se je, da bo ubežnikom uspelo, potem pa sta z napadi v ospredju začela Bouet in Goubeard, glavnina pa se je hitro približala. Zadnji je v zadnjem kilometru napadel Venter, a neuspešno. Sledil je sprint glavnine v rahel vzpon. Tokrat je bil najmočnejši Danny Van Poppel. Nizozemec, ki vozi za Trek. Drugi je bil Daryl Impey, tretji pa Tosh Van Der Sande.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ