Koning presenetil sprinterje, Matej Mohorič z najboljšimi

Koning presenetil sprinterje, Matej Mohorič z najboljšimi
20.01.2016 AVTOR: D. Z.
V tretji etapi dirke po San Luisu je prišlo do presenečenja. Ubežnik Peter Koning je presenetil zvezdnike in dobil etapo.

Trije kategorizirani vzponi
Potrero de Los Funes je gostil start tretje etape na dirki po San Luisu. Etapa pa se je končala v mestu La Punta (Cabildo). Etapa je bila dolga dobrih 130 kilometrov. Kolesarji so morali premagati tri kategorizirane gorske cilje. Najprej dva tretje kategorije. Dobrih deset kilometrov pred ciljem pa je bil še vrh vzpona druge kategorije.

Zdelo se je, da je ta trasa pisana na kožo Petru Saganu, a nihče ni računal na to, da bi se zmage lahko veselil eden izmed ubežnikov. Kmalu po startu so se v beg podali Peter Koning (Drapac), Elìas Tello (Čile), Gonzalo Najar (SEP San Juan) in Emmanuel Guevara (San Luis Team). Na videz povsem nenevarna ubežna skupina. A skupina si je po prvih dveh urah dirkanja privozila dobrih šest minut prednosti.

Dobrih deset km pred ciljem odločilen napad

Do odločilne poteze je po pričakovanjih prišlo na prej omenjenem vzponu druge kategorije. Tik pod vrhom je ostro napadel Koning in se preostalim hitro odpeljal. V glavnini so ritem narekovali kolesarji najmočnejših ekip. Torej člani Tinkoffa, Astane, Movistarja in Etixx Quick Stepa, ki je branil majico vodilnega v skupnem seštevku Fernanda Gavirie.

Na vzponu Mirador del Potrero je prišlo tudi do nekaterih napadov. Poskusila sta tudi Miguel Lopez in Andre Cardoso, vendar pa je bil ritem prehiter. Zato pa je glavnina povsem razpadla. Izmed štirih Slovencev je v ospredju ostal samo Matej Mohorič. Ta skupina, v kateri se je na presenečenje mnogi še kako suvereno vozil tudi vodilni Gaviria pa zaostanka za Koningom ni uspela izničiti.

Mohorič s prvimi zasledovalci

Nizozemec v dresu Drapaca je slavil prestižno zmago. 25-letni je na koncu ohranil kar minuto in 37 sekund prednosti. Sprint za drugo mesto je dobil Gaviria, tretji pa je bil Travis McCabe. Peter Sagan je bil četrti. Matej Mohorič je etapo končal na 22. mestu. Grega Bole je bil 22., a je zaostal za dve minuti in 12 sekund. Jan Polanc je bil 55.

Jani Brajkovič je z zaostankom dobrih petih minut zasedel 89. mesto. Koning je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku in ima zdaj pred Gavirio šest sekund prednosti. Tretji je Maximiliano Richeze z 22 sekundami zaostanka. Matej Mohorič je 23. in zaostaja za minuto in 37 sekund.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ