Kristijan Koren razkriva: Menjalniki polni prahu in Roubaix brez padcev

Kristijan Koren razkriva: Menjalniki polni prahu in Roubaix brez padcev
14.04.2014 AVTOR: D. Z.
"20 kilometrov pred ciljem sem se vkopal. Nič več nisem mogel. Mogoče bi moral več jesti," nam je po dirki Pariz-Roubaix razkril Kristijan Koren.

Na tlakovcih letelo, na cesti ne
Kristijan Koren, sicer član moštva Cannondale je dirko Pariz-Roubaix končal na 36. mestu. Sicer je bil najboljši Slovenec, a vseeno ni izboljšal njegovega 23. mesta iz leta 2010, ko je sploh prvič nastopil na tej preizkušnji. Koren je bil še v zaključnih 30 kilometrih v skupini z najboljšimi, a potem je začel čutiti vse kilometre, tako tiste po navadni cesti kot tiste po znamenitih tlakovcih.

»Bilo je prav čudno. Po asfaltu sem se počutil slabo, bilo mi je zelo težko. Po kockah pa mi je šlo zares dobro. Lahko sem obračal kar težek prenos, « je razkril Koren, ki je tokrat imel proste roke. Ob sebi sicer ni imel pomočnika, a tudi za Petra Sagana mu tokrat ni bilo treba skrbeti. Slovak se je iz zagat znal rešiti sam.

Z Bodnarjem sta imela proste roke
»Z Bodnarjem so naju pustili pri miru. Pred Arenbergom je skupina počila, takrat pa me ni bilo zraven, a iz Arenberga sem prišel na 20 mogoče 30 poziciji. Lahko samo potrkam. Imel nisem niti enega defekta, tudi padel nisem. Dokler sem zmogel, sem bil v ospredju. Potem pa so nastale razlike, « je še dejal Koren in pojasnil, da je lahko zadovoljen z doseženim, da pa je prepričan, da bi lahko Sagan dosegel precej več.

A Slovak je moral že pred zaključkom, zaradi številnih težav "pokuriti" preveč moči: »Že pred kockami je zamenjal kolo. Kot je bilo dogovorjeno. Potem je zlomil kolo, pa še prebil gumo. A to zato, ker se je vedno vozil po robu, ne po kockah. « A vseeno. Koren je spet dobil potrditev, da je Pariz-Roubaix zares posebna dirka. Tudi zato, ker od prvega tlakovanega odseka ni več časa za pravi predah.

Če zapelješ na tlakovce s polnimi usti ...
»Dvakrat sem šel med avtomobile. Po bidone in gele. To sem lahko storil takrat, ko nam je športni direktor prek radijske postaje povedal, da je do naslednjega odseka več kot na primer pet kilometrov. Ko si odseki sledijo bolj pogosto, za kaj takega ni časa. Vse energijske čokolade sem imel že vnaprej odprte. Pripravljene. A vseeno, med dirko nimaš časa, da bi recimo pojedel celotno čokoladico naenkrat. Ješ lahko samo takrat, ko si na navadni cesti. Če s hrano priletiš na tlakovce, jo lahko samo še izpljuniš. Prav zato se tu živi predvsem od gelov, ki jih brez težav stisneš v ust. «

Tudi letos je Pariz-Roubaix na veselje večine kolesarjev minil v suhem vremenu. Dežju, ki bi tlakovce spremenil v pravo drsalnico, so se tako izognili. A ne samo dež in blato, tudi prah lahko povzroči veliko težav. »Tudi sam sem imel proti koncu vse bolj trd menjalnik. Bilo je ogromno prahu, nabiral se je povsod, predvsem na menjalnikih. « Zdaj ima Koren nekaj odmora, 3. maja pa odhaja na priprave v Kalifornijo, kjer bo nastopil na tamkajšnji etapni preizkušnji.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ