Kraljevska pirenejska etapa v hudi vročini

Kraljevska pirenejska etapa v hudi vročini
15.07.2015 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Franciji bo na sporedu najtežja etapa v Pirenejih, ki se bo končala na znamenitem vzponu Plateau de Beille.

Kolesarje na dirki po Franciji čaka zelo zahtevna 12. etapa. Lannemezan bo gostil start, cilj pa bo na že znamenitem vzponu Plateau de Beille. Kolesarji bodo morali premagati štiri kategorizirane vzpone. Dva prve kategorije in po enega druge in ekstra kategorije. Etapa bo dolga 195 km. Vrh prvega vzpona bo na 57 km. Col de Portret d'Aspet je vzpon druge kategorije, katerega vrh leži na 1069 metrih nadmorske višine. Vzpon je dobil 4,3 km, povprečni naklon pa znaša 9,7 %.

Sledil bo spust in na 93 kilometru dirkanja bodo kolesarji prišli na vrh vzpona prve kategorije Col de la Core. Na vrh, ki leži na 1395 metrih nadmorske višine bodo kolesarji prišli, ko bodo premagali 14,1 km dolgo pot s povprečnim naklonom 5,7 %. Na 144 kilometru bo vrh naslednjega vzpona prve kategorije. 12,9 km dolg Port de Lers leži na 1517 metrih nadmorske višine. Povprečni naklon znaša 6 %. Kar 25 kilometrov bo kolesarje ločilo od vrha tega vzpona do vznožja zaključnega.

V Les Cabannesu se bo začel še klanec na Plateau de Beille. Vrh tega vzpona leži na 1780 metrih nadmorske višine. Vzpon je dolg 15,8 km, povprečni naklon pa znaša 7,9 %, tako da ta klanec upravičeno spada med klance ekstra kategorije. Leta 2011 je tu zmagal Jelle Vanendert, medtem ko ima na ta vzpon lepe spomine tudi Alberto Contador, ki je tu dobil 14. etapo leta 2007, ko je kasneje dobil tudi Tour de France.

Značke: Cestno, Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ