Kristjan Koren še četrtič na "masaker" dirke po Franciji

Kristjan Koren še četrtič na "masaker" dirke po Franciji
26.06.2013 AVTOR: D. Z.
"Če mi bodo dali priložnost, potem bom to poskušal izkoristiti," je pred odhodom na dirko po Franciji povedal Kristjan Koren, ki na Korziko odhaja kot pomočnik Petru Saganu.

Več o zgodovini dirke po Franciji, o najbolj znamenitih dogodkih in tudi o najbolj znamenitih vzponih pa si boste lahko prebrali v prihajajoči reviji Bicikel.

Pripravljenost pričakovana!
»Vse gre po načrtih. Najboljšo formo smo načrtovali za dirko po Franciji in v soboto bomo videli, kje smo. Tudi, če forma še ni na višku, imam tri tedne časa, da jo izboljšam. Če bi bil slab, potem me v ekipo ne bi uvrstili. V zadnjem mesecu se je vse vrtelo okrog Toura. V glavi sem imel samo to dirko. Dirka po Kaliforniji in Criterium du Dauphine sta bili zgolj nekakšen trening, « je še pred odhodom na Korziko, kjer se bo v soboto začela dirka po Franciji dejal Kristjan Koren.

Kolesar Cannondala je formo pred odhodom še zadnjič preizkusil na državnem prvenstvu. Tam sicer ni osvojil najvišjih mest – ogromno časa je skupaj z Janijem Brajkovičem preživel na čelu zasledovalne skupine, tako da je zapravil veliko moči – vendar pa je to dirko vzel kot pripravo na Tour. Kot preizkušnjo, ki mu bo pokazala, kako dober je. In s pridobljenimi podatki je bil zadovoljen.

Če SRM ne laže, potem je noga prava
»Kar sem naredil sem. Po štirih urah sem na SRM videl, da sem v povprečju obračal 330 vatov, povprečen pulz je bil 150 udarcev na minuto, največji pa 185. Športni direktor, zadolžen za program treningov, me sicer še ni poklical, ko pa bo videl te številke, mu nekaj ne bo jasno. Govoril sem tudi s preostalimi fanti. Tudi z Janijem, ki je obračal ravno tako visoke vate. To samo pomeni, da so števci pravilno delovali in se niso zmotili. Če pa so ti vati realni, potem to pomeni, da je noga prava, « je še zadovoljno pristavil Koren.

A Primorcu je jasno, kaj v moštvu Cannondale pričakujejo od njega. Že na prejšnjih treh nastopih na dirki po Franciji, predvsem pa v letošnji sezoni, se je izkazal kot odličen pomočnik. Letos je Saganu pomagal do nekaterih zmag in v moštvu se zavedajo, da bo Koren Slovaku lahko tudi na Touru nudil veliko pomoči.

Ob Petru Saganu
»Na dirko ne odhajam, da bi dirkal zase. Zame bo prva skrb Sagan. Cilj je, da ga pripeljemo tja, kjer mora v zaključku biti. Da potem eksplodira in dvigne roke. Že lani je s tremi etapnimi zmagami in z zeleno majico, ki jo je pripeljal vse do Elizejskih poljan, dokazal, da je odličen. Letos sem mu na nekaterih dirkah že pomagal do zmag in s tem je bilo tudi moje delo poplačano, saj sem uspešno naredil, kar so mi naročili. «

Letos pa si Sagan očitno ne želi zgolj zelene majice. Prve tri etape na Korziki so še kako razgibane, predsvem druga in tretja. To je komaj 23-letnemu Saganu pisano na kožo, saj se na krajših vzponih precej bolje znajde kot sprinterji, vse boljši pa je tudi na nekoliko zahtevnejših klancih. Tako si v klubu želijo, da bi v prvih dneh Sagan oblekel tudi rumeno majico.

Pride lahko do pravega "masakra"
Za kaj takega pa bo Sagan potreboval tudi veliko sreče. Nenazadnje prihaja prav v prvih dneh tritedenskih dirk do številnih padcev. Kako poteka borba v zaključnih kilometrih dobro ve tudi Koren: »Ko se v zadnjih desetih kilometrih začnejo izoblikovati vlaki sprinterskih ekip, potem je tam pravi masaker in samo paziš, da nisi vpleten v kakšen padec. Ko enkrat 'zaropota', se na tleh znajde skupina 20 ali 30 kolesarjev. «

Tudi Koren natančne taktike moštva še ne pozna. »Kaj več bomo vedeli v petek, ko bomo imeli sestanek s športnimi direktorji. Cilj je vsekakor tudi rumena majica. Vsaj v prvem tednu, ki mu je pisan na kožo. Vse do Nice. Tam bo ekipni kronometer. Menim, da smo v ekipi taki kolesarji, da bi lahko bili tudi tam zelo visoko, « je še pojasnil Koren.

Opravili trening ekipne vožnje na čas
Koren je še dodal, da koles za vožnjo na čas sploh ne bodo peljali na Korziko, tako da v naslednjih dneh – Koren je v torek že odšel na ta otok – s posebnimi kolesi ne bodo mogli trenirati. Ta jih bodo pričakala v Nici, potem ko se bodo kolesarji takoj po ponedeljkovi etapi vrnili na celino. Nekaj treningov so zato opravili že doma, kjer so preizkusili vse novosti in uigranost:

»Opravili smo dve uri ekipnega kronometra, tako da smo se dogovorili, kako bomo startali. Ta trening smo opravili na zelo ravni cesti, brez križišč. 30 kilometrov smo se vozili v eno smer, potem pa smo obrnili. Vendar smo našli poti, kjer ni bilo veliko prometa, tako da smo trening opravili brez težav. «

Lani garal za Sagana in Nibalija, tokrat samo za Sagana
Ker je Koren zadovoljen s svojo pripravljenostjo upa, da bo dobil priložnosti za dokazovanje. Seveda v kakšni izmed težjih etap, kjer Sagan ne bo mogel računati na točke v boju za zeleno majico. Takrat bi lahko imel tudi Koren bolj proste roke kot lani, ko je moral po ravnini pomagati Saganu, v gorskih etapah pa Vincenzu Nibaliju:

»Če mi bodo dali možnosti, potem bom to poskušal izkoristiti. Dirka traja 23 dni. Etape so dolge. Letos nimamo kolesarja za visoko mesto v skupnem seštevku. Zato mislim, da bo letos prišlo do kakšnega pobega več. Upam, da bom kdaj lahko ujel pravo ubežno skupino kolesarjev, s katerimi bi se lahko udaril za etapno zmago. «

Ure nespanja se nevarno seštevajo
Vsekakor bo lahko ob morebitnem željenem razpletu računal tudi na izkušnje. Na Touru bo namreč nastopil že četrtič zapored. »Že prvo leto sem od starejših poslušal, da je to ena izmed najtežjih dirk. Na koncu pa sem videl, da je podobna, kot vse ostale, le da namesto teden dni traja tri tedne, « je še pojasnil Koren, ki je v teh letih spoznal, da je na taki dirki pomembna vsaka malenkost.

Od hrane do spanja. »Počitek je tudi pomemben. Če vsak dan zaspiš samo uro kasneje kot drugi, se v vseh teh dneh tega nespanja nabere skorajda za cel dan. To pa je ogromno. Smo pa že vsega vajeni, tako da strahu ni več. « Koren bo tokrat eden izmed zgolj dveh slovenskih kolesarjev na dirki po Franciji. Družbo mu bo, sicer pri konkurenčni Astani, delal Jani Brajkovič.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ