Kump na Poljskem do zmage in rumene majice

Kump na Poljskem do zmage in rumene majice
04.05.2012 AVTOR: D. Z.
Adria Mobil je začela z etapno dirko prve kategorije po Poljski, ki bo potekala od 3. maja do 6. maja. Prvo etapo je v sprintu dobil Marko Kump, ki je oblekel tudi rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku.
Napad Adrie Mobila na zadnjem vzponu
Dirko po Poljski imajo Slovenci lahko v lepem spominu. Lani je tam namreč nastopala Perutnina iz Ptuja in povsem prevladovala. Robert Vrečer je namreč slavil prepričljivo zmago v skupnem seštevku. Leta 2007 je bil Mitja Mahorič drugi, leto kasneje pa tretji. Sicer pa se dirka imenuje "Szlakiem Grodów Piastowskich". Poteka predvsem v jugozahodnem delu Poljske. Prva etapa je bila dolga 161 kilometrov, potekala pa je od Jaworja do Zlotoryje.

Etapo sta z dolgim pobegom zaznamovala Luca Dodi Rene Hooghiemster. V pobeg sta se podala po 30 kilometrih dirkanja, privozila pa sta si že več kot devet minut prednosti. A 35 kilometrov pred ciljem je bil na sporedu še zadnji vzpon v etapi. Tam so napadli prav kolesarji Adrie Mobila in v ospredju se je znašla skupina 25 kolesarjev, v kateri je bilo tudi šest kolesarjev novomeške ekipe.

Kump najmočnejši v zaključku

Ti so prevzeli glavno vlogo pri narekovanju tempa, vendar jim prednosti pred glavnino ni uspelo zadržati. Ta je vseskozi znašala med 15 in 20 sekundami, kar pa ni bilo dovolj. Glavnina jih je namreč ujela zgolj deset kilometrov pred ciljem. V ospredju je Hooghiemster popustil, medtem ko je imel Dodi še dva kilometra pred ciljem kar minuto prednosti. Vendar zaključek ni bil ravninski. Etapa se je namreč končala po strmem vzponu po tlakovanih cestah.

S tem odsekom proge pa je najbolje opravil Marko Kump. Dvesto metrov pred ciljem je ujel Dodija in ga prehitel. Veselil se je lahko zaslužene zmage. Ker gre za prvo etapo, je oblekel majico za najboljšega v skupnem seštevku, majico najboljšega po točkah in majico najboljšega mladega kolesarja. Do drugega mesta v etapi je prišel domačin in predlanski zmagovalec Marek Rutkiewicz, treje pa je uspel osvojiti prej omenjeni ubežnik Dodi.

Zdaj jih čaka kronometer
"Radoslav Rogina je poznal cilj etape, zato sem se zanašal na njegove izkušnje in mu sledil. Delo ekipe je bilo vrhunsko, zato gredo zasluge za zmago celotni ekipi. Zadnjih 30 km so narekovali peklenski tempo in praktično v zadnjih metrih smo si priborili zmago," je po etapi dodal Kump, ki bo vse prej omenjene majice branil v kar 30 kilometrov dolgem posamičnem kronometru.

Savčani in Bajc uspešni v Rusiji
V teh dneh so v Rusiji nadvse uspešno nastopali tudi nekateri slovenski predstavniki. Tja je odpotovala ekipa Save iz Kranja, tam pa je nastopal tudi Andi Bajc, sicer član turškega moštva Salcano Arnavutkoy, ki jo vodi Luka Žele. Najprej je bila na sporedu enodnevna dirka druge kategorije Mayor Cup.

Na tej preizkušnji se je najbolje izkazal prav Bajc, ki je bil v zaključku član ubežne skupinice. Bajc in domačin Bojev sta uspela zadržati 12 sekund prednosti pred glavnino in sta se v sprintu pomerila za zmago. Bojev je bil močnejši, Bajc je tako dirko končal na drugem mestu. Njegov uspeh je s šestim mestom dopolnil Vladimir Kerkez.

Bajc in Mezgec najboljša Slovenca
Za precej bolj selektivno dirko se je izkazala dirka za Memorial Olega Dajčenka. Tu so kar prva tri mesta osvojili kolesarji domače ekipe Itera Katjuša. Zmage se je veselil Aleksander Ribakov, ki je za 55 sekund premagal Kočetkova in za dobro minuto Rudaskova. Najboljši Slovenec je bil Bajc, ki je zasedel sedmo mesto. Sledila je še dirka za VN Moskve.

Dolga je bila dobrih 150 kilometrov. Z napadom v samem zaključku preizkušnje si je zmago prislužil Ukrajinec Vitalij Popkov. Drugi je bil Mironov, tretji pa Srb Stević. Tokrat je bil najboljši Slovenec Luka Mezgec, ki je dirko končal na četrtem mestu. V soboto se v Rusiji začne še petdnevna etapna dirka druge kategorije Five Rings of Moscow.

foto: sirotti
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ