Kristijan Koren bežal do 5. mesta v Londonu

Kristijan Koren bežal do 5. mesta v Londonu
10.08.2014 AVTOR: D. Z.
Kristijan Koren se je po dirki po Franciji očitno vrnil v izjemni formi. V Londonu je zasedel 5. mesto. Luka Pibernik odličen v Italiji.

V Londonu so izpeljali dirko ekstra kategorije, ki so jo poimenovali London Surrey Classic. Dirka je bila dolga dvesto kilometrov, kolesarji pa so morali tudi čez »olimpijski « Box Hill. Sprinterji so pričakovali, da bodo krojili razplet. A ubežna skupina je glavnino presenetila. V ospredju pa je bila peterica kolesarjev. Blythe, Gilbert, Swift, Alaphilippe in slovenski predstavnik v moštvu Cannondale Kristijan Koren.


Za Korena je to bila prva dirka, potem ko je še petič zapored uspel končati dirko po Franciji in si je takoj zatem privoščil nekaj dni počitka. Očitno mu je tudi ta počitek pomagal, saj se je v zaključku boril za zmago. Najprej sta napadla Alaphilippe in Gilbert, a ju je preostala trojica uspela ujeti.

Glavnina, v kateri so kolesarji Cannondala ritem narekovali za Elio Vivianija, je imela manj kot deset kilometrov več kot minuto in 40 sekund zaostanka. A potem so tudi ubežniki pričeli taktizirati in prednost je dva kilometra pred ciljem zanšala le še pol minute. A tudi v glavnini je prišlo do napadov, tako da je bilo kilometer do cilja vseeno jasno, da jih glavnina ne bo uspela ujeti.

Taktiziranje ubežnikov se je nadaljevalo, Koren pa je v zadnji kilometer vstopil na prvem mestu, tik za njim se je vozil Gilbert. Vsi so čakali na sprint. Prvi je sprint začel Blythe in pokazala tudi največ moči. Po skoraj štirih urah in 40 minutah dirkanja se je lahko veselil zaslužene zmage. Drugi je bil Ben Swift, tretji pa Alaphilippe. Četrti je bil Gilbert. Koren je bil peti.

Luka Pibernik osmi v Italiji
Na enodnevni dirki druge kategorije za VN mesta Poggiana pa so se pomerili tudi člani ljubljanskega moštva Radenska Quota. Dirko je dobil mladi Avstralec Robert Power, ki je šele v tej sezoni prestopil v kategorijo mlajših članov. Leta 1995 rojen kolesar, ki je bil vseskozi član ubežne skupine, je odločilno potezo potegnil na vzponu Mostacin in na cilj je prišel po samostojnem pobegu. S skoraj minuto in pol prednosti pred večjo skupino zasledovalcev. Ta se je lahko borila za drugo mesto, ki je pripadlo Andrei Toniattiju. Tretji je bil Luca Chirico. Luka Pibernik je zasedel osmo mesto.

 

Jan Tratnik do etapne zmage, Bajc peti
Nekateri Slovenci so nastopali tudi na etapni dirki Visočina Tour. In to zelo uspešno. V prvi etapi je bil Andi Bajc peti. Drugo etapo pa je končal na tretjem mestu, medtem ko je bil Jan Tratnik šesti. In prav slednjemu je naslednji dan uspel neverjeten podvig. Veselil se je zaslužene zmage, in to z več kot tremi minutami naskoka pred zasledovalci. Andi Bajc je bil deveti, Dejan Bajt pa 13. V zadnji etapi je bil spet odličen Bajc, ki je zasedel četrto mesto. V skupnem seštevku se je končne zmage veselil član moštva Etixx, Alexis Guerin, ki je dobil tudi zadnjo etapo. Andi Bajc je dirko končal na petem mestu, za zmagovalcem pa je zaostal za dve minuti in 41 sekund.

Preostale dirke

Končala se je tudi dirka po Portugalski. Govorimo o etapni dirki prve kategorije, na kateri so morali kolesarji prevoziti kar deset etap. In končne zmage se je veselil Gustavo Cesar Veloso. Izkušeni, 34 letni kolesar je za minuto in 45 sekund ugnal Souso. Več kot dve minuti in pol počasnejši je bil tretji Fernandez.

S slavjem moštva Tinkoff Saxo se je končala tudi dirka ekstra kategorije po Danski. Zadnjo etapo je dobil Nicola Boem, končnega uspeha pa se je veselil Michael Valgren. Član dansko-ruskega moštva je za 15 sekund ugnal Larsa Bak, tretji pa je bil Valgrenov klubski kolega Manuele Boaro, ki je zaostal za 17 sekund.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ