Korenine in elektr(on)ika - Revija BICIKEL (08)

Korenine in elektr(on)ika - Revija BICIKEL (08)
19.08.2013 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Rdeča nit avgustovskega bicikla sta dve legendi z različnima pogledoma na kolesarstvo in prihajajoče trende Tom Ritchey in Uli Stanciu. Ne manjka novosti 2014, vozili smo tri cestna in dve gorski kolesi...

Če bi poenostavili, bi lahko trdili, da Tom Ritchey in Uli Stanciu govorita isti jezik in imata iste cilje, le poti do tja so različne. Medtem ko je Ritchey zagovornik gorskokolesarskega minimalizma, trdnih komponent, ki trajajo, in jeklenih okvirjev ter ni navdušen nad elektronskimi prestavami, vidi Stanciu priložnost za razvoj gorskega kolesarstva v električnih kolesih.

Da, prav ste prebrali. Med trasiranjem kolesarskih poti TransSlovenia, ki bodo dopolnile uspešni TransAlp, se mu je na nekaj odsekih pridružil izvršni urednik revije Bicikel Uroš Švigelj, Uli pa je pri tem uporabljal električno gorsko kolo.

Na eni strani pionir, tako rekoč izumitelj gorskega kolesa Tom Ritchey zavrača idejo, da bi se na "traktorje" prikradle elektronske prestave, in hkrati trdi, da so današnje "novosti" samo preobleke že videnega v preteklosti, na drugi dolgoletni urednik revije Bike – ene izmed prvih gorskokolesarskih reviji, ki je s 100.000 izvodi še vedno največji evropski kolesarski mesečnik – navija za električna kolesa.

Pazite, Ritchey je v osemdesetih letih pošiljal na trg izum za izumom, 65-letni Stanciu je le nekaj let za njim ustanovil prvo gorskokolesarsko revijo v Evropi, ko zapriseženim deskarjem ni bilo jasno, kako za vraga naj sploh fotografirajo kolesarje. Na prečenje Alp, ki ga je populariziral s knjigo oziroma vodičem TransAlp, se vsako leto poda preko 160.000 ljudi. Številni si pomagajo s prenosom sledi, ki jih ponuja na spletni strani bike-gps.com. Stanciu ni neki fičfirič, ki se mu pač ne bi ljubilo goniti kolesa. Vse življenje je na kolesu, vendar pri častitljivi starosti ugotavlja, da mu je tako lažje.

Oba sta do danes za gorsko kolesarstvo naredila ogromno. Ni dovolj, da so na trgu samo izumi, nekdo mora panogo kot tako tudi približati ljudem in jih navdušiti zanjo. Ritchey denimo kljub starosti ne popušča in je kot eden prvih proizvajalcev (ponovno) dal na trg klasičen okvir za velikost 650B, v katerega se takoj zaljubite.

Kaj torej pomeni, da eden zagovarja vračanje h koreninam, saj je že leta 1977 lobiral, naj kolesarska industrija uvede 650B kot enoten standard? Kaj pomeni, da se drugi navdušuje nad množičnim turizmom električnih koles v gozdovih, ki bi po njegovem mnenju šele zares približala gorsko kolesarstvo množicam, slabše pripravljenim, starejšim, družinam in prijateljem, ki vam, nam, sicer ne morejo slediti?

Moja prva misel je, da gorsko kolesarstvo in električno kolo ne sodita skupaj. Sam povezujem gorsko kolesarjenje z naporom, potom, porivanjem v klanec, iskanjem primerne steze, razgledi, počasno vožnjo in zadovoljstvom na vrhu poti. Električno kolo povezujem z mestom, semaforji, poslovno obleko, v kateri se ne smem spotiti, in elegantnim prevozom od točke A do točke B. Po drugi strani pa se lahko vprašam tudi, zakaj bi me moralo motiti, če je nekdo na električnem kolesu. Pa kaj.

Lahko mi rečete, da sem kratkoviden, omejen in da nimam pravice drugim odrekati uporabe javnih poti. Res je, lahko pa se ob misli na električno prihodnost počutim nekoliko neprijetno. Pa četudi bodo električna kolesa mnogim, ki zdaj tega zaradi različnih razlogov nočejo ali ne zmorejo, omogočila doživetje gorskega kolesarjenja.

Po tej plati mi je veliko bliže Tom Ritchey, ki pri 57 letih še vedno naredi 16.000 kilometrov na leto in v električnih prestavah ne vidi smisla. Zakaj? Ker je, kot je povedal v intervjuju, njegov ideal kolo, ki ga lahko vzdržujete sami in ga sami priženete od točke A do točke B in nazaj. In v tem idealu korenini gorsko kolesarstvo ter išče navdih za svoje izume. Električna kolesa imajo povsem drugačne korenine. No, morda bom pri 65 letih razmišljal drugače.


Vsebina v avgustovski številki revije Bicikel


Kolesarska industrija je že v polni pripravljenosti, da na jesenske, svetovnem kolesarskem sejmu EUROBIKE, predstavi novosti 2014 ter napove kolesarske trende. V reviji smo si ogledali kaj je novega pri znamki koles Cannondale, Pinarello, Scott, Specialized, Trek in Wilier.


Naši tokratni sogovorniki: legenda Toma Ritchey, mladi talent in državni prvak Luka Pibernik ter ustanovitelj nemške revije Bike in zdaj še mnogo več Uli Stanciu.


V rubriki Vozili smo predstavljamo: 
LOOK 695, Olympia Karbo Two, Giant Defy Composite 1, Scott Spark 940, Pinarello Dogma XC 9.9

 
Obiskali smo organizatorja sepotemberskega festivala SOF (Soča outdoor festival), ki vključuje tudi enega lepših maratonov za gorkse kolesarje.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ