Kratke s Toura: Astana nakupuje? Sagan po zadnjem kolesu, investirani milijoni se obrestujejo. Omega največji zaslužkar

Kratke s Toura: Astana nakupuje? Sagan po zadnjem kolesu, investirani milijoni se obrestujejo. Omega največji zaslužkar
15.07.2013 AVTOR: D. Z.
Saganove vragolije, Omega Pharma največ zaslužila, vložki sponzorjev se obrestujejo! Si Vinokurov želi Rollanda? Europcar podaljšal sponzorstvo!

Milijoni Omega Pharme
Iz glavnega sponzorja belgijske ekipe, ki je na letošnjem Touru dobila že štiri etape, so sporočili, da se jim investiranje v ta šport nadvse izplača. Seveda govorimo o podjetju Omega Pharma. "V ekipo vložimo nekje med štirimi in petimi milijoni evrov na leto. A se nam s prepoznavnostjo, ki nam jo ekipa zagotavlja to izplača," je dejal predstavnik podjetja Marc Coucke, ki je še razkril: "Za marketing porabimo okrog 120 milijonov evrov. 4 ali 5 milijonov je zato zelo malo. A, ko bi nam tudi druge stvari prinesle toliko kot ta vložek."

Omega Pharma ostaja največji "zaslužkar"
Štiri etapne zmage, večdnevno nošenje bele majice Michala Kwiatkowskega. To je izkupiček Omega Pharme Quick Stepa, ekipe, ki je v prvih 14 etapah dirke po Franciji z nagradami zaslužila največ. Do zdaj so kolesarji prejeli že 82.740 evrov. Cannondale je drugi z 41.440 evri. Sky je kljub prevzemu rumene majice in etapni zmagi na Mont Ventouxu z drugega mesta po prvem tednu padel na tretje mesto. Britanci so do zdaj zaslužili 40.950 evrov. Seveda pa se bo na vrh zavihtela ekipa, iz katere bo prišel zmagovalec Toura. Trenutno najbolje kaže Christopherju Froomu, posledično Skyu. Najmanj sta do zdaj zaslužili francoski ekipi. 21. mesto na tej lestvici zaseda FDJ, ki je zaslužila 4.540, zadnje mesto pa še z desetimi evri manj pripada Cofidisu.

Neuradno: Vinokurov si želi Rollanda!
Glavni mož kazahstanske Astane Aleksander Vinokurov si očitno želi še okrepiti ekipo. Zdaj naj bi ponudbo poslal francoskemu hribolazcu Pierru Rollandu, trenutno sicer članu Europcarja. To so zapisali pri časopisu L'Equipe. Po navedbah L'Equipa naj bi Vinokurov s to potezo želel dobiti novega odličnega pomočnika, ki bi v prihodnji sezoni pomagal Vincenzu Nibaliju. Italijan, zmagovalec letošnjega Gira, je že napovedal, da bo naslednje leto spet vse stavil na francoski Tour, kjer je lani zasedel tretje mesto. "Mogoče je že res, da se pri Astani zanimajo zame, a jaz ne vem popolnoma nič," je vse skupaj komentiral Rolland.

Europcar bo vztrajal
Kmalu po novici, da se Aleksander VInokurov zanima za Rollanda, so iz podjetja Europcar sporočili, da bodo z menedžerjem ekipe Jean-Renejem Bernaudeuom podaljšali sodelovanje. Vsaj do konca sezone 2015. "Ponosni smo, da bomo lahko nadaljevali to veliko avanturo. Ne dvomimo v to, da bomo s tem nadaljevali in zadovoljiti vse," je dejal predstavnik Europcarja Marcus Bernhardt. Sicer pa je Europcar v kolesarstvo prišel leta 2010. Potem, ko se je umaknil Bouygues Telecom. Glavna kolesarja sta predvsem Thomas Voeckler in Pierre Rolland. A sponzor naj bi postavil tudi nove zahteve. Želijo si večje prepoznavnosti izven Francije. Tako naj bi si želeli, da bi ekipa naslednje leto nastopala vsaj na dirki po Španiji. Najlažje bi ekipa do tega prišla, da bi pridobila Pro Tour licenco, a to pomeni, da bi morali kolesarji zbrati dovolj točk.

Podariti ali ne podariti zmage?
Na Mont Ventoux smo bili spet priča pravemu spektaklu. Zmaga je tokrat pripadla prepričljivemu Christopherju Froomu. V zaključku se je že zdelo, da bo - zadovoljen s tem, da je še povečal prednost v skupnem seštevku - zmago prepustil Nairu Quintani. A Britanec je v zadnjem kilometru in pol videl, da je Quintana pri koncu z močmi in tako se je otresel še Kolumbijca. Froome je dobil etapo in v skupnem seštevku povečal prednost na več kot štiri minute. Najbližji je zdaj Bauke Mollema. Froome je po Eddyju Merckxu edini kolesar, ki je v rumeni majici dobil tudi etapo s ciljem na Ventouxu. Mediji so zdaj "na dan privlekli" Tour 2000. Takrat smo videli podobno sliko. Bežal je Marco Pantani, potem pa ga je z izjemnim napadom ujel Lance Armstrong. Takrat sta Italijan in Američan sicer kolesarila v hudem nasprotnem vetru, vendar pa je bilo jasno, da je Armstrong močnejši. Pantani mu je zgolj sledil. Vse do ciljne črte, ki pa jo je Pantani prečkal prvi. Kasneje se je vnela huda besedna vojna, saj Pantani ni hotel priznati, da mu je Armstrong zmago prepustil, Američan pa je kasneje poudaril, da zmag ne bo več poudarjal. Zanimiv je bil Armstrongov napis na twitterju: "Hej, Chris Froome. Nobenih daril na Mont Ventoux."

Saganov šov se nadaljuje

Peter Sagan bo po vsej verjetnosti v Parizu še drugič zapored blestel v zeleni majici najboljšega po točkah. 20 dodatnih točk je prejel tudi po zaslugi pobega v nedeljski etapi do Mont Ventouxa. Takrat je brez pravega odpora tekmecev dobil leteči cilj. Glavnina z najboljšimi pa ga je ujela kmalu po začetku vzpona na Mont Ventoux. In prav v tistem trenutku je Sagan spet pokazal, kako dobro obvlada kolo. Obenem je seveda spet požel nekaj pozornosti. Več v priloženem video posnetku.

Peter Sagan po "zadnji" pred glavnino!
 

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ