Kronometer: Primož Roglič že ob 14:30

Kronometer: Primož Roglič že ob 14:30
31.03.2024 AVTOR: DZ, vir: Itzulia

V Belgiji je kolesarska sezona na vrhuncu. Mojstri za "tlakovce" so v polni formi. Začenja pa se tudi dirka po Baskiji, namenjena povsem drugačnim kolesarjem, predvsem hribolazcem.

Traso dirke po Baskiji smo že predstavili. Pisali smo tudi o kandidatih za najvišja mesta. Predvsem pa se lahko veselimo boja treh “velikanov”. To so Lanski zmagovalec te dirke in dvakratni zmagovalec dirke po Franciji Jonas Vingegaard, ki je letos še nepremagan, dvakratni zmagovalec te dirke Primož Roglič in svetovni prvak v vožnji na čas Remco Evenepoel.

Ne smemo pozabiti niti na kolesarje, kot so Juan Ayuso, Mattias Skjelmose, Carlos Rodriguez, Mikel Landa, Jai Hindley, Isaac Del Toro, David Gaudu, Pello Bilbao, Santiago Buitrago, Felix Gall, Brandon McNulty … Konkurenca je vsekakor močna, a na letošnji dirki se v traso vrača vožnja na čas. In ta bo nadvse pomembna, saj bo na sporedu že prvi dan.

Vsekakor bo od rezultatov v vožnji na čas odvisno, kako bodo ekipe in posamezniki dirkali v naslednjih dneh. Zdaj je znana tudi startna lista in startni časi kolesarjev. Vse skupaj se bo začelo ob 14.10. Takrat se bo na pot podal Damien Howson. Prvi izmed kandidatov za visoka mesta v skupnem seštevku bo Felix Gall ob 14.15. Mnogi njegovi tekmeci bodo hitro šli na pot.

Tudi Primož Roglič, ki bo startal že ob 14.30. Jonas Vingegaard pa bo startal samo dve minuti za njim. To pomeni, da bomo kmalu spoznali, kakšen bo vrstni red tako v vožnji na čas, kot tudi v boju za skupni seštevek. Vseeno bo treba počakati vsaj še na Remca Evenepoela, ki bo startal ob 14:57. Kronometer bo precej zahteven. Dolg je sicer vsega deset kilometrov.

A takoj po startu je kratka “špica”, potem pa sledi postopno vzpenjanje vse do vrha vzpona tretje kategorije Olaberria. Ta bo po prevoženih 4,4 km. Uradno je vzpon dolg 1,7 km, povprečni naklon pa je 5,2-odstoten. Sledi vožnja po vrhu in potem postopno spuščanje proti Irunu, ki bo gostil start in cilj. Prav pred ciljem bo še kratek, a z 10-odstotnim naklonom strm vzpon. Presek trase in prej omenjenega vzpona si lahko ogledate tudi v priloženih grafih.

Startna lista (izstopajoči kolesarji)
14:15 Felix Gall (Decathlon AG2R La Mondiale)
14:17 Thomas Pidcock (Ineos Grenadiers)
14:22 Pello Bilbo (Bahrain Victorious)
14:23 Juan Ayuso (UAE Team Emirates)
14:25 David Gaudu (Groupama FDJ)
14:26 Tao Geoghegan Hart (Lidl Trek)
14:30 Primož Roglič (Bora Hansgrohe)
14:32 Jonas Vingegaard (Visma Lease a Bike)
14:33 Mikel Landa (Soudal Quick Step)
14:41 Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers)
14:46 Santiago Buitrago (Bahrain Victorious)
14:47 Brandon McNulty (UAE Team Emirates)
14:50 Mattias Skjelmose (Lidl Trek)
14:54 Jai Hindley (Bora Hansgrohe)
14:56 Sepp Kuss (Visma Lease a Bike)
14:57 Remco Evenepoel (Soudal Quick Step)
15:11 Isaac Del Toro (UAE Team Emirates)

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ