Krožna pot na Janče (792 m)

Krožna pot na Janče (792 m)
28.11.2012 AVTOR: Matej Zalar
Janče so vzpetina, vas in znana izletniška točka v bližini Ljubljane.

Janče so neizrazit, a dobro razgleden vrh med dolino Save (na severu) in potokom Besnico (na jugu). Sredi istoimenske vasi z le nekaj hišami stoji cerkev sv. Miklavža, prav na vrhu pa je dobro obiskan planinski dom. Janče so zaslovele po Kostanjevih nedeljah, ki jih oktobra organizirajo tri tedne zaporedoma. Ker na vrh vodi več cest (edina v celoti asfaltirana iz doline Besnice), pa je na Jančah tudi sicer precej nedeljskih izletnikov.

Na pohodniški izlet z vlakom?
Do Planinskega doma na Jančah vodijo pešpoti iz vseh smeri, opozarjam pa, da v dobršni meri potekajo po - tako rekoč neprometnih - makadamskih cestah. Čez Janče vodi tudi krak Evropske pešpoti E6, in sicer iz doline Save iz Jevnice proti Trebeljevemu. Za izhodišče smo tokrat izbrali eno od daljših poti, ki vodi iz Laz pri Dolskem (270 m) v dolini Save, vračali pa smo se po poti E6, v Jevnico. Od tam do izhodišča v Lazah je približno 4 kilometre, ker pa je v obeh vaseh železniška postaja, smo skočili na vlak - pot je tako trajala pičle tri minute. Začetek obeh poti je na železniških postajah, kjer tudi parkiramo, zato ni odveč razmislek, ali bi se tokrat na izlet podali kar z vlakom.

Vzpon iz Laz pri Dolskem
Od železniške postaje v Lazah pri Dolskem se vrnemo kakšnih sto metrov do križišča, kjer nas smerokaz usmeri ostro levo (v slepo ulico). Po asfaltirani cesti skozi vas nadaljujemo okoli 400 metrov in pridemo do razpotja pri vegasti leseni bajti, kjer zavijemo desno po makadamu. Pri večji kapeli kakšnih 150 metrov naprej nas markacije usmerijo desno. Kolovozu sledimo do mostiča: po njem prečkamo potok. Na drugi strani sledimo srednje široki pešpot, ki se začne strmo vzpenjati skozi gozd. Dobrih dvesto metrov više pridemo do domačije, nadaljujemo čez dvorišče in pridemo na makadamsko cesto proti Jančam, ki ji sledimo skoraj do konca. Tik pod Jančami pridemo na asfaltirano cesto, zavijemo desno navzgor: do planinskega doma nas loči še okoli pet minut.

Spust po Evropski pešpoti E6 v Jevnico
Spustimo se po nekoliko krajši poti skozi Zgornjo Jevnico, ki večinoma vodi skozi gozd, nekaj pa tudi po makadamu. Od Janč se vrnemo po že znani poti proti Lazam, a na makadamski cesti po približno sto metrih skrenemo desno, tam je tudi planinski smerokaz. Po tej pešpoti sekamo ovinek in že po nekaj minutah spet pridemo na cesto,  ki ji sledimo skozi zaselek Topolovčar. Kasneje spet zavijemo levo skozi gozd in ko pridemo nazaj na cesto, se po nekaj sto metrih začne asfaltirana cesta. Tam skrenemo levo  na ozko gozdno cesto, od koder nas do Jevnice loči še 40 minut hoje.

Tej poti, ki je dobro označena z markacijami in semorkazi, sledimo kar dolgo, in ko pridemo do naslednje kmetije, spodaj že vidimo Savo. Od domačije pridemo na asfaltirano cesto, kjer v križišču zavijemo levo, a že po sto ali dvesto metrih cesto zapustimo in se usmerimo desno ob ogradi, v kateri se pase nekaj malih kosmatih konj meni neznane pasme. Prečkamo kolovoz in spet zavijemo na ozko in strmo pešpot, ki nas skozi gozd pripelje v Jevnico. Naravnost pred nami je že železniška postaja.

Vračamo se lahko ob ozki, a neprometni cesti tik ob železnici (4 km), ali seveda z vlakom.

Višinski diagram in sled GPS 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ