Kristijan Koren o "Sloveniji": Na Predmejo samo, ko je res nujno

Kristijan Koren o "Sloveniji": Na Predmejo samo, ko je res nujno
23.04.2019 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Na dirki po Sloveniji bo najtežja etapa sobotna, najtežji klanec pa Predmeja. Etapa bo potekala po za Kristijana Koren domačih cestah.

"Vesel sem, da bo po dolgem času dirka po Sloveniji spet v naših krajih. Glede na termin je vsekakor velika verjetnost, da bom na dirki lahko nastopil. Lepo se bo vrniti na dirko po Sloveniji," je med drugim priznal Kristijan Koren. Po odpeljanem prvem delu enodnevnih klasik je odšel na priprave na visoko nadmorsko višino. Obenem pa je bil pozoren tudi na predstavitev trase 26. dirke po Sloveniji.

In vsekakor se je lahko razveselil dejstva, da bo kraljevska etapa potekala od Nove Gorice do Ajdovščine. Po cestah, ki jih nadvse dobro pozna, saj so to zanj domače ceste, po katerih je prevozil že ogromno kilometrov: "Lep paket bo to. Brda, Kras in potem okolica Ajdovščine. Z Bogdanom Finkom smo se večkrat pogovarjali o tem. Večkrat sem ga v hecu vprašal, kje je težava. Zakaj ne pride v naše kraje. Če bi že bilo treba namigniti županu … Sicer je trajalo, a očitno so se vsi prebudili in dogovorili."


Kristijan Koren živi v Budanjah. Zgolj streljaj stran od ceste, ki bo kolesarje popeljala s Cola proti cilju v Ajdovščini. In prav tako zelo blizu cesti od Vipave do Ajdovščine. Ceste torej pozna. Razgibano traso bi vsekakor lahko izkoristil za pobeg. Potem pa sledi Predmeja … Z devetimi kilometri in z osemodstotnim povprečnim naklonom najtežji vzpon letošnje petdnevne dirke.

Kolesarji bodo na 902 metra visok vrh prišli po 130 kilometrih. Sledil bo razgiban teren po planoti vse do Cola. Potem pa samo še spust do Ajdovščine: “Ve se, da je to etapa za hribolazce.Je pa tudi etapa za dolge pobege. Burje v tistem času ponavadi ni." Kako zahtevna pa je Predmeja? Lahko bi vprašali Deana Podgornika. Leta 2002 je prav na tem klancu, pred domačimi gledalci izgubil rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku takratne dirke po Sloveniji.

"Slekel" ga je Jevgenij Petrov. Od takrat je del ceste odnesel plaz in so jo morali prenoviti. Koren pozna tako tisto "staro" Predmejo, kot tudi to novejšo različico. A vendar je jasen: "Na Predmejo se peljem morda enkrat na leto. Večkrat ne, ker gre za res hud klanec. Gor je treba samo, ko je res nujno. Vsekakor ni klanec, na katerega bi šel vsak teden."

Značke: Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ