Konec Uijtdebroeksove sage: Dogovor sklenjen

Konec Uijtdebroeksove sage: Dogovor sklenjen
21.12.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Cian Uijtdebroeks bo lahko postal član moštva Jumbo Visma. Iz Bore Hansgrohe so sporočili, da je prišlo do sporazumnega dogovora in Belgijec bo član nemške ekipe samo še do 31. decembra.

Cian Uijtdebroeks je eden izmed najbolj nadarjenih mladih kolesarjev. Že v prvi sezoni med mlajšimi člani je dobil Tour de l’Avenir. Letos se je kljub mladosti redno uvrščal med deseterico na etapnih dirkah svetovne serije. Uspešen je bil tudi na dirki po Španiji. Zanj je v vseh teh letih skrbela Bora Hansgrohe oziroma razvojna različica World Tour ekipe. Zato sta obe strani podpisali štiriletno pogodbo, ki bi se iztekla konec leta 2024.

A na presenečenje mnogih je to pogodbo Cian Uijtdebroeks prekinil in začelo se je ugibanje, kaj to pomeni. Nemci so želeli odškodnino. Uijtdebroeks pa se ni udeleževal ne priprav, niti ni več nosil dresa ekipe, s katero ima pogodbo. Decembra se je na pripravah pridružil Jumbo Vismi. Danes je imela Jumbo Visma predstavitev za naslednjo sezono, Mednarodna kolesarska zveza pa je Belgijca registrirala kot člana Bore Hansgrohe.

In tako se je zdelo, da smo že daleč od dokončne rešitve. A kmalu je prišlo sporočilo s strani Bore Hansgrohe. "Bora Hansgrohe, Cian Uijtdebroeks in Jumbo Visma so danes sklenili dogovor. UCI je pravkar tudi odobrila dogovor po hitrem postopku. To pomeni, da bo pogodba med Cianom Uijtdebroeksom in Boro Hansgrohe po sporazumnem dogovoru prekinjena 31. decembra. Ekipa želi Cianu Uijtdebroeksu veliko sreča v naslednjem poglavju v njegovi karieri." Tako se glasi uradno sporočilo.

Svoje pa je dodal tudi glavni mož nemške ekipe Ralph Denk. Temu je letos uspel veliki met, saj je uspel prepričati Primoža Rogliča in ga pritegniti v ekipo. A obenem je izgubil obetavnega mladeniča. Če ne drugega, je Roglič ekipi že prej povedal, da na njegove usluge ne more računati. Uijtdebroeks pa je to storil šele decembra. Brez dvoma Ralph Denk ne more biti zadovoljen s tem, da je tako dolgo skrbel za kolesarja, ki je zdaj predčasno odšel.

"To je dan mešanih občutkov. Presenetila me je nenadna odločitev po tem, da bi prišlo do sporazumne prekinitve. Ampak, vsi vedo, da sem vedno odprt za pogovore in da ne bom oviral prestopa, če so pogoji pravi in je vse narejeno po pravilih. Tako je bilo pred tremi tedni in tako ostaja tudi danes. Zadovoljen sem, da so se stvari umirile in da je primer končan. Dogovor kaže na to, da ni nikoli prepozno za razumen pogovor. Rad bi, da je ta primer edini v celotni kolesarski družini. Spoštujmo pogodbe in pravila. Bodimo pošteno eden do drugega."

Za kakšen dogovor gre, ni jasno. Niti ni znan znesek odškodnine, niti to, kdo bo odškodnino plačal. Ali kolesar sam ali pa nizozemska ekipa. V javnost je v zadnjih dneh prišlo tudi, da naj bi se osebje v nemški ekipi med dirko po Španiji grdo obnašalo do belgijskega kolesarja. "Predvsem pa sam stojim za svojo ekipo. Ko se proti našim kolesarjem sprožijo lažna obtoževanja, to pomeni, da ja bila meja prekoračena. Naj bo jasno. Cian se ni nikoli pritoževal in nikoli ni rekel, da je bil to razlog za menjavo ekipe," je dejal Denk.

Cian Uijtdebroeks je bil danes že na predstavitvi Jumbo Visme, ki se bo v naslednji sezoni imenovala Visma Lease a Bike. Tam se seveda ni mogel izogniti vprašanju o tem, zakaj se je odločil za predčasen odhod iz nemške ekipe. "V Bori se nisem dobro počutil. Zato sem se odločil za prekinitev pogodbe. Ne bom se spuščal v podrobnosti tiste WhatsApp skupine. Vemo, zakaj smo prekinili pogodbo. To sem storil zaradi lastnega dobrega počutja."

Sicer pa je Belgijec potrdil, da bo v naslednji sezoni nastopil na dirki po Italiji. Tam se bo pridružil Woutu Van Aertu, ki bo meril na etapne zmage. Uijtdebroeks pa se želi spet preizkusiti v boju za skupni seštevek, pa čeprav bo to zanj šele druga trtiedenska dirka v karieri. "Pritiska ne čutim. Imam proste roke in videti želimo, kam spadamo. Lepo je, da bodo tam tudi kolesarji, kot je Tadej Pogačar, tko da bomo lahko videli, kakšen napredek moramo še narediti," je dejal Uijtdebroeks.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ