Kristoff proti dvema kolesarjema Astane

Kristoff proti dvema kolesarjema Astane
30.03.2016 AVTOR: D. Z.
Alexander Kristoff je dobil prvo etapo dirke De Panne. Na koncu je premagal dva kolesarja Astane. Slovencev ni bilo v ospredju.

Od začetka na polno
Zadnji preizkus pred dirko po Flandriji je že po tradiciji etapna preizkušnja Trije dnevi De Panna. Letos se je začela že 40. izvedba. Prva etapa je bila nadvse zahtevna in že je prišlo do hude selekcije. Na startu nekaterih zvezdnikov, kot so Fabian Cancellara, Greg Van Avermaet, Peter Sagan … ni, a konkurenca na dirki ekstra kategorije je vseeno izjemna. De Panne je gostil start etape, ki se je končala v Zottegemu.

Govorimo o 199 kilometrov dolgi preizkušnji s številnimi kratkimi, a strmimi vzponi. Začinjeni so s tlakovci. Na startu so bili tudi Luka Mezgec, Luka Pibernik, Marko Kump in Kristijan Koren. Kolesarje je pričakalo še slabo vreme, celo nevihta. Dirka se je že začela nadvse hitro. V prvi uri so kolesarji prevozili kar 53 kilometrov. Hitro je prišlo tudi do selekcije. Najprej se je glavnina razdelila na dva dela. Potem se je spet združila, a v ospredju je ostalo 30 kolesarjev.

Kristoff proti kolesarjema Astane
Prvi vzponi so to skupino razredčili na vsega 13 kolesarjev.V tej skupini so bili Phinney, Lucenko, Rowe, Westra in tudi lanski zmagovalec Kristoff. V ozadju pa so spet lovili člani Etixx Quick Stepa, ki se na letošnjih klasičnih dirkah zares ne znajdejo najbolje in so vsekakor eno izmed največjih razočaranj klasik po tlakovanih odsekih. Je pa res, da najpomembnejši preizkušnji šele prihajata. Sledili so bolj znameniti vzponi, kot je tudi Geraardsbergen.

A na vzponu Ten Bosse so v ospredju ostali samo še Rowe, Kristoff, Westra in Lucenko. Na znamenitem Muuru je defekt dobil Rowe, ki je tako izpadel iz igre za zmago. Ostali so trije. Dva kolesarja Astane proti kolesarji Katjuše. A Westra in Lucenko številčne premoči nista znala izkoristiti, medtem ko je Kristoff lahko mirno čakal na zaključni sprint. Norvežan je bil v sprintu prepričljivo močnejši.

"Trpel cel dan "
Dosegel je šesto zmago v sezoni, a tukaj dokazal, da se vrača v pravo formo tik pred dirko po Flandriji, ki jo je lani tudi dobil. »Bilo je težko. Na startu sem se dobro počutil, po stotih kilometrih pa ne več. Vendar pa menim, da so se tako počutili vsi. Težek dan je za nami. Do selekcije je prišlo že po prvem kilometru, potem pa celoten dan na polno. Vseskozi smo bili spredaj, a nikoli nismo imeli veliko prednosti, « je dejal Kristoff:

»Westra je bil tokrat najmočnejši. Z Lucenkom naju je vlekel do cilja. Poskušal sem nekaj prispevati, a nisem imel pravih nog. Na koncu sem uspel preživeti. Bil sem zraven. Po bolezni sem potreboval tak dan. Upam, da bom jutri imel boljše noge. Trpel sem ves dan. Na koncu mi je uspelo zmagati, a zares sem trpel. « Po več kot štirih urah in 22 mintah je bil drugi Aleksej Lucenko, tretji pa Lieuwe Westra. Mads Pedersen in Luke Rowe sta na cilj prišla z 29 sekundami zaostanka. Glavnina pa se je s 36 sekundami zaostanka udarila za šesto mesto. To je pripadlo Pimu Ligthartu. Luka Mezgec je bil 60., Luka Pibernik 61., Marko Kump 118., Kristijan Koren pa je odstopil.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ