Kristijan Koren razkriva: Počena kost in magnetna terapija

Kristijan Koren razkriva: Počena kost in magnetna terapija
09.07.2013 AVTOR: D. Z.
V javnosti novica sicer ni tako odmevala, ker Kristijan Koren nekaj časa o tem ni želel govoriti. Pa vendarle. Ob padcu v petkovi etapi si je poškodoval lev komolec. Zdaj pravi, da je stanje precej boljše.

Počena kost
Kristijan Koren je padel v petkovi sedmi etapi dirke po Franciji. To se je zgodilo že po 15 prevoženih kilometrih. Kasneje je vseeno pomagal Petru Saganu do prve etapne zmage na dirki po Franciji. Po neverjetni vožnji vseh pomočnikov pri Cannondalu.

Kasneje so rentgenske slike pokazale, da ima počeno kost v komolcu, a Koren je kljub poškodbi preživel tudi obe zahtevni pirenejski etapi. Po vsaki etapi pa je sledila terapija. »Ugotovili smo, da me bolj kot počena kost moti tekočina, ki se je nabrala okrog poškodbe. Nastala je tudi oteklina. In vse skupaj sklepu onemogoča normalno delovanje. Ko naredim gib, čustim, da me nekaj zavira, « je pojasnil Koren.

V nedeljo se je stanje že izboljšalo
Koren pa je že v nedeljo ugotovil, da je bilo stanje komolca že precej boljše. »Že med etapo mi je šlo dobro. Lahko sem se peljal tudi na pedalih. Sicer ne na polno, vendar mi je vseeno uspevalo. Tudi v spustih, pri večjih tresljajih, je bilo že bolje. Tudi prestavljal na večji zobnik sem lažje, « je še pojasnil Koren.

Za njim je zdaj prvi dan premora in tudi devet dni dirkanja. Prav zato je ta dan prišel še kako prav. »To smo izkoristili za počitek. Transfer po nedeljski etapi je bil dolg. Sicer samo eno uro leta, vendar smo v hotel prišli pozno. Sam sem imel še terapijo za komolec, tako da sem zares pozno zaspal. Smo pa zato tokrat lahko dlje spali. Kar do desetih, « je še pojasnil Koren.

Treniral že brez opornice
Sledil je zajtrk in trening. Na kolesu so bili vsega eno uro. Vmes je bil čas tudi za pijačo in pogovor:

»Samo, da se noge vrtijo, nič več. Bil sem že brez opornice za komolec. Opravil sem tudi vse terapije za komolec. « A Koren je poskusil tudi z nekoliko drugačnimi terapijami. Uporablja namreč posebne magnetne blazine Magus z desetimi različnimi funkcijami. »Koristi mi za počitek, za regeneracijo. Na največji spim, ena od funkcij pa je tudi za lajšanje takih poškodb. Imaš tudi različne druge funkcije. Pomaga pri glavobolih, bolečinah. Za komolec naredim tri terapije po pol ure dnevno. «

A Koren že optimistično zre proti nadaljevanju dirke po Franciji. Čakata ga še naportna skorajda dva tedna dirkanja. »Upam, da bo do konca tedna že vse tako kot mora biti. Sicer pa so mi preostali že rekli, da mi gre tudi s poškodbo zelo dobro, kaj šele, če ne bi bil poškodovan. «

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ