Konrad po dnevu odmora stopil na vrh, Matthews spet v igri za zeleno

Konrad po dnevu odmora stopil na vrh, Matthews spet v igri za zeleno
13.07.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Zadnji teden dirke po Franciji se je začel z razgibano 16. etapo, ki je po pobegu pripadla Avstrijcu Patricku Konradu. Michael Matthews se je približal Marku Cavendishu v boju za zeleno majico.

Kolesarji so se po dnevu odmora iz Andore podali v nizkih temperaturah, na poti do cilja etape v Saint-Gaudensu po169 kilometrih jih je spremljal tudi dež, torej precej drugačne vremenske razmere kot v minulem tednu, ki ga je zaznamovala vročina.

Etapa je bila precej razgibana s štirimi kategoriziranimi vzponi, spet idealna za ubežnike, zato je trajalo več kot uro, da se je v ospredju izoblikovala večja ubežna skupina. V njej sta bila tudi Michael Matthews in Sonny Colbrelli, ki sta lovila točke v boju za zeleno majico, pa David Gaudu, ki si je želel etapne zmage, in še nekaj kolesarjev, ki smo jih letos že precejkrat videli v pobegih.

Med njimi je bil tudi 29-letni Patrick Konrad, ki je zelo dobro odpeljal današnjo etapo. Na najtežjem vzponu dneva na Col du Portet d’Aspet je pospešil, nekaj časa sta šla Gaudu in Colbrelli še lahko z njim, a se ju je otresel do vrha vzpona in prednost zadržal tudi na spustu. Konrad je imel dobre pol minute naskoka, v ozadju pa ni bilo prave sloge med zasledovalci, zato naskoka Avstrijca niso uspeli zmanjšati.

Boj za drugo mesto italijanskemu državnemu prvaku

Težava je bila prav v Matthewsu in Colbrelliju, saj so vsi preostali kolesarji v zasledovalni skupini vedeli, da proti njima nimajo možnosti, tudi če ujamejo Konrada in pride do šprinta. Na koncu se je računica izšla v prid Avstrijca, ki je imel ob vstopu v zadnji kilometer minuto naskoka in na spolzkih cestah mu ni bilo potrebno tvegati, v zadnjih metrih pa je lahko slavil svojo prvo zmago v karieri, in to kar na dirki po Franciji.

Konrad je bil blizu že v 14. etapi, ko je moral na koncu premoč priznati Baukeju Mollemi, danes pa je »kopiral« bojni načrt Nizozemca in tudi njemu je uspelo. Zanimivo je bilo tudi v boju za drugo mesto, napadel je Pierre-Luc Perrichon, tik pred ciljno črto sta mimo njega priletela Colbrelli in Matthews, v boju za drugo mesto in zajetno bero točk za zeleno majico je bil hitrejši in spretnejši Italijan. Matthews lahko obžaluje zapravljeno priložnost, da ni z drugim mestom osvojil še kakšno točko več, v točkovanju za zeleno majico pa po današnji etapi za Cavendishem zaostaja še 37 točk.

V boju za rumeno majico je za Tadejem Pogačarjem še en zelo miren dan, ki pa se je nekoliko zapletel v zaključku, ko je na ravnini napadel Wout van Aert in želel presenetiti nosilca rumene majice. Glavnina se je sicer pretrgala na več delov, a so bili vsi člani prve deseterice v vodilni skupini ob van Aertu in Vingegaardu, tako da ekipa Jumbo Visme s tem napadom v zaključku ni nič pridobila.

Jutri je pred kolesarji zelo zahtevna etapa s ciljnim vzponom na Col du Portet.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ