Koren: Brez osebnih pričakovanj!

Koren: Brez osebnih pričakovanj!
26.06.2012 AVTOR: D. Z.
Eden izmed štirih slovenskih kolesarjev na dirki po Franciji bo tudi Kristjan Koren, ki je na dirki po Sloveniji dokazal, da je v izvrstni formi. A na Touru bo zgodba povsem drugačna ...
Na Tour kot "vodonoša"
"Osebnih pričakovanj nimam. Videl sem, da sem formo tempiral in se mi je v redu poklopila na dirki po Sloveniji, ki je bila tudi moj prvi cilj. Zdaj na Tour odhajam kot vodonoša in tam bom poskušal moje delo opraviti čim bolje," je pošteno priznal Koren, ki se je v vlogi kapetana na dirki po Sloveniji dobro znašel.

A na francoskem Touru bo imel več kot preveč dela s preostalimi zvezdniki "zelenih". Na startu bosta namreč Ivan Basso, za katerim je že Giro, in Vincenzo Nibali, ki bosta ciljala na visoko mesto v skupnem seštevku, ter mladi, a tudi letos izjemni Peter Sagan, ki odkrito meri na zeleno majico najboljšega kolesarja po točkah.

V pomoč Nibaliju in Bassu ... pa tudi Saganu
"Mislim, da se bo ekipa podredila Nibaliju. Zraven bo tudi Basso, za katerega pa bomo videli, kako se bo počutil. Ne vem, ali bomo že od začetka dirkali za Nibalija ali pa bosta imela od začetka oba odprte karte," je še pojasnil Koren, ki bo na Touru nastopil že tretjič. Vedno je tja odšel kot pomočnik Ivanu Bassu, zato dobro ve, kakšne bodo njegove naloge.

"Mene in še enega drugega kolesarja čaka naloga, da bova po ravnini, preden se začne klanec, Bassa in Nibalija pripeljala v ospredje in da bosta klanec pričela v prvi polovici grupe. Potem bom njunemu ritmu še nekaj časa verjetno lahko sledil, na koncu pa se bom umaknil in v svojem ritmu prišel do cilja."

Varčevanje z energijo odpade
Prav ta pomoč, ki jo bo nudil svojim kapetanom, ga bo zagotovo stala veliko moči, ki bi mu lahko prav prišla v tretjem tednu, ko bo tudi največ priložnosti za pobege:

"Če se pogleda vate, potem bom jaz na čelu obračal na primer 340 vatov, tisti za mano pa samo 300 vatov. Torej 40 manj. To pa se na koncu etape še kako pozna. Če se to ponavlja vsak dan, potem to energijo enkrat plačaš. Vendar upam, da se bo na koncu vse povrnilo in bo rezultat dober za vse."

Koren se na lanskem Touru ni izkazal zgolj kot dober pomočnik. V zadnjem tednu je dobil svojo priložnost. Udeležil se je nekaterih pobegov. Najbolj pa si ga bomo zagovoto zapomnili po pobegu v zadnji etapi, ko je s skupino ubežnikov bežal v zadnji etapi v središču Pariza.

Večkrat na dan na Nanos
"Takrat sem videl, da imam še vedno moč v nogah in to sem tudi izkoristil, ko smo prišli na Elizejske poljane. Letos pa mi je Nibali sicer v šali že povedal, da letos ne bom mogel bežati. Od mene očitno veliko pričakujejo, zato upam, da bom dobro pripravljen in da bom naloge, ki mi jih bodo v klubu dali, dobro opravil." Da bo še boljši pogostokrat, tudi večkrat na dan, na treningih prevozi vzpon na Nanos. Tega smo ga v naši reviji prav s Korenovo pomočjo že predstavili.

"Ta klanec je kar podoben tistim alpskim in pirenejskim na Touru. Vendar ga moraš na treningu vsaj dvakrat prepeljati, da dobiš tisto pravo kilometrino prelazov na Touru. Tukaj pa je najlažje. Ni prometa, si v miru in lahko delaš intervale oziroma tisto, kar imaš v načrtu," je še pojasnil Koren, ki pri vzpenjanju na Nanos lahko uživa tudi v prelepem razgledu na Vipavsko dolino.

Na Touru bo imel na voljo ravno tako zelo lepe pokrajine, vendar je vprašanje, koliko lepih krajev kolesarji sploh opazijo. "Do tega pride, ko se sestavi, kolesarji mu pravimo grupetto. Gre za zadnji večjo skupino kolesarjev, kjer se na vzponih vozimo v svojem ritmu in tako hitro, da v cilj pridemo pred časovnico. Takrat lahko kakšen pogled usmerimo tudi na lepo pokrajino. Ko si na dva tisoč metrih je pogled idealen," je še zaključil Koren.
Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ