Korak naprej za Tanjo Žakelj

Korak naprej za Tanjo Žakelj
06.07.2015 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Tanja Žakelj (Unior Tools Team) je na današnji dirki svetovnega pokala v Švici znova posegla višje, pa vendar to še niso rezultati, ki jih mi vsi in tudi Tanja sama smatra za dobre.

V 18. mestu se skriva dober štart, slaba tretji in četrti krog, ter odličen zaključek. Pred evropskim prvenstvom so misli pozitivne, kar je dobra popotnica za pot v Italijo.

Zadnji dan svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu v Švici je bil rezerviran za dirke v olimpijskem krosu. V Lenzerheide je seveda pripotovalo največ domačih navijačev, saj imajo Švicarji celo vrsto kandidatov za zmago v vseh kategorijah krosa, zato je bilo ozračje še toliko bolj razgreto. Vročina je nekaj, kar telo Tanje Žakelj (Unior Tools Team) običajno dobro prenaša, in tudi danes to ni odločilno vplivalo na njeno vožnjo. Njen štart je bil zelo dober in je zadržala mesto z vodilnimi, potem pa so tudi tokrat sledile težave in dva slaba kroga. V petem in šestem krogu je znova našla več energije in začela je prehitevati ter se prebila na končno 18. mesto. Če bi bila dirka še kakšen krog daljša bi šlo morda še višje, a o temu ne gre ugibati in treba je sprejeti rezultat.

Kako ga je sprejela Tanja, bo najbolje povedala kar sama: »Današnja dirka res še ni bila tisto, kar bi jaz rada, je pa korak naprej in to me veseli. Po dobrem štartu preprosto nisem prišla k sebi, predvsem v tretjem in četrtem krogu sem zato izgubila nekaj časa in mest. Proti koncu se mi je odprlo in sem lepo napredovala. Nisem imela občutka, da sem toliko hitrejša, a je analiza da sem bila predvsem v zadnjem krogu dejansko hitrejša. Upam, da bom šla naprej z občutki iz zaključka te dirke in da se bo vse skupaj še stopnjevalo. «

K boljšemu zaključku dirke je morda botrovalo tudi dejstvo, da je Tanja pila več tekočine, tako so ji tudi svetovali člani ekipe v servisni coni in ob progi.
Z današnjo uvrstitvijo se je tudi malenkost dvignila v skupnem točkovanju, vendar še ne dovolj za boljšo štartno izhodišče. Zdaj mora vse misli usmeriti v bližajoče se evropsko prvenstvo, ki bo potekalo v Italiji.

Dvakratna evropska prvakinja Tanja Žakelj o letošnjem prvenstvu: »Glede evropskega prvenstva moram biti na realnih tleh, svetovni pokal pokaže kam sodim in v 14 dneh kakšnega velika preobrata ne morem narediti. Lahko pa naredim še kakšen korak naprej, kot sem ga zdaj od zadnjega svetovnega pokala. Skoraj nemogoče je ponoviti zmago, dejansko pa sem v Alpagu še neporažena in bom šla s pozitivnimi misli na štart. «
Švicarji vsaj na članskih dirkah niso dočakali zmage, med moškimi je slavil aktualni olimpijski prvak Jaroslav Kulhavy, pri ženskah pa Gunn-Rita Dahle Flesjaa. Norvežanka, tudi že zlata iz olimpijskih iger, je postavila tudi nov rekord in ima sedaj kot edina 29 zmag v svetovnem pokalu.


Blaža Klemenčič HABITAT MOUNTAINBIKETEAM je s končnim 16. mestom, v skupnem seštevku svetovnega pokala iz 12. mesta zdrsnila na 13. mesto, Tanja Žakelj je na 18. mestu po treh dirkah za svetovni pokal, ki je tako na polovici.

 

Svetovni pokal se nadaljuje v začetku avgusta v Kanadi in ZDA.
Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ