Kratke s Toura: David Per blesti v Avstriji, Jan Polanc na Češkem, na Touru okradli fotografa ...

Kratke s Toura: David Per blesti v Avstriji, Jan Polanc na Češkem, na Touru okradli fotografa ...
14.07.2013 AVTOR: D. Z.
Ne samo z dirke po Franciji. Tu so kratke novice s sveta kolesarstva. Per odličen med mladinci, Polanc na Češkem, Lefevre v iskanju zvezdnikov ...

David Per blesti v Avstriji
Člani slovenske mladinske reprezentance nastopajo na avstrijski etapni dirki Ober österreich Juniorenrundfahrt. In po dveh etapah so nadvse uspešni. Prva etapa se je končala s sprintom glavnine. Druga od Linza do Perga je bila že nekoliko težja. Dolga je bila 110 kilometrov. V zaključku je pobeg uspel slovenskemu reprezentantu, sicer pa članu Adrie Mobila Davidu Peru, ki se je lahko veselil zaslužene etapne zmage z desetimi sekundami prednosti pred zasledovalcem Benjaminom Brkičem. Glavnina je zaostala za 40 sekund, sprint za tretje mesto pa je dobil Belgijec Yenthe Biermans. Per je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku te preizkušnje.

Jan Polanc z najboljšimi na Češkem
Po zmagi Luke Pibernika v drugi etapi dirke druge kategorije po Češki, se je v precej zahtevnejši in zato bolj selektivni tretji etapi izkazal Jan Polanc. Kolesarji so morali tokrat premagati dobrih 170 kilometrov dolgo preizkušnjo, na kateri so prevladovali domačini. Prepričljive zmage se je veselil kolesar moštva NetApp Endura Leopold Konig, ki je drugega Petra Vakoca ugnal za dobro minuto in pol. Prav v skupini 20 kolesarjev z drugouvrščenim se je na cilj pripeljal tudi Jan Polanc, ki je zasedel šesto mesto. V skupnem seštevku zdaj prepričljivo vodi Konig, ki ima minuto in 11 sekund prednosti pred do zdaj vodilnim Haugaardom. Jan Polanc zaostaja za dve minuti in devet sekund in je 12. Je pa zato Luka Piberni z zbranimi 27 točkami najboljši kolesat po točkah.

Okradli fotografa
Agencija Belga ni mogla ponuditi svojih fotografij s 13. etape dirke po Franciji. Razlog se skriva v tem, da so njihovega fotografa okradli. Dirk Waem je trenutno na že njegovem sedmem Touru v karieri, tokrat pa se mu je prvič zgodilo, da je zaradi tatvine ostal brez fotografske opreme. »Česa takega še nisem izkusil, « je priznal in dodal, da naj bi mu tatovi ukradli za okrog 50 tisoč evrov opreme. Fotoaparat in objektive je pustil v avtomobilu, ki je bil parkiran na s strani organizatorja označenem parkirnem mestu za novinarje. Pred začetkom petkove etape pa so tatovi vdrli v avtomobil – fotograf je našel razbito zadnje stransko steklo – in odnesli opremo. V teh dneh so nekaj opreme ukradli že moštvu Argos Shimano.

Nagrajena zvestoba
Kot kolesarji ali pa kot športni direktorji. Lahko tudi oboje. Tista oseba, ki je na dirki po Franciji prisotna vsaj dvajsetkrat, dobi prav posebno priznanje, poimenovano Trophee de Fidelite, torej Trofeja zvestobe. Tokrat so jo podelili športnemu direktorju ekipe RadioShack Leopard Allainu Gallopinu in Philippu Maertensu, osebi za stike z javnostjo. Oba sta letos že 20-ič na dirki po Franciji.

Alessandro Petacchi s 1. Avgustom Cavendishev pomočnik, V Omego morda tudi Uran
Menedžer moštva Omega Pharma Quick Step Patrick Lefevre je očitno zelo aktiven pri iskanju novih kolesarjev. Belgijec prav nič ne skriva, da želi še okrepiti sprinterski vlak za Marka Cavendisha, obenem pa si vseeno želi pridobiti kolesarja, ki bi se lahko boril za najvišja mesta na tritedenskih dirkah. In tako naj bi zdaj, potem ko mu ta poizkus ni uspel aprila, podpisal pogodbo z Alessandrom Petacchijem. Italijan je letos aprila napovedal konec kariere, saj je želel predčasno prestopiti iz Lampreja v Omega Pharmo Quick Step, a je vmes vskočila Mednarodna kolesarska zveza in prestop preprečila. S 1. avgustom pa bo Italijan končno lahko postal pomočnik v Cavendishevem vlaku. Podpisal bo 14-mesečno pogodbo. Obenem naj bi se Lefevre zelo zanimal tudi za Kolumbijca Rigoberta Urana. Kolesar Skya je bil letos drugi na dirki po Italiji, vseskozi pa kolesari v senci Bradleyja Wigginsa in Christopherja Frooma. Lani je zablestel z drugim mestom na olimpijskih igrah. »V začetku avgusta bom odšel v Italijo po podpise. S kolesarji se že lahko pogovarjaš, a pred 2. avgustom prestopov uradno ne moreš dokončati. Vsaj za UCI ne, « je dejal Lefevre.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ