Kopalniški števec - Revija BICIKEL 01-02

Kopalniški števec - Revija BICIKEL 01-02
21.01.2013 AVTOR: BOSTJAN SVETE
"Imela sem obdobje, ko sem tehtala 66 kilogramov, zvečer sem pojedla pašto, nato še jaffa kekse in čokolado, naslednji dan pa ob peturnem treningu nisem zaužila ničesar."
Tako je v intervjuju povedala gorska kolesarka Blaža Klemenčič in dodala: "To vsekakor ni bilo dobro! Takrat mi nobena dieta ne bi pomagala, stvari je bilo treba spremeniti v glavi."

Kot ste najbrž opazili, je tema tokratne številke hujšanje. Blaža Klemenčič ne hujša, ker je profesionalka, njena odkrita pripomba pa kaže, da imajo z (za profesionalce) nujnim piljenjem telesne teže ob neustrezni prehrani lahko preglavice tudi poklicni športniki. Bolj kot hujšanje bi lahko temo tokratne izdaje po besedah avtorice Anite Kos poimenovali ureditev prehrane...

Na spletni strani bicikel.com smo namreč objavili anketo, ki je razkrila, da se obiskovalci strani in bralci revije ukvarjajo s športom, a vseeno ne shujšajo oziroma ne tehtajo toliko, kot bi bilo zanje najboljše. Daleč od tega, da bi bili kolesarji in kolesarke predebeli, ampak vseeno je zanimivo vprašanje, zakaj nekaterim ne uspe stopiti tistih nekaj odvečnih (kilo)gramov. Imamo energijo, da poganjamo kolo več ur, nimamo pa volje, da bi se primerno prehranjevali? Šli smo v podrobnosti, stehtali obroke in poslikali količine na krožnikih. Za pravo predstavo in občutek.

Seveda pa je v reviji še veliko drugega. Štiri desetletja Adrie Mobila iz Novega mesta je obletnica, vredna naslovnice. Seveda obstaja kak starejši klub, seveda obstajajo tudi druge kolesarske sredine, a vseh v eni številki ne moremo predstaviti. Novomeška pravljica traja že štiri desetletja in prav iz enega njenih poglavij se je na čelo odbora za cestno kolesarstvo zavihtel tudi Bogdan Fink, ki ostaja zvest samemu sebi in si postavlja visoke cilje.

Čeprav je bila zima na prelomu leta precej topla, ali pa prav zaradi tega, še bolj prija izlet v Istro. Na toplo, na sonce. Obračanje pedal na specialki sredi zime na 15 stopinjah Celzija je luksuz, ki ga imamo pred domačim pragom in bi si ga lahko večkrat privoščili. Popisali smo tri različice kolesarskih popotovanj skozi srce Istre. Obstaja pa tudi druga zvrst kolesarskega turizma – denimo nekajtedensko kolesarjenje po Maroku. V reportaži Nomadi na plečih Atlasa se lahko naužijete maroških barv in pokrajine, ki jo je mogoče s pomočjo tujih agencij prekolesariti z gorskim kolesom.

"Davide Boifava je dejal, da Jure Pavlič zmore čez klance. To sem mu tudi dokazal v eni izmed gorskih etap, po moje je bila prav kraljevska, ko sem v dežju, snegu in megli soliral čez vse Dolomite, vendar so me na zadnjem vzponu na Pordoi ujeli," se spominja svojega trenutka na Dirki po Italiji leta 1989 član Carrere Jure Pavlič, ki je takrat zmagal tudi na Intergiru. Pomenljivo je, česa se spomni ob koncu kariere: "Leta 1992 sem postal selektor slovenske kolesarske reprezentance. V prvih šestih mesecih po koncu tekmovanj sem se s 63 kilogramov zredil na 83."

Ne glede na to, da je hujšanje skrajno občutljiva tema, smo se je lotili. Tudi zato, da bi letos ujeli številke, ki ste si jih postavili za cilj. Tako na števcu kot na tehtnici.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ