Kristijan Đurasek: Dokler ne pritisneš do 'daske', ne veš, kako dober si

Kristijan Đurasek: Dokler ne pritisneš do 'daske', ne veš, kako dober si
29.04.2015 AVTOR: D. Z.
Dan po izjemni vožnji na dirki po Turčiji smo Kristijana Đuraska ustavili na startu bolj ravninske preizkušnje. Hrvat je bil vse do zadnjih metrov v igri za zmago.
Davide Rebellin je postal veliki zmagovalec kraljevske tretje etape na dirki po Turčiji. A Italijan je v zaključku naletel na močan odpor Hrvata Kristijana Đuraska. »Vedel sem, da sem dober, vendar, dokler ne pritisneš do 'daske' ne veš, kako dober si. Izkazalo se je, da je pripravljenost res tam, kjer sem želel, da bi bila v tem času, « je dejal 27-letni kolesar Lampreja Meride, ki je potem podoživel tiste zaključne kilometre:

»Z napadi smo začeli zelo hitro in takoj smo ostali samo trije, potem pa samo še z Rebellinom. Na koncu mu je zmanjkalo moči in me ni več hotel 'menjati'. Zato sem moral veliko dela opraviti kar sam. Vedel sem, da je v sprintu boljši, zato sem poskušal napasti že prej. Ampak, on je eksploziven kolesar in ob vsakem napadu se mi je vozil v zavetrju. V sprintu pa je bilo tako, kot sem mislil. Je pač hitrejši. «

Čeprav so se vozili v klanec, se je zavetrje še kako poznalo, saj je kolesarje oviral nasprotni veter in prav tam je Rebellin očitno dobil tisto prednost pred Đuraskom. Kljub temu je bilo Đurasku kmalu po napadu jasno, da jima lahko uspe veliki podvig: »Že tam nekje štiri ali pet kilometrov pred ciljem sem vedel, da sva imela dovolj prednosti. « Zdaj je drugi v skupnem seštevku. Prave gorske etape ni več na sporedu.

Do cilja v Carigradu pa bi za končno zmago moral nadoknaditi sedem sekund zaostanka. Nekateri razglašajo Rebellina že za zmagovalca. »Dirka ni odločena do konca zadnje etape. Prednost je, tudi tiste etape, ki se sicer ne zdijo težke, lahko take postanejo zaradi vetra. Dirka še ni odločena. « Đurasku se tako obeta odličen rezultat v Turčiji, medtem ko je na Hrvaškem prejšnji teden potekala zanj domača dirka.

Sicer dirka prve kategorije, vendar pa z vzponom na Učko vsekakor pisana njemu na kožo. A organizatorji niso uspeli pritegniti nobene World Tour ekipe, tudi Lampreja Meride ne. In tako je Đurasek ostal brez nastopa na domači preizkušnji: »Sigurno, da mi je malenkost žal, saj je to domača dirka. Upam, da bomo naslednje leto nastopili tudi mi. « Na vrhuncu forme pa ga zdaj čaka zaslužen počitek, saj ga v ekipi za Giro ni:

»Po počitku me čaka Criterium du Dauphine, potem pa Tour. Če ne bo posebnih sprememb, je to to. « Pa mu je žal, da ne bo mogel odlične pripravljenosti pokazati tudi na Giru? »Tudi te možnosti zdaj obstajajo, vendar bi se sam kar programa držal. « Sicer pa je Đurasek – mimogrede, zelo lepo govori slovensko – še kako vezan na Slovenijo. Dolgo je kolesaril v Perutnini iz Ptuja, v Lampre Merido pa je leta 2013 prestopil iz Adrie Mobila.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ