Koren: Jani je očitno vedel, da bi bil v kronometru zanj zelo nevaren

Koren: Jani je očitno vedel, da bi bil v kronometru zanj zelo nevaren
18.06.2012 AVTOR: D. Z.
Kristjan Koren je dirko po Sloveniji končal na tretjem mestu. Vendar je zablestel predvsem z izjemnno zmago v zadnjem kronometru.
Kriza na Soriško planino odgnala sanje o končni zmagi
Zgolj za sekundo je premagal nekdanjega sotekmovalca Adriana Malorija, vendar se je Malori na ta kronometer lahko bolj pripravil in v prejšnjih dneh celo prihranil več moči. Koren je namreč vsak dan dirkal tudi na rezultat v skupnem seštevku. Prav zato je v prvih treh dneh potrošil precej moči, predvsem pa v kraljevski etapi.

"Že v sobotni etapi smo nekako računali, da bi čez vzpon prišli vsi skupaj v manjši skupini in da bi se v Škofji Loki v sprintu udarili za zmago," je dejal Koren. Obenem pa je še dodal: "Vendar je Jani očitno vedel, da bi bil danes zanj zelo nevaren. Zato mu ni preostalo drugega, kot da me napade. Žal mi je sigurno, vendar sem imel na Soriško planino v zadnjih štirih kilometrih tako krizo, da Janiju nisem mogel slediti. Zato sem moral klanec premagati v svojem ritmu."

Po spustu z rampe "videl samo še cesto"
Zato pa je imel v nedeljo precej več moči. Kot bi se dan prej sploh ne matral na vso moč: "Tokrat mi ni preostalo drugega, kot da startam na polno. Da teh 18 kilometrov odpeljem na polno in se tako izkažem." In to mu je tudi uspelo. Po ljubljanskih ulicah je dobesedno letel. Njegova povprečna hitrost pa je znašala več kot 52 km/h.

"Nekoliko sem bil živčen, ko pa sem prišel na rampo in se spustil po njej, sem pred sabo videl samo še cesto," je priznal Koren, ki je jasno opisal, kako se je moral peljati, če je hotel doseči tako visoko povprečno hitrost: "Vedel sem, da mi hitrost po 50 kilometrov na uro ne sme pasti. Po ravnini sem zato vedno šel okrog 52 ali 53 kilometrov na uro. Samo na rahle vzpone sem šel pod mejo 50 kilometrov na uro."

Na Touru kot pomočnik trem kapetanom
Ob taki predstavi, ko je Brajkoviča prehitel za več kot pol minute, je jasno samo nekaj. Koren je trenutno v izvrstni formi, medtem ko je do začetka dirke po Franciji še več kot deset dni. Čeprav bo to stopnjo pripravljenosti težko zadržal, se s tem ne obremenjuje. "Mnogi si mislijo, da sem mogoče že zdaj preveč dober. Vendar grem sam na Tour z namenom, da se povsem podredim ekipi."

To pomeni, da bo moral v ravninskih etapah pomagati izjemnemu Petru Saganu, v gorskih preizkušnjah pa Ivanu Bassu oziroma Vincenzu Nibaliju: "Tam bodo trije kapetani, tako da bom sam moral zgolj opraviti svoje delo, pomagati. Sam se zavedam, da je bila dirka po Sloveniji zame edina prava priložnost, da se pokažem. Prej sem vedno dirkal z različnimi kapetani in sem jim moral pomagati. Tukaj pa sem imel proste roke in ekipa je bila povsem podrejena meni."

Vseeno v naslednjih dneh s treningi ne namerava pretiravati, saj sta v tem mesecu za njim že dve zahtevni dirki. Poleg dirke po Sloveniji je namreč odpeljal tudi dirko Criterium du Dauphine: "Za dirko po Sloveniji sem bil zares odlično pripravljen. Zdaj me čaka regeneracija in potem odhajam na Tour."
Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ