Kratke s Toura: Schleck brez ekipe, žebljički na cesti in 39. Tour za spikerja

Kratke s Toura: Schleck brez ekipe, žebljički na cesti in 39. Tour za spikerja
05.07.2013 AVTOR: D. Z.
Spiker dirke po Franciji že 39 let, spet žebljički na cesti, Fabian Cancellara namerava podreti rekord v vožnji na eno uro, RadioShack odpustil Franka Schlecka, oslabljena Astana ...

Fabian Cancellara in rekord v vožnji na eno uro
Švicar Fabian Cancellara je sporočil, da bo v naslednjih 12 mesecih poskusil podreti rekord v vožnji na eno uro. Razmišlja, da bi to poskusil takoj po svetovnem prvenstvu v Firencah ali pa po odpeljanih aprilskih klasikah leta 2014. Sicer menedžer RadioShacka Luca Guercilena je razkril, da naj bi se to zgodilo na velodromu v Grenchenu, kjer je Švicarska kolesarska zveza. Rekord zaenkrat drži Ondrej Sosenka, ki je leta 2005 v Moskvi v eni uri prevozil 49,7 km. Sicer pa so vmes kolesarji postavljali že precej višje povprečne hitrosti, vendar z aerodinamičnimi kolesi. Najbolj znan je Chris Boardman, ki je v t. i. »Supermanovem « položaju leta 1996 v Manchestru v eni uri prevozil kar 56,37 km. UCI je kasneje uporabo različnih variant koles prepovedala. Zdaj se rekorde lovi samo še z navadnimi kolesi.

RadioShack odpustil Franka Schlecka
Franck Schleck bo kmalu odslužil enoletno prepoved nastopanja in se bo tako lahko vrnil v kolesarsko karavano. Sicer je bil vse do zdaj član moštva RadioShack Leopard, a očitno se je vodstvo te ekipe, ki bo v naslednji sezoni nastopalo pod imenom Trek, odločillo, da starejšega od bratov Schleck odpusti. Zdaj je tako jasno, da se 33-letni Luksemburžan na dirke ne bo vrnil v dresu mošva, za katerega vozi tudi njegov mlajši brat Andy. »Bliža se konec suspenza za Franka Schlecka in pri Leopardu smo se odločili, da sodelovanja z njim ne podaljšamo, « so med drugim spročili iz luksemburškega moštva in dodali: »Leopard želi Franku Schlecku uspešno nadaljevanje kariere. « Odzval se je tudi Frank Schleck: »Ne razumem. Kako lahko pojasnijo dejstvo, da 11 mesecev in pol niso rekli nič. Deset dni pred potekom kazni pa me odpustijo. V tem času sem bil vseskozi v stikih z ekipo. «

Spet žebljički na cesti?
Se spomnite lanskega neljubega dogodka, ko so neznanci na vrhu enega izmed vzponov na cesto posuli žebljičke, tako da so številni kolesarji imeli težave z defekti. Posledično je Robert Kišerlovski padel in si zlomil ključnico. Letos naj bi prišlo do podobnega dogodka. Tokrat v peti etapi. Tuttobiciweb.it piše, da je športni direktor moštva Sky Nicolas Portal razkril, da je približno 60 kilometrov pred ciljem pete etape prišlo do številnih defektov, ki ne morejo biti zgolj naključje. »Porte in Thomas sta dobila defekt in sumimo, da zaradi žebljičkov. Vemo, da so se s podobnimi težavami soočali tudi v drugih ekipah. Na srečo je vse minilo brez posledic. A to je lahko zaskrbljujoče, « je dejal Portal.

Znameniti spiker Daniel Mangeas želi oddelati še 40 Tour
Po vsej verjetnosti najbolj poznan glas dirke po Franciji. Vsekakor pa mož, ki pozna vsakega kolesarja in ki se spomni rezultatov in zgodb celo bolje od kolesarjev samih. To je spiker Daniel Mangeas. Kot spiker se je na dirki po Franciji prvič pojavil daljnega leta 1974 in svojo dejavnost potem razširil še na praktično vse dirke, ki jih organizira agencija ASO. Tisti, ki so pričakovali, da se bo upokojil po stotem Touru, so se zmotili, pravi Mangeas, a dodaja: »Tukaj bom tudi naslednje leto. Tako bom proslavljal mojih 40 let dela na dirki po Franciji. « Pa bo potem kariero nadaljeval tudi v letu 2015?

EPO na menuju
Kaj vse bi naredili za zaslužek? Kako bi na najboljši način pritegnili pozornost kolesarske javnosti, za katero veste, da bo v mestu zgolj en dan? V eni izmed restavracij v mestu Cagnes sur Mer, kjer je v teh dneh gostoval Tour de France, so se odločili za nadvse zanimivo potezo. Sestavili so prav poseben menu. Ponujali so jed, ki so jo poimenovali EPO. Govorimo o sestavinah Escalope, Parmesan in Olive. Torej, po naše. Zrezek, sir parmezan in olive. Če je bila marketinška poteza uspešna, ni znano.

Astana ostaja samo še s šestimi
Za Astano je bil to vsekakor zelo slab začetek dirke po Franciji. Številni kolesarji so bili vpleteni v padce, obenem pa so jo tudi pošteno skupili. Že na Korziki je odstopil Andrej Kaščekin. Potem so pod pričakovanji odpeljali ekipno vožnjo na čas. V šesti etapi pa so izgubili še dva člana. Najprej je zaradi posledic poškodobe odnehal odlični kronometrist Fredrik Kessiakoff, v zaključku pa je, tako kot smo že poročali, padel še Jani Brajkovič, ki z dirko ne bo mogel nadaljevati. Tako na dirki po vsega šestih dneh dirkanja ostaja samo še šest kolesarjev Astane, kapetan pa Jakob Fuglsang, ki je padel v peti etapi, a jo je odnesel zgolj z odrgninami: »Zdaj bom poskušal zgolj slediti, pa bomo videli, kje sem, v primerjavi s preostalimi, « je priznal Danec. »Fuglsang bo imel v gorah samo pet pomočnikov. Izgubili smo dva izjemna hribolazca. In to na ravninski etapi, v vetru. Kaj lahko narediš? Oskrbeti moramo naše poškodovane kolesarje, pomagati preostali ekipi, da si opomore in nadaljevati. Jutri in še v 13 naslednjih etapah. Ne bo lahko. V kolesarstvu ni nič lahko, « je dejal športni direktor Astane Dimitrij Sedoun.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ