Kratke s Toura: Spati ne more, dirka lahko, Pinot se boji spustov, Cancellara Toura ne pogreša.

Kratke s Toura: Spati ne more, dirka lahko, Pinot se boji spustov, Cancellara Toura ne pogreša.
08.07.2013 AVTOR: D. Z.
Polona Batagelj končala ženski Giro, Riccardo Zoidl dobil dirko po Avstriji, Pinot se boji spustov, Cancellara o Touru, Tony Martin nadaljuje z dirkanjem ...

Riccardo Zoidl zmagal na domači dirki
S sprintersko 123. km dolgo etapo do Dunaja, ki jo je dobil Omar Berazzo, se je končala 65. dirka ekstra kategorije po Avstriji. Na njej je favorizirane člane Pro Tour ekip prepričljivo premagal domačin Riccardo Zoidl. Avstrijec je vodstvo prevzel na sobotnem kronometru, ki ga je sicer dobil Fabian Cancellara. Drugo in tretje mesto v skupnem seštevku sta zasedla kolesarja Astane. Aleksander Dajčenko je za Zoidlom zaostal za 33 sekund, Kevin Seeldrayers pa za 50 sekund. Najboljši izmed štirih Slovencev je bil Jure Golčer, ki je z zaostankom štirih minut in 43 sekund dirko končal na 13. mestu. Boštjan Rezman je bil 31., Matej Marin 120., Borut Božič pa 133.

Mara Abbott do zmage na ženskem Giru, Polona Batagelj 62.
S 16 kilometrov dolgim kronometrom v Cremoni se je končala osemdnevna ženska različica dirke po Italiji. Zadnjo etapo je dobila Ellen Van Dijk. Končne zmage pa se je veselila Mara Abbott, ki je dobil dve najtežji etapi. Prav v tistih dveh je popustila prva favoritinja Marianne Vos, ki je sicer dobila kar tri etape, a je v skupnem seštevku dirko končala na šestem mestu. Mari Abbott se je najbolj približala domačinka Tatiana Guderzo, ki je zaostala za dobro minuto in pol. Z več kot dvema minutama zaostanka je tretje mesto pripadlo Caludii Hausler. Sledili sta še Shara Gillow in Evelyn Stevens. Na dirki je nastopila tudi Polona Batagelj, ki je branila barve španske ekipe Bizkaia Durango. Primorka je dirko končala na 62. mestu. Za zmagovalko pa je zaostala za dobrih 54 minut.

Neuničljivi Tony Martin
Tony Martin je bil eden izmed tistih, ki jo je ob množičnem padcu v prvi etapi najbolj skupil. Kljub bolečinam in poškodba je uspel priti do cilja. Od tam pa so ga mobiliziranega prepeljali na dodatne preiskave v bolnišnico. Te so pokazale, da si Martin ni zlomil nobene kosti, tudi ključnice ne, za katero so vsi predvidevali, da si jo je. Kasneje je moštvu Omega Pharma Quick Step pomagal do drugega mesta na ekipnem kronometru. Nemec pa na Touru kljub hudim bolečina še vzraja: »Ponoči ne morem spati na hrbtu in se zato redno zbujam. Po cilju mi morata kar dva pomagati sleči dres. Vendar, ne popuščam, « je priznal Nemec, sicer aktualni svetovni prvak v vožnji na čas.


Fabian Cancellara Toura ne pogreša
Namesto na dirki po Franciji se je Fabian Cancellara te dni mudil na dirki po Avstriji, kjer je prepričljivo dobil vožnjo na čas. Švicar se zdaj v miru pripravlja na zaključek sezone, a očitno mu ni prav nič žal, da se je odpovedal nastopu na dirki po Franciji »Ta Touru je stres ogromen. Vsi, od kolesarjev do ostalih članov ekipe so živčni. Tour je tako pomemben, da je postal prevelik, « je dejal Švicar, ki morebiten ponoven nastop v Franciji očitno pogojuje z njemu všečnejšo traso: »Moj nastop je odvisen od organizatorjev. Letos že imam drugačne cilje, na Touru pa ni bilo prologa. Toura ne pogrešam. Zaradi Toura ne živiš bolje. Ne postaneš boljši človek. Samo zadnji dan. Na Elizejskih poljanah imaš čas za uživanje z ekipo, punco, družino. «

Thibaut Pinot pogorel v spustu
Lansko odkritje dirke po Franciji Thibaut Pinot je že izgubil vse možnosti za visoko uvrstitev v skupnem seštevku. V soboto je v spustu z vzpona Port de Pailheres zaostal. Mladi Francoz, član moštva FDJ, najboljšim preprosto ni mogel slediti. A ne na vzponu, ampak na spustu. Menedžer FDJ Marc Madiot je razkril, da je to Pinoteva dolgoletna težava. Vse odkar je kot mladinec grdo padel. »Rekel sem mu, da sem bil na začetku kariere tudi sam zelo slab v spustih. Zato vem, da je to sklenjen krog. Bolj kot ti ljudje nekaj obljubljajo, večjo blokado si gradiš, saj vsi o tem govorijo, « je za L'Equipe dejal Madiot. »Po mesecih dela. En spust in vsega je konec. Razočaran sem. Ne vem, če si bom opomogel. Za nadaljevanje Toura sem pesimističen, « pa je po sobotni etapi – s šestimi minutami zaostanka za Froomom je zasedel 30. mesto – priznal Pinot. V nedeljski etapi je povsem popustil. Zaostal je za dobrih 25 minut.

Odstopil mladi Rohan Dennis
»To, da sem pri mojih letih dobil priložnost voziti Tour je nekaj neverjetnega. Velika čast. Rad bo vztrajal še dlje, vendar je čas, da odidem domov in si odpočijem. Ekipi sem zelo hvaležen za podporo, « je dejal 23-letni član moštva Garmin Sharp Rohan Dennis. Izkazal se je na dirki Criterium du Dauphine in si potem privozil vozovnico za Francijo. A iz ekipe so sporočili, da je bil njegov predčasni odhod domov skrbno načrtovan. »Hoteli smo, da pride do prvega prostega dne. Zmanjkal mu je zgolj en dan. Tukaj je opravil izjemno delo. Ponosni smo, kako je vozil za ekipo. Zdaj se bo pripravil za nadaljevanje sezone. Z mislijo, da je lahko vozil tudi Tour de France, « so pri moštvu zapisali v izjavi za javnost.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ