Kristijan Koren v pobegu dneva, Yates do zmage, Kwiatkowski v modrem

Kristijan Koren v pobegu dneva, Yates do zmage, Kwiatkowski v modrem
11.03.2018 AVTOR: D. Z.
V Italiji se nadaljuje šov Adama Yatesa, Michal Kwiatkowski pa je prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Kristijan Koren se je izkazal s pobegom dneva.

Na dirki Tirreno-Adriatico je bila na sporedu peta etapa. Po zahtevnih dneh je prišla na vrsto še ena razgibana etapa s petimi gorskimi cilji tretje kategorije.

Vseeno pa ne tako zelo zahtevna, tako da so mnogi lahko računali na uspeh. Predvsem pa svetovni prvak Peter Sagan. 178 kilometrov dolga etapa se je začela v mestu Castelraimondo, končala pa na vrhu krajšega, a strmega vzpona v Filottranu. Ker je to blizu doma lani tragično preminulega Micheleja Scarponija so se organizatorji in tudi kolesarji spomnili na nekdanjega kolesarja, ki je bil v karavani nadvse priljubljen.

Etapo je zaznamoval tudi Kristijan Koren, ki se je pridružil ubežnikom. Skupaj s Cataldom, Boevom, Morabitom in Keissejem so si po vsega 20 kilometrih privozili že dobrih šest minut prednosti. Glavnina pa je imela vse pod nadzorom in manj kot 20 kilometrov pred ciljem so bili ubežniki ujeti. Le Cataldo – Scarponijev nekdanji klubski kolega – je vztrajal v ospredju. Glavnina ga je ujela dobrih deset kilometrov pred ciljem. Kolesarji Mitchelton Scotta so bili v ospredju in pripravljali teren za Adama Yatesa, pridružili pa so se jim še kolesarji Skyja. Njihov Michal Kwiatkowski je pred etapo v skupnem seštevku zgolj za sekundo zaostajal za vodilnim Damianom Carusom.

Takoj, ko so kolesarji zavili na zaključni vzpon, pa je napadel Adam Yates. Britanec je izkoristil strm začetni del in hitro naredil občutnejšo razliko. Sicer so se kolesarji Bore Hansgrohe trudili, da bi Yatesa ujeli in v zaključek v ugodnem položaju pripeljali Petra Sagana, vendar pa je bil Yates premočan. Ob vstopu v zadnji kilometer in tik pred zadnji strmejšim odsekom je imel še deset sekund prednosti. Yates se je lahko veselil zaslužene zmage. Skupina z najboljšimi je zaostala za sedem sekund. Drugo mesto pa je osvojil Peter Sagan. Tretji Kwiatkowski je s pomočjo bonifikacijskih sekund prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Najboljši Slovenec je bil Jan Polanc. Na 23. mestu je zaostal za 38 sekund. Kwiatkowski ima dva dni pred koncem dirke tri sekunde prednosti pred Damianom Carusom in 23 pred Mikelom Lando. Sledijo še Thomas, Uran, Formolo, Benoot, Bennett, Roson, Pozzovivo, Bardet, Aru, Nibali Meintjes … Simon Špilak je kot najboljši Slovenec 18., Jan Polanc je 21., Primož Roglič 28., Kristijan Koren 63., Luka Mezgec 94.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ