Krči odpihnili Contadorja, presenečenje v Avstraliji (foto in video)

Krči odpihnili Contadorja, presenečenje v Avstraliji (foto in video)
24.01.2013 AVTOR: D. Z.
Na dirki po San Luisu je bila na sporedu tretja etapa s ciljem na vzponu. Dobil jo je Brazilec Alex Diniz. Slagter pa je bil najboljši v Avstraliji.

Santos Tour Down Under, skupni vrstni red

1. Geraint Thomas (VB) Sky Procycling 9:56:17
2. Tom-Jelte Slagter (Niz) Blanco 0:05
3. Javier Moreno Bazan (Špa) Movistar 0:06
4. Ben Hermans (Bel) RadioShack Leopard 0:08
5. Daniele Pietropolli (Ita) Lampre-Merida 0:15
6. Ion Izagirre (Špa) Euskaltel-Euskadi
7. Gorka Izagirre (Špa) Euskaltel-Euskadi
8. George Bennett (NZl) RadioShack Leopard
9. Jack Bauer (NZl) Garmin Sharp
10. Wilco Kelderman (Niz) Blanco

Dirka po San Luisu, skupni vrstni red po 3. etapi

1. Alex Diniz (Bra) Funvic Brasilinvest 12:07:48
2. Mauro Santambrogio (Ita) Vini Fantini-Selle Italia 0:24
3. Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step isti čas
4. Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto Belisol 0:25
5. Bart De Clercq (Bel) Lotto Belisol
6. Tejay van Garderen (ZDA) BMC Racing Team oba isti čas
7. Ricardo Diaz (Arg) San Luis Somos Todos 0:29
8. Miguel Angel Rubiano (Kol) Androni Giocattoli 0:34
9. Andre Cardoso (Por) Caja Rural
10. Diego Ulissi (Ita) Lampre-Merida oba isti čas
14. Alberto Contador (Špa) Team Saxo-Tinkoff 0:48
30. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 2:03
81. Joaquim Rodriguez (Špa) Katjuša Team 10:00

SANTOS TOUR DOWN UNDER
Izjemni Sky

Na dirki Santos Tou Down Under je tretjo etapo startalo 131 kolesarjev in že takoj po startu je prišlo do številnih napadov. A kolesarji moštva Sky – branili so vodstvo v skupnem seštevku Gerainta Thomasa – so vse poskuse uspeli izničiti. Zadnja skupina, ki je še vztrajala v ospredju je bila ujeta šest kilometrov pred ciljem 139 kilometrov dolge etape.

Cilj je gostilo mesto Stirling in takoj, ko so skupino ujeli, je napadel Tiago Machado. Sicer si je privozil deset sekund prednosti, a je to bilo premalo. Dva kilometra do cilja je poskusil še Cameron Wurf, vendar je takrat že bilo jasno, da bo zmagovalca odločal ciljni sprint že krepko zmanjšane skupine kolesarjev.

Z zgodnjim sprintom presenetil favorite
Tom Jelte Slagter se je odločil, da s sprintom začne zgodaj in s tem je presenetil preostale favorite. Domačin Matthew Goss se je moral zadovoljiti z drugim mestom, tretji pa je bil svetovni prvak Philippe Gilbert. »To je neverjetno. Ne morem verjeti. Na big-screenu sem videl, da sem zmagal. Gledal sem okrog. Mislil sem, da prihajajo, a bil sem najmočnejši. Neverjetno, « je bil navdušen Slagter, ki se je za pomoč zahvalil še Tannerju in preostalim klubskim kolegom.

Geraint Thomas je tokrat zasedel četrto mesto, zadržal pa je vodstvo v skupnem seštevku. Zdaj je njegov najbližji zasledovalec prav Slagter. »Bilo je zelo težko. Ogromno je bilo napadov, tako da so fantje morali kar garati. Opravili so izjemno delo. Narekovali so hiter ritem. Sploh se jim ne morem dovolj zahvaliti, « je priznal Thomas.

DIRKA PO SAN LUISU
Ubežniki ujeti 12 kilometrov pred ciljem

Vodilni v skupnem seštevku po dveh etapah Sacha Modolo je že na startu tretje etape vedel, da se bo moral od majice najboljšega posloviti. Po dveh dneh dirkanja so morali sprinterji na dirki po San Luisu prednost dati tistim kolesarjem, ki se nameravajo boriti za zmago v skupnem seštevku. Tretja etapa se je po 173 kilometrih dirkanja namreč končala z osem kilometrov dolgim vzponom do Miradora Portera. Povprečni naklon klanca znaša 6,7 odstotka.

Pobeg ubežne skupinice (Chavanel, Messineo, Belletti, De Luna, Giacinti in Teruel) se je končal 12 kilometrov pred ciljem in tako so se na zaključnem vzponu za zmago med sabo lahko pomerili številni zvezdniki. A vse je z zgodnjim napadom presenetil Brazilec Alex Diniz. 27-letni član moštva Funvic Brasilinvest je samo še stopnjeval svoj ritem, medtem ko so v ozadju v začetku ritem še narekovali kolesarji Saxo Banka, Astane in BMC.

Zmaga za "kolesarstvo v Braziliji"
Kmalu je tudi v tej skupini prišlo do selekcije. Medtem, ko sta Vincenzo Nibali in Alberto Contador popustila, sta z lovom na Diniza pričela Van den Broeck in Van Garderen. Pri tem sta jima pomagala še Santabroggio in Kwiatkowski. A prav nihče ni uspel dohiteti izjemnega Diniza, ki je bil po zmagi navdušen:

»Zame in za kolesarstvo v Braziliji je to izjemna zmaga. Vedel sem, da prot kolesarjem iz Pro Teamov nimam veliko možnosti, če jim na vzponu zgolj sledim. Zato sem moral zgodaj napasti in poskušal zdržati. Bil sem prepričan, da me bodo še pred ciljem ujeli, vendar, ko sem se ozrl, za mano ni bilo nikogar. «

Contadorja zdelali krči, Nibali in Rodriguez pogorela
Diniz je po štirih urah in pol dirkanja za 24 sekund ugnal drugega Maura Santabriggia. Z istim zaostankom je ciljno črto prečkal tretji Michal Kwiatkowski. Bart De Clercq, Tejay Van Garderen in Jurgen Van den Broeck so izgubili sekundo več. Sledili so še Diaz, Ulissi, Rubiano, Cardoso, Silin in Herada. Izmed treh največjih zvezdnikov se je še najbolje odrezal Alberto Contador. Z zaostankom 48 sekund je zasedel 13. mesto.

»Prvi resnejši preizkus letos s ciljnim vzponom. Občutki so bili dobri, le krči so me mučili v zaključku, « je priznal Contador.  Še slabše je šlo Vincenzu Nibaliju, ki je izgubil več kot dve minuti. »Prvi test v klanec. Še bom moral delati. Vendar sem prepričan, da forma ne bo prišla prepozno in da bo prava za dirke, ki štejejo, « pa se je hitro potolažič Italijan, k iod letos naprej vozi za Astano.

Lani prvi na lestvici dirk Svetovnega koledarja Joaquim Rodriguez pa je zaostal za več kot sedem minut. Na dirki nastopa tudi Hrvat, ki je letos v Lampre prestopil iz Adrie Mobil. Kristjan Djurasek je zasedel 39. mesto. Diniz vodi tudi v skupnem seštevku. V četrtek bo na poredu dobrih 19 kilometrov dolga posamična vožnja na čas, ki bi prav lahko še spremenila skupni vrstni red.


Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ