Kratke s Toura: Orica kaznovana, "žrtve" 1. etape, Google v čast Touru ...

Kratke s Toura: Orica kaznovana, "žrtve" 1. etape, Google v čast Touru ...
30.06.2013 AVTOR: D. Z.
Kaj vse se je zgodilo v teh dneh na dirki po Franciji in ob njej? Videli boste, da je dogajanje zelo pestro ... več v nadaljevanju!

Med "velikane" dirke po Franciji nekateri kolesarji niso bili povabljeni
Pri agenciji ASO, ki je zadolžena za organizacijo dirke po Franciji, so se odločili, da v Pariz povabijo vse še živeče kolesarje, ki so kdajkoli končali dirko po Franciji. Do zdaj je to dirko vsaj enkrat končalo 8339 kolesarjev, od tega jih živi še 2060. Največ, kar 591 je Francozov, sledi 358 Italijanov, 201 Španec in 156 Belgijcev. Organizatorji upajo, da se jih bo zbrala vsaj četrtina. Ti kolesarji bodo imeli prav poseben prostor na tribunah, kjer si bodo 21. julija lahko ogledali zaključne kroge na Elizejskih poljanah. Organizatorji so že potrdili, da vabila ne bo prejel nesojeni sedemkratni zmagovalec Toura Lance Armstrong. Na twitterju se je o tem, kje se je izgubilo njegovo vabilo, spraševal tudi Michael Rasmussen. »Nenazadnje sem tudi sam trikrat končal Tour, « je zapisal Rasmussen, ki je osvojil tudi pikčasto majico. Na poti do zmage leta 2007 pa so ga zaradi izogibanja dopinškim kontrolam pri Rabobanku odstranili z dirke, čeprav je nosil rumeno majico.

Tudi Google v čas Touru
V Franciji se očitno zares vse vrti okrog letošnje dirke po Franciji. Ne samo, da se življenje ustavi. Ne samo, da se številni ljudje prikažejo ob progi in navijajo. Tudi francoska različica googla, torej google.fr, je prvo stran namenil stoti obletnici dirke po Franciji.

Omega Pharma želi kolesarja za tritedenske dirke
Menedžer moštva Omega Pharma Quick Step Patrick Lefevre je priznal, da si želi v prihodnosti imeti kolesarja, ki bi se lahko tudi na tritedenskih dirkah boril za najvišja mesta. Letošnja ekipa je povsem podrejena sprinterju Marku Cavendishu, očitno pa ima Lefevre še višje cilje. In tako se je Belgijec očitno že odpravil po nakupih. Z denarjem pa, kot vse kaže, nima težav: »Uran je vsekakor ena izmed možnosti. A je še nekaj drugih. Na trgu vlada recesija in kar nekaj ekip nima zagotovljene prihodnosti. To je naša prednost. A s kolesarji nam ni treba še govoriti. Naj najprej pokažejo, česa so sposobni na tem Touru, « je dejal Lefevre. A prav zaradi podobnih ciljev Skya je Cavendish predčasno zapustil britansko moštvo. Lefevre pa je prepričan, da lahko ugodi vsem: »Kombinacija je možna. Na ravninskih etapah kolesarji, ki so za take etape, pomagajo sprinterju, pa tudi kolesarju za visoko mesto v skupnem seštevku. V gorah bi ravno tako potrebovali dobrega pomočnika. Mogoče ne za zmago na Touru, a morda za borbo za mesto med najboljšimi. «


Ponosen na majico državnega prvaka
»Dobil sem že ogromno dirk, ampak, nastopati v dresu državnega prvaka bo nekaj posebnega, « je pred začetkom dirke po Franciji dejal Andre Greipel. Nemec je na državnem prvenstvu ugnal Geralda Cioleka in Johna Degenkolba. Nemec je poudaril, da pomočnikom povsem zaupa. Prepričan je, da bodo kolesarji Lotta Belisola konkurenčni preostalim sprinterskim ekipam: »Mislim, da bo moč ekipe še bolj pomembna, kot do zdaj. Mislim, da imam najboljši sprinetrski vlak. Sprinti bodo zelo hitri, a če nam uspe vse izpeljati tako, kot si želimo, potem nas bodo težko premagali. «

Zdravniško poročilo po prvem dnevu
V 1. etapi je prišlo do nekaterih hudih padcev. Najslabše jo je odnesel svetovni prvak v vožnji na čas Tony Martin. Dolgo se je ugibalo, kako poškodovan je. Takoj po etapi so ga odpeljali na pregled v bolnišnico. Zdelo se je, da si je zlomil ključnico, a je šlo za hud udarec, tako da je Nemec prisoten tudi na drugi etapi. Padel je Alberto Contador, ki je počasi prišel do cilja. »Poškodbe so samo površinske. Upam, da je res tako. Nekaj ledu in potem si bom v naslednjih etapah, vse do kronometra poskusil zaceliti rane. Upam, da ne bom imel težav s komolcema, « je dejal Španec. Tudi Peter Sagan je padel in etapo končal odrgnjen, a s Slovakom ni nič hujšega, kar je potrdil tudi Kristjan Koren. Mark Cavendish je bil ravno tako vpleten v padec, a jo je odnesel brez poškodb. Tudi pri Skyu so se ukvarjali s poškodovanimi kolesarji. Geraint Thomas je občutil trdoto asfalta. Nenazadnje. Jani Brajkovič je padel, a je prek twitterja že sporočil, da nima nobene zlomljene kosti. Na srečo gre zgolj za odrgnine. Na tleh je bilo še ogromno kolesarjev. Van Garderen, Hesjedal, Goss, Gilbert … Zdravniška služba je imela nekaj dela že pred prvo etapo. Jurgen Roelands je dirko že začel z zlomljenim rebrom. To so odkrili ob rentgenskih slikah, ki so jih naredili v mobilnem zdravniškem avtomobilu. »Izkazalo se je, da ima Roelands zlomljeno deseto rebro. Zlomil si ga je ob padcu na dirki ZLM Tour pred dvema tednoma, « je dejal uradni zdravnik ekipe Lotto Belisol Jan Mathieu.


Orica GreenEdge kaznovana s 1600 evri
O težavah z avtobusom moštva Orica GreenEdge na ciljni črti prve etape je bilo že ogromno povedanega. Organizatorji so jih zdaj kaznovali. Ta kazen pa znaša 1600 evrov. Na srečo se je vse izteklo dobro, čeprav vse do zadnjega ni bilo jasno, kje bo cilj prve etape. Avtobus so vseeno uspeli pravočasno umakniti.

Bo Oleg Tinkov prevzel mesto glavnega sponzorja
V medijih so se pojavila ugibanja, da naj bi v naslednji sezoni Pro Tour licenco moštva Bjarneja Riisa Saxo Tinkoff poskušal odkupiti Oleg Tinkov, sicer lastnik podjetja Tinkoff, ki je trenutno drugi največji sponzor te ekipe. A Tinkov je te govorice kasneje zanikal: »Ne. Zakaj bi to naredil? To je kolesarstvo. Tu ni prihodka. Sem poslovnež. Zato ne vidim razloga, da bi to naredil. Razmišljam, da bi prevzel vlogo edinega sponzorja. Zaenkrat ne moremo ničesar potrditi. Počakati moram do Pariza. Tam bomo poročali o dveh stvareh. To, da je Alberto Contador dobil Tour in tudi, kdo bo glavni sponzor ekipe. « Sicer pa so iz moštva Bjarneja Riisa potrdili, da se o nadaljevanju sodelovanja s sponzorji še dogovarjajo in da ni še nič določenega.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ