Kristijan Koren: Tokrat bo več svobode

Kristijan Koren: Tokrat bo več svobode
30.06.2015 AVTOR: D. Z.
Kristijan Koren bo letos edini Slovenec na dirki po Franciji. Obeta se mu že šesti nastop na največji dirki in morda bo spet imel več svobode kot v zadnjih letih.

Kristijan Koren na dirki po Franciji redno nastopa že od njegove prve sezone med elito naprej. Torej od leta 2010. Med Slovenci je rekorder po številu nastopov, saj se je zdaj odpravil že na šesti Tour. In prav vse je do zdaj je tudi končal. A na vseh je opravljal vlogo zvestega pomočnika. V prvih dveh letih je še lahko tudi sam iskal priložnost za pobeg. V zadnjih treh sezonah pa je do zelene majice pomagal priti Petru Saganu. Leta 2012 tudi Vincenzu Nibaliju do tretjega mesta v skupnem seštevku.

Zdaj je član moštva Cannondale Garmin in letos je vse do konca čakal na potrditev, če bo uvrščen med deveterico izbrancev. “Cilj je končati Tour. Priti do konca. Resda sem kar nekaj časa čakal na povabilo. Vse do konca, do zadnjih dni. Vendar pa sem ta Tour imel v glavi že vse od začetka sezone. Na koncu je sicer bilo nekaj nervoze, saj sem nov član v ekipi. Gre za drugačen način dela. Lani nas je bilo pet potrjenih že od samega začetka sezone. Zdaj pa o tem nimam kaj razmišljati. Grem na start, ” je priznal Kristijan Koren, ki si je po slabem prvem delu sezone zaupanje pridobil predvsem na dirki Criterium du Dauphine.

Torej na dirki, na katero je moral v zadnjem trenutku, saj je bil dolgo planiran za nastop na dirki po Švici. “Na prvi del sezone moram kar pozabiti, saj sem zbolel pred pomembnimi dirkami in pravega ritma nisem več ujel. Vzel sem si premor in potem začel s pripravami, tako da sem na Dauphineju spet ujel pravi ritem. Takoj potem sem šel na desetdnevne priprave na visoko nadmorsko višino na San Pellegrino. Mislim, da je zdaj vse v redu za Tour; ” je še pojasnil Koren. V ekipi bodo kar trije kolesarji, ki bodo od začetka dirkali na visoko uvrstitev v skupnem seštevku.

To so Andrew Talansky, Daniel Martin in Ryder Hesjedal. Vseeno pa je Koren prepričan, da bo imel letos spet nekoliko več svobode, saj takega kolesarja, kot je bil Peter Sagan, za katerega so vsi delali, zdaj ni. “Mislim, da bom imel več odprtih rok, kot do zdaj. Zdaj imamo tri kolesarje za generalno razvrstitev, vendar pa bo zagotovo kakšna etapa doprta za beg in za to, da bi se poskusil uvrstiti čim više. Najbrž bom imel bolj proste roke, kot prejšnja leta. ” Obenem je prepričan, da bomo gledalci spet priča velikemu spektaklu in boju za končno zmago.

Duhove med kandidati za sam vrh pa buri zahteven prvi teden, poln etap z nevarnimi kratkimi in strmimi vzponu, pa tudi z etapo po tlakovanih odsekih. “Lani smo to etapo odpeljali v dežju. Bilo je res pestro, saj so nam hitro spremenili taktiko. Športni direktorji so videli, da nismo zbrani skupaj in so nas ‘naterali ’, da smo bili v ospredju, saj je v mestih prišlo do padcev. Tudi na samih kockah je bil masaker. Upam, da nam bo letos vsaj vreme bolj naklonjeno. Bo pa še huje, kot na Roubaixu, ker se bodo v ospredju hoteli voziti tudi tisti, ki se bodo borili za rumeno majico. Poleg njih pa tudi tisti, ki bodo želeli dobiti etapo. Pestro bo in živčno že nekaj dni prej, ” je še zaključil Koren.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ