Kraljevska etapa kralju vzponov ... in džentelmenu Brajkoviču

Kraljevska etapa kralju vzponov ... in džentelmenu Brajkoviču
17.06.2012 AVTOR: D. Z.
Tretja etapa na dirki po Sloveniji je vsekakor upravičila vzdevek "kraljevska". Dobil jo je Domenico Pozzovivo, ki je prevzel tudi modro majico vodilnega. Jani Brajkovič je bil drugi.
Kraljevskih 219 kilometrov
Tretja etapa na dirki po Sloveniji je bila dolga kar 219 kilometrov. Bila je kraljevska, saj so se morali kolesarji najprej povzpeti najprej na Soriško planino, potem na Pokljuko in na koncu še enkrat na Soriško planino. A etape ni bilo konec na vrhu vzpona. Sledil je še spust in dolga ravnina proti cilju v Škofji Loki, kjer je bil v samem zaključku še nekaj sto metrov dolg vzpon.

Etapa se je začela v Ivančni Gorici, kaj kmalu pa je prišlo do pobega osmerice kolesarjev. To so bili najboljši na gorskih ciljih Klemen Štimulak, Tanner, Buts, Canola, Frapporti, Totsching, Van Hecke in Napolitano. Prav slednji, znan predvsem kot dober sprinter, je kaj kmalu popustil, medtem ko so si ostali ubežniki privozili več kot pet minut prednosti pred glavnino, v kateri so večji del dneva v ospredju preživeli kolesarji Adrie Mobila in Astane.

Štimulak ob majico najboljšega na gorskih ciljih
Jasno je bilo, da se bodo ubežniki udarili za točke na prvih dveh gorskih ciljih. Za to sta imela največ interesa Van Hecke in do te etape najboljši v tem točkovanu Štimulak. Mladi kolesar Radenske pa je moral tako na Soriški planini kot na Pokljuki priznati premoč Van Heckeju, ki je dobil oba gorska cilja in je tako v cilju tudi prevzel majico v tem seštevku. Štimulak je bil na obeh vzponih drugi, tako kot je tudi v skupnem seštevku tega točkovanja.

Za ubežniki pa se je na oba prej omenjena vzpona bil predvsem taktični boj. Vse dokler niso na Pokljuko na pedale stopili zeleni Liquigasovi kolesarji. Prednost ubežnikov se je na vrhu krepko zmanjšala, glavnina pa je že razpadla na več manjših skupin. Takoj za ubežniki se je tako izoblikovala skupina zgolj najbolje pripravljenih. Tu je bilo samo 14 kolesarjev, med katerimi so bili tudi Brajkovič, Koren, Nose, Polanc in Golčer.

Brajkovič napadel v najtežjem delu
Koren je imel ob sebi kar dva pomočnika, Brajkovič pa Seeldrayersa, medtem ko je popustil do tedaj vodilni Simone Ponzi. Favoriti so se kmalu združili s prej omenjenimi ubežniki in skupaj so začeli zadnjega izmed vzponov. Še drugič so se povzpeli na Soriško planino. Tam je Jani Brajkovič spoznal, da je Kristjan Koren nekoliko v krizi in takoj je na čelo skupine poslal Seeldrayersa.

Ta je narekoval hud ritem, v samem zaključku, tri kilometre pod vrhom, kjer je najtežje, pa je Brajkovič izvedel odločilno potezo. Skupaj z Domenicom Pozzovivom sta napadla in vzpon nadaljevala v svojem ritmu. Na vrhu sta si privozila okrog pol minute prednost pred tremi zasledovalci. To so bili Nose, Golčer in Anacona. A Brajkovič in Pozzovivo jih nista počakala. V spustu je predvsem Brajkovič narekoval izjemen ritem.

V pomoč jima je bil tudi veter v hrbet in njuna prednost je bila kmalu večja od minute in pol. Na krajšem zaključnem vzponu pa se ubežnika nista udarila za zmago. Brajkovič jo je prepustil Pozzovivu. Ta se je veselil etapne zmage in tudi prevzema vodstva v skupnem seštevku. Tretje mesto je v sprintu skupine, ki je zaostala za skoraj dve minuti, osvojil Kristjan Koren, ki je lahko do zadnjega računal na pomoč še dveh klubskih kolegov.

Polanc najboljši med mladimi
Med deseterico je prišel še Tomaž Nose, ki je etapo končal na sedmem mestu. V skupnem seštevku ima zdaj Pozzovivo štiri sekunde prednosti pred Brajkovičem in kar 1:53 pred Rattom in Korenom. Oba sta člana Liquigasa, a Koren je v vožnji na čas precej boljši kolesar. Nose je sedmi, Jure Golčer pa deveti.

Slovenci imajo zaenkrat v rokah samo eno majico. To je majica za najboljšega mladega kolesarja, ki jo nosi Jan Polanc. Ta je zaostal za dobrih pet minut, v skupnem seštevku pa je 16. Kolesarje zdaj čaka posamični kronometer v Ljubljani.

Rezultati tretje etape
1. Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago-CSF Inox 5:46:21
2. Jani Brajkovič (Slo) Astana isti čas
3. Kristijan Koren (Slo) Liquigas-Cannondale +1:47
4. Daniele Ratto (Ita) Liquigas-Cannondale
5. Danilo Di Luca (Ita) Acqua & Sapone
6. Francesco Failli (Ita) Farnese Vini-Selle Italia
7. Tomaž Nose (Slo) Adria Mobil
8. Matteo Rabottini (Ita) Farnese Vini-Selle Italia
9. Gomez Anacona (Kol) Lampre-ISD
10. Kevin Seeldraeyers (Bel) Astana
13. Jure Golčer (Slo) Tirol vsi isti čas
14. Jan Polanc (Slo) Radenska +5:13

Skupni vrstni red

1. Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago-CSF Inox 13;59:34
2. Jani Brajkovič (Slo) Astana +0:04
3. Daniele Ratto (Ita) Liquigas-Cannondale +1:53
4. Kristijan Koren (Slo) Liquigas-Cannondale isti čas
5. Francesco Failli (Ita) Farnese Vini-Selle Italia +1:57
6. Bruno Pires (Por) Saxo Bank
7. Tomaž Nose (Slo) Adria Mobil
8. Gomez Anacona (Kol) Lampre-ISD
9. Jure Golčer (Slo) Tirol vsi isti čas
10. Kevin Seeldraeyers (Bel) Astana +2:04
16. Jan Polanc (Slo) Radenska +5:37
Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ