Kratke s Toura: Nasvidenje Korzika, Sky oslabljen, opravičilo voznika, Pantaniju lahko odvzamejo Tour ...

Kratke s Toura: Nasvidenje Korzika, Sky oslabljen, opravičilo voznika, Pantaniju lahko odvzamejo Tour ...
02.07.2013 AVTOR: D. Z.
Kolesarji na Touru so zapustili Korziko, a v tem času so se nabrale tudi številne novice, povezane z dirko po Franciji. Na žalost se obeta nova afera, Cancellara podaljšal pogodbo, Sky je oslabljen ...

Z letali na celino
Kolesarji so Korziko zapustili že kmalu po prihodu v cilj tretje etape. Za tekmovalce je organizator priskrbel letalski prevoz. In tako so kolesarji objavljali fotografije z letal. Adam Hansen je fotografiral zunanjost letala, kjer so lepo narisani tudi kolesarji. Poseben let je znal izkoristiti tudi Peter Sagan. Slovak je obiskal posadko v pilotski kabini in se fotografiral s posadko. Ostalo osebje in kamioni so morali na trajekt, ki je do celine potreboval več kot šest ur.

Pokvarjeno praznovanje rojstnega dne

Eden izmed vidnejših kolesarjev na dirki po Franciji – v karier ije dobil že tri etape – Sylvain Chavanel je v nedeljo praznoval 34. rojstni dan. In najlepše rojstnodnevno darilo si je očitno želel privoziti kar sam. V zaključku druge etape je napadel in se pridružil skupini ubežnikov, iz katere je kasneje izšel tudi zmagovalec. Spomnimo. Jan Bakelants je presenetil glavnino in slavil tako zmago kot predvzem vodstva v skupnem seštevku. »Ko je potem napadel Bakelants, nisem hotel biti tisti, ki bi ta napad pokril. Če hočeš zmagati, potem moraš tvegati in odpeljati taktično. Škoda, saj sem bil močan in zmaga na moj rojstni dan bi bila fantastična, « je priznal Chavanel.

Voznik avtobusa se je opravičil
Avtobus moštva Orica GreenEdge je v prvi etapi, ko se je ta na ciljni črti ujel ob nad njim postavljeno tablo, je vozil Garikoitz Gary Atxa. »V ekipi so bili prijazni in so sočustvovali z mano. Za vse prijazne besede sem jim hvaležen. Drugega kot, da mi je žal, ne morem reči, « je dejal Atxa in dodal: »Ne vem, ali sem svetovna zvezda ali mednarodni idiot. To je res hudo. Še vedno se mi tresejo noge. To moram pozabiti. Atxa je v soboto celo prvič vozil ta avtobus.

Bliža se nova afera, izbrali so zanimiv dan za objavo "grešnikov"
Francoski senat je sprožil preiskavo, s katero naj bi ugotavljali, kako so se Francozi v preteklosti borili proti dopingu. Analizirali so 60 vzorcev, ki so jih odvzeli na dirki po Franciji daljnega leta 1998. Zdaj so jih analizirali z novimi metodami, s katerimi zaznajo tudi sintetični EPO. Kar 44 naj bi jih bilo pozitivnih. In, ker si očitno želijo dvigniti čim več pozornosti, so se odločili, da bodo rezultate vzorcev objavili 18. julija. Prav na dan, ko se bodo kolesarji dvakrat povzpeli na Alpe d'Huez. Kolesarji so se sicer pritožili glede datuma objave, a preiskovalna komisija si očitno zares želi prav ta dan požeti več pozornosti kot etapa in kolesarji. L'Equipe je pred dnevi že prišel do podatka, da je na dopinški kontroli padel Laurent Jalabert. Zdaj so se pojavile govorice, da je pozitivni vzorec oddal tudi Marco Pantani, ki je tisti Tour, zaznamovan s številnimi dopinškimi aferami, tudi dobil. Pantani je zadnji kolesar, ki je v istem letu zmagal tako na dirki po Italiji kot na dirki po Franciji. »Če je res, potem bi lahko razmislili o tem, da bi mu odvzeli zmago, « je dejal predsednik UCI Pat McQuaid. Seveda je s tem razburil Italijane. Če bi se to zgodilo, bi kršili pravilo, ki govori, da se po osmih letih kolesarja ne sme več kaznovati. A to so storili že pri Lanceu Armstrongu. Poleg tega je zanimivo, da z liste zmagovalcev še vedno niso prečrtali na primer Bjarneja Riisa, ki je slavil zmago leta 1996. Leta 1998 je zdaj že pokojni Pantani premagal Jana Ullricha in Bobbyja Julicha. Oba sta priznala jemanje nedovoljenih sredstev. Zanimivo. Rekord vzpona na Alpe d'Huez - takrat bodo razkrili imena - ima še vendo zdaj že pokojni Marco Pantani. Zaradi tega poročila bi lahko največ izgubili prav kolesarji, ki se zdaj merijo na dirki po Franciji. Torej kolesarji, ki leta 1998 še zdaleč niso nastopali na dirki po Franciji.

Fabian Cancellara podaljšal še za tri sezone
Fabiana Cancellaro so mnogi že videli v novoustanovljeni, sicer Prokontinentalni švicarski ekipi IAM Cycling. A Švicar se očitno vseeno ni odločil za prestop iz RadioShacka. Letos mu poteče pogodba, zdaj pa so iz ekipe že sporočili, da jim je uspelo s Cancellaro, ki ga na letošnji dirki po Franciji ni, podaljšati pogodbo. Ekipi, katere glavni sponzor v naslednji sezoni bo proizvajalec koles Trek, je Švicar obljubil triletno zvestobo. Cancellara naj bi prejemal kar štiri milijone evrov letno. »V zadnjih tednih, celo mesecih, so se o moji prihodnosti pojavljale številne govorice. Zato z veseljem potrdim, da bom ostal v Trekovi družini, « je v uradni izjavi za javnost govorice potrdil Cancellara. Iz moštva so sporočili, da si v prihodnji sezoni želijo obdržati večino kolesarjev, medtem ko so v časopisu Blick namignili, da naj bi pri ekipi poskušali drastično znižati plači bratov Franka in Andyja Schlecka.

Pred kronometrom težave v Skyu: Poškodovani Thomas
Pri padcu v prvi etapi sta se na tleh znašla tudi dva kolesarja Skya. Ian Stanard in Geraint Thomas. Slednji je zadnji dve etapi na Korziki odpeljal poškodovan. Zdarvniški pregled je pokazal, da ima rahlo poškodovano medenico. »Zadnja dva dneva sta bila najbrž najhujša, kar sem jih doživel na kolesu do zdaj, « je priznal Thomas. A očitno je Britanec odločen, da z dirko nadaljuje: »Naredil sem ogromno, da sem shujšal in da sem tukaj. Pripravljen. Zato ne nameravam kar takoj obupati. Strokovnjaki so dejali, da se stanje ne bo poslabšalo. Potrpeti bom poskušal še nekaj dni in potem bom videl, če bo bolečina kaj manjša, « je dejal Thomas. Tako bo Sky na ekipnem kronometru nekoliko oslabljen. »Danes je bilo že bolje. Tudi na startu je bilo huje, kot zdaj na cilju. Ampak, kost imam počeno. Zato je jasno, da boli, kajne, « je še dejal Thomas.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ