Kriza, kriza, kriza ... ogrožena še avstrijska najprestižnejša dirka

Kriza, kriza, kriza ... ogrožena še avstrijska najprestižnejša dirka
02.04.2013 AVTOR: D. Z.
Gospodarska kriza je v zadnjih dveh letih globoko posegla tudi v kolesarski svet. Predvsem organizatorji dirk se soočajo s pomanjkanjem sponzorjev. Zdaj tudi v Avstriji.

Sicer pa smo v eni izmed preteklih številk revije Bicikel v intervjuju z direktorjem dirke po Sloveniji Bogdanom Finkom že govorili o stroških morebitnega neposrednega prenosa dirke.

V Španiji so odpadle že številne dirke, nekatere etapne pa so morali za dan ali dva skrajšati, druge so se morale odpovedati neposrednim prenosom. V Italiji so ravno tako odpadle nekatere preizkušnje, kot je že tradicionalni Lonjer oziroma Trofej ZSŠDI v nam bližnjem Trstu. Že lani so odpovedali dirko po Furlaniji. Tudi tradicionalne dirke v Kranju ni več. In zdaj lahko podobna usoda doleti prestižno dirko ekstra kategorije po Avstriji.

Razlog? Tako kot povsod drugod, finančne težave. Organizatorji zaenkrat še poskušajo rešiti dirko, vendar pa naj bi bilo zelo malo možnosti, da bi jo izpeljali v takem obsegu, kot do zdaj. Razmišljajo o tem, da je letos ne bi organizirali in počakali na naslednjo sezono, ali pa, da bi jo skrajšali in si s tem zmanjšali stroške. Zdaj so ti, glede na sponzorske vložke, preveliki. Predvsem so se povečali stroški varnosti in televizijskih prenosov.

Letalo, helikopterji, motorji. To je ogromen strošek!
»Nekateri stroški se večajo. Gre za nujne stvari, nad katerimi nimamo vpliva. Po drugi strani pa je vse težje najti prave sponzorje, « je potožila direktorica dirke Ursula Riha. »Kolesarji prevozijo več kot tisoč kilometrov. Prek celotne Avstrije. Lani je vsaj tisoč ljudi skrbelo zgolj za to, da so zapirali določene odseke cest. Za to je šel večji del proračuna. Ta šport se pač izvaja na glavnih cestah in to stvari sploh ne olajša, « je še dodala direktorica dirke.

A še večja težava je, da zdaj ne morejo več zagotoviti živega prenosa dirka. To povzroči še dodatne težave: »To ni na stadionu, kjer lahko preprosto postaviš kaero in greš. Mi vozimo od točka A do točke B. Potrebujemo motorje, helikopterje in kamere na njih. Pa tudi letalo in druge stvari, « je še pojasnila Rihajeva, ki je poudarila, da so predvsem zahteve tujih sponzorjev, da je prenos dirke poteka v živo.

Brez prenosa, brez bogatih tujih sponzorjev
Če tega ne bo, tudi najmočnejših sponzorjev ne bo. Zdaj razmišljajo o tem, da bi dirko skrajšali na vsega pet dni. »Čeprav s tem ne bi prihranili prav veliko denarja. Odpoved dirke pa bi imela precej več slabih posledic, kot si predstavljamo. Še posebej za moštva in sponzorje, ki bi izgubili možnost za predstavljanje svojega imena na mednarodni ravni, « je še zaključila Rihajeva.

Dirka bi morala biti na sporedu od 30. junija do 7. julija, udeležijo pa se je številni vrhunski kolesarji, ki ne grejo na Tour de France. Lani se je zmage veselil Jakob Fuglsang, odlično tretje mesto pa je zasedel Robert Vrečer. Kaj pa dirka po Sloveniji? Bogdan Fink je že na predstavitvi Adrie Mobila poudaril, da dirka kljub težkim gospodarskim razmeram bo!
Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ