Kraljevska etapa v Kataloniji v roke Almeidi, svetovna prvakinja spet zmagala

Kraljevska etapa v Kataloniji v roke Almeidi, svetovna prvakinja spet zmagala
25.03.2022 AVTOR: N. Gr, foto: UAE Emirates

Na dirki po Kataloniji so se kolesarji v četrti etapi pomerili na zahtevnem zaključnem vzponu na Boi Taull, kjer je šprint trojice dobil Joao Almeida, majico vodilnega pa Nairo Quintana. V Belgiji spet zmaga Elise Balsamo.

Dirka po Kataloniji je ostala v Pirenejih in kolesarje je čakala še druga gorska etapa, naloga pa je bila precej težja kot tista, ki je karavano čakala v tretji etapi. Tokrat je bil boj za mesto v begu hud, zato je trajalo več kot eno uro, da se je izoblikovala prava kombinacija. V njej so bili Marc Soler (UAE Team Emirates), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Juan Pedro López (Trek-Segafredo), Jesús Herrada (Cofidis), Hugh Carthy (EF Education-EasyPost), Mark Donovan (Team DSM) in Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi).

Zaradi kakovosti kolesarjev v ospredju jim glavnina ni pustila več kot dobrih dveh minut naskoka, pred zadnjim vzponom na Boi Taull (vrh je na 2049 metrih) se je ta stopila na vsega minuto, 13 kilometrov pred ciljem pa je imel edini preživeli iz pobega Bruno Armirail le še 35 sekund naskoka in jasno je bilo, da pobeg nima možnosti za zmago.

Nosilec majice vodilnega Ben O'Connor je bil v dobri formi, prvi je napadel že več kot 10 kilometrov pred ciljem in razredčil skupino s favoriti, a se mu ni uspelo otresti glavnih tekmecev. Napadi so si nato sledili čez cel vzpon, zelo resen je izgledal napad Richarda Carapaza tri kilometre pred ciljem, a so ga po zaslugi Sergia Higuite slab kilometer kasneje ujeli.

Nato je davek na napore zadnjih dveh dni plačal O'Connor, ki je 1,6 kilometra pred ciljem omagal, ko so se Higuita, Carapaz, Nairo Quintana in Joao Almeida odlepili na čelu dirke. Nato je popustil še Carapaz, preostala trojica pa je šla skupaj do ciljne črte in Joao Almeida je slavil eno največjih zmag v svoji karieri.

Zaradi boljših uvrstitev v etapah je majico vodilnega oblekel Nairo Quintana, drugi Almeida ima isti časovni izkupiček kot Kolumbijec, tretji pa je Higuita s šestimi sekundami zaostanka.

Žensko klasiko do De Panna zaznamovali padci in šprint Elise Balsamo

Razplet ženske klasike od Brugga do De Panna, ki je potekala dan za moško, je bil zelo podoben kot na moški dirki. Vetra praktično ni bilo in ker je trasa povsem ravninska, so peloton razredčili le padci. Teh res ni manjkalo, zadnji pa se je zgodil le 2,5 kilometra pred ciljem in porušil načrte šprinterskih ekip.

Kolesarke so se sicer na ciljni ravnini polovile med seboj, a se šprinterski vlaki niso uspeli oblikovati. Svetovna prvakinja Elisa Balsamo je v odlični formi, tokrat pa se je morala v šprintu znajti sama in to ji je odlično uspelo. Pospešila je 175 metrov pred ciljem in odbila napad rojakinje Marte Bastianelli in Lorene Wiebes, ki sta se morali zadovoljiti s stopničkami.

Prireditelji dirke, podjetje Flanders Classic, so izenačili nagradni sklad moške in ženske dirke, pri obeh je bilo za zmago predvidenih 40 tisoč evrov. Pri Flanders Classic obljubljajo, da bo tako na vseh njihovih dirkah v prihodnosti, tudi na dirki po Flandriji, ki je vrhunec belgijske kolesarske pomladi.

Značke: Cestno
Ključne besede:
dirka po Kataloniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ