Kristoff do zmage v Katarju, Chalapud državni prvak

Kristoff do zmage v Katarju, Chalapud državni prvak
09.02.2015 AVTOR: D. Z.
Drugo etapo na dirki po Katarju je dobil Alexander Kristoff. Spet smo videli selekcijo na veter. Boruta Božiča ni bilo v ospredju.
Druga etapa na dirki po Katarju je potekala od Al Wakraja do Al Khor Cornicha. Dolga je bila kar 195 km. Kolesarji so spet začeli v izjemnem ritmu in po prvih dveh urah dirkanja je povprečna hitrost znašala kar 54 km/h. Tudi na cilj so prišli skoraj eno uro pred načrtovanih prihodom v cilj. Najbolj aktivni pro dirkanju na veter so bili kolesarji moštva Etixx Quick Step.

Hitro so poskrbeli, da je glavnina razpadla na tri skupine in v ozadju se je znašel tudi vodilni po prvi etapi Rojas. Zaostali so spet tudi Wiggins, Kittel, Boom ... Ko pa so spremenili smer, so se nekatere skupine spet ujele. Sledil je napad treh kolesarjev. Matthew Hayman, Michael Morkov, Johan Van Zyl in Greg Van Avermaet so dolgo bežali, Van Avermaet pa je pobral bonifikacijske sekunde na letečem cilju.

Že povsem razbita skupina jih je ujela po 123 kilometrih dirkanja. Potem je v tej skupini za selekcijo skrbel kar Tom Boonen, zaosatl pa je tudi Fabian Cancellara in kolesarji Etixx Quick Stepa so še bolj navili ritem. V ospredju je ostala samo še skupina 15 kolesarjev, ki je imela dovolj prednosti, da smo lahko videli tudi taktični boj za zmago.

Ritem je narekoval lanski zmagovalec Niki Terpstra. Sledil je sprint, zmagal pa je Alexander Kristoff. Drugi je bil Andrea Guardini, tretji pa Greg Van Avermaet. Peter Sagan je bil spet četrti. Borut Božič je bil 54. Vodilni Rojas pa je zaostal za vodilnimi in je izgubil vodstvo v skupnem seštevku. To je prevzel Kristoff, ki bo tako na jutrišnjem kronometru startal kot zadnji.

KOLUMBIJA
Po državnem prvenstvu v kronometru – dobil ga je Rigoberto Uran – je bilo v Kolumbiji še cestno državno prvenstvo. Dolgo je bilo 189 kilometrov in na koncu se je za zmago udarila manjša skupina kolesarjev. Zmage se je veselil 30-letni Robinson Chalapud. Še lani je bil član Colombie, letos pa je prestopil v ekipo Orgullo Antiqueno. Dirka je trajala štiri ure, 26 minut in 50 sekund. Drugi je bil Daniel Alexander Jaramilo, tretji pa Jeffry Romero. Prej omenjeni Uran je zasedel četrto mesto.

Dirka po Katarju, rezultati
1. Alexander Kristoff (Nor) Team Katjuša 7:39:31
2. Tom Boonen (Bel) Etixx - Quick-Step 0:01
3. Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team 0:03
4. Andrea Guardini (Ita) Astana Pro Team 0:04
5. Niki Terpstra (Niz) Etixx - Quick-Step 0:08
6. Marcus Burghardt (Nem) BMC Racing Team 0:09
7. Peter Sagan (Svk) Tinkoff-Saxo 0:00:10
8. Heinrich Haussler (Avs) IAM Cycling
9. Jasper Stuyven (Bel) Trek Factory Racing
10. Maciej Bodnar (Pol) Tinkoff-Saxo
46 Borut Božič (Slo) Astana Pro Team 3:08

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ