Koroška, kolesarska zakladnica presenečenj

Koroška, kolesarska zakladnica presenečenj
15.07.2020 AVTOR: Sporočilo za javnost

Koroška sodi med najbolj hribovite slovenske pokrajine. Zaznamujejo jo belina skal in mehki obronki predalpskega hribovja, ki ji z zelenilom gozdov dajejo značilno veduto. Koroški gozdovi so globoki in temni, tu in tam skoraj neprehodni, a vendar večinoma dobesedno prepredeni s kolovozi in gozdnimi potmi.

S svojo gosto mrežo obstoječih manj prometnih in gozdnih cest ter z rastočo mrežo kolesarskih stez in poti nudi Koroška številne možnosti za kolesarjenje in doživljanje edinstvene pokrajine med Alpami in reko Dravo. Preko 1.000 km označenih ali na zemljevide vrisanih kolesarskih tur različnih vrst in težavnosti, številne makadamske gorske in gozdne ceste ter kolovozi, edinstveno podzemno kolesarjenje, veliko izjemnih »single trailov« za gorske kolesarje, prvi gorsko­kolesarski park v Sloveniji, mednarodna Dravska kolesarska pot, Štrekna - kolesarska pot po Mislinjski dolini, kolesarska parka Kope na Pohorju in Poseka na Ravnah na Koroškem, e-kolesarska destinacija Ribniško Pohorje, številne kolesar­ske prireditve in tekmovanja. Single Trail Park Jamnica skupaj s sosednjim parkom na avstrijski strani Pece (MTB Zone Bikepark Petzen) tvori tradicionalno lokacijo tekmovanj v okviru Enduro World Series. Vse to in še več vam na Koroškem omogoča brezmejno kombiniranje tur med gorami, na gore, okoli ali kar (dobesedno!) skozi njih.

Informativna točka:
www.koroska.si
turizem@rra-koroska.si

Facebook: koroska.slovenia
Instagram: discover_koroska
Pinterest: Discover Koroska
#ifeelsLOVEnia #myway #iamkoroska


Treking kolesarjenje

Štrekna – Kolesarska pot po Mislinjski dolini

Kolesarska pot po Mislinjski dolini velja za infrastrukturno eno najbolje urejenih kolesarskih poti v Sloveniji. Poteka po delu trase opuščene železnice Otiški vrh – Velenje. Trenutno je urejena v dolžini 24 km med Otiškim vrhom, Slovenj Gradcem, Mislinjo in Gornjim Doličem. Pot, katere podlaga je na celotni dolžini asfalt, poteka kot ločena kolesarska pot in je zaradi varnosti še posebej primerna za družine z otroki in starejše. Ob poti je več urejenih počivališč in kar nekaj ohranjenih atraktivnih nekdanjih železniških objektov, med njimi most v Slovenj Gradcu ter tunela v Mislinji in Gornjem Doliču. Med vožnjo lahko uživate v pogledih na Pohorje in Uršljo Goro. Ustaviti se morate tudi v Slovenj Gradcu in si ogledati srednjeveško mestno jedro.

Več: www.strekna.siDravska kolesarska pot

Dravska kolesarska pot velja po naravnih lepotah in kulturni raznolikosti za eno najlepših kolesarskih poti v Evropi. Pot vodi od izvira reke Drave pri Toblachu v Italiji preko Avstrije v Slovenijo in naprej na Hrvaško, kjer se zaključi na sotočju reke Mure in reke Dravi pri Legradu v skupni dolžini 510 km. Pot je v Sloveniji dolga 145 km in poteka večinoma po manj prometnih lokalnih cestah in po urejenih kolesarskih poteh. Zaradi različnih vrst podlage vozišča in zahtevnejšega vzpona med Podvelko in Lovrencem na Pohorju je slovenski del poti primeren za bolje pripravljene kolesarje. Priporočljiva je uporaba treking in električnih kolesa. Ena izmed zanimivejših pustolovščin, ki jo ob kolesarjenju prav tako velja doživeti, je tradicionalno splavarjenje na reki Dravi. Dravska kolesarska pot v Avstriji je zaradi urejenosti, varnosti in dostopnosti certificirana s 5 zvezdicami od 5 po kriterijih ADFC.

Več: www.dravabike.si


Gorsko kolesarjenje

Single Trail Park Jamnica

Na Jamnici je v gozdovih in na pobočjih s čudovitimi razgledi več kot 20 km urejenih poti, ki so namenjene varnim uživanjem z gorskimi kolesi. V parku se lahko odločate za nezahtevne in tekoče poti ali pa si izberete takšne s tehnično zahtevnejšimi odseki in si tako naberete izkušnje za kasnejše podvige na daljših turah. 9 »all mountain« in »enduro« poti / 24 km označenih enoslednic / več kot 30 km enoslednic na dnevnih, vodenih turah. Single Trail Park Jamnica, sosednji MTB Zone Bikepark Petzen ter steze v okolici sestavljajo vrhunsko skupno čezmejno gorsko kolesarsko destinacijo.

Več: www.mtbpark.com


Kolesarjenje v Podzemlju Pece

Več kot pet kilometrov dolga edinstvena podzemna kolesarska pot iz ene doline v drugo, ki jo je moč prekolesariti v spremstvu vodiča in soju naglavnih svetilk. Pot poteka po varnih rovih opuščenega rudnika in se dvigne le za okrog 15 metrov. Poseben izziv je Black Hole Trail, ki predstavlja nepozabno avanturo tudi najbolj podkovanim in izkušenim gorskim kolesarjem. Avantura s kajakom v Podzemlju Pece pa je eno od prvih slovenskih 5-zvezdičnih doživetij, ki jim je bil s strani Slovenske turistične organizacije dodeljen znak Slovenia Unique Experiences.

Več: www.podzemljepece.com


Bike Park Kope

Bike park Kope se nahaja sredi pohorskih gozdov. Ponuja možnost zabave, adrenalina in športa za vse, tako za profesionalne kolesarje kot tudi za tiste, ki se boste z ovirami na progi srečali prvič. Na 1,6 km dolgi flow line progi najdete več odprtih ali skozi gozd speljanih poti ter preizkusite različne elemente, kot so drop-up, step-up, super-flow in podobne. V lično in po kolesarsko urejeni izposojevalnici si kolesarji lahko izposodijo polno-vzmetena kolesa ter vso pripadajočo zaščitno opremo. Obiskovalcem so na Kopah na voljo tudi doživljajske aktivnosti z električnimi kolesi. Gostom ponujajajo kolesarjenje s spoznavanjem pohorske narave in domače kulture. Vodene kolesarske ture so atraktivno speljane po območju vseh treh koroških dolin.

Več: www.kope.si


Bike Park Poseka

Park se nahaja tik nad mestom Ravne na Koroškem in ponuja dve progi. Šnel Pepi flow je na prvi pogled lahka in nezahtevna proga, po kateri lahko uživate tako starejši kot mlajši, zanimiva pa je tudi vsakemu ljubitelju večjih hitrosti in zagnjenih zavojev. Progo Enduro Bavči pa odlikujejo naravna podlaga, razgiban teren, zagnjeni zavoji, prehodi in varno zavetje gozda. Velja za zahtevnejšo progo, za katero je priporočljiv kanček kolesarskega predznanja.

Več: www.visitravne.com


e-bike destinacija Ribniško Pohorje

Black Peak E-bike ponuja nepozabna e-kolesarska doživetja, kjer boste lahko raziskovali naravo kot še nikoli do zdaj. Na območju okoli idilične gorske vasice Ribnica na Pohorju se razteza mreža devetih označenih gorsko kolesarskih poti različnih težavnosti, v skupni dolžini

več kot 500 km. Tu boste uživali v odkrivanju najboljših poti in skritih kotičkov Pohorja, sami ali z našimi izkušenimi vodniki. Vse kolesarske poti so zasnovane tako, da nudijo pustolovščino vsem ljubiteljem kolesarjenja, tudi manj izkušenim. Ob poti lahko v več planinskih kočah napolnite svoja e-kolesa in uživate v okusnih domačih dobrotah.

Več: www.blackpeak-ebike.com


Odkrijte tudi...

Najlepše razgledne točke ob kolesarskih poteh.

Stotine kilometrov makadamskih cest, po katerih je dovoljeno kolesariti.

Možnosti izposoje koles za kolesarjenje po mestih.

Urejeni urbani kolesarski parki.

Vrhunske kolesarske prireditve.

Značke: Gorsko
Ključne besede:
Koroška
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ